Instagram-kuvien muokkaus – kuinka me sen teemme?

Instagram-kuvien muokkaus on helppoa Lightroom-presettien avulla. Tässä käytetty Food Blogger 4-presettiä.

Instagram ja kuvien muokkaus

Tällä hetkellä Instagram on kuvien jakopalveluista suosituin ja sinne postataankin lähes 100 miljoonaa kuvaa päivittäin ja sitä käyttää kuukaudessa yli miljardi ihmistä ympäri maailman. Se on yksi visuaalisimmista ja monipuolisimmista somepalveluista, eikä syyttä; ihmiset haluavat jakaa kuvia ja videoita läheisilleen ja maailmalle elämästään, lemmikeistään, matkamuistoistaan ja harrastuksistaan varsin aktiivisesti. Nykypuhelimet osaavat kyllä muokata erilaisin tekoälyohjelmistoin kuvia lennosta, mutta kuinka helppoa Instagram-kuvien muokkaus onkaan?

*Kaupallinen yhteistyö yrityksen LOOV kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mikäli teet ostoksen käyttämällä postauksessa mainittuja linkkejä, me saamme palvelusta pienen palkkion, mutta se ei vaikuta sinun maksamaasi hintaan.

Instagram tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden muokata ladattuja kuvia oman sovelluksensa kautta, mutta sen ominaisuudet ovat varsin rajalliset. Instagram-kuvien muokkaus on huomattavasti helpompaa ja monipuolisempa ulkopuolisen ohjelman avulla, kuten Adobe Lightroomin, joka on varmasti markkinoiden suosituimpia, ellei jopa suosituin kuvankäsittelyohjelma. Lightroomista on olemassa oma versionsa niin tietokoneille, kuin myös mobiililaittellekin. Ja mikä parasta; mobiiliversio on nykyään ilmainen!

Me käytämme maksullista Lightroom CC-versiota, johon sisältyy sekä tietokone- että mobiiliversio. Maksullisen version etu on se, että kuvat ja ominaisuudet synkronoituvat keskenään ja voit siis muokata puhelimella otettuja kuvia varsin näppärästi tietokoneella ilman että siirtelet kuvia laitteesta toiseen. Voit myös muokata järkkärillä otettuja kuvia “lennosta” puhelimen avulla, mikäli tietokoneen äärelle ei ole pääsyä. Maksulliseen versioon sisältyy myös muita Adoben ohjelmistoja, kuten Photoshop.

Adobe Lightroom ja presetit

Lightroomin käyttö on varsin simppeliä myös mobiililaitteella, sillä sen avulla on helppo lisätä kuviin tarkkuutta ja valoisuutta tai korostaa erilaisia värejä. Mutta vielä helpompaa on käyttää tähän valmiita presettejä, eli esiasetuksia. Lightroom-presetit (eng. Lightroom Presets) ovat käytännössä valmiita pohjia, jonka voi tallentaa ja asettaa haluamansa kuvan päälle ilman, että sinun tarvitsee erikseen säätää jokaista asetusta erikseen. Tämä on hyvä etenkin siinä mielessä, mikäli haluat pitää Instagram-tilisi sävymaailman yhtenäisenä. Presettejä on tietysti mahdollista käyttää muuhunkin kuin vain Instagramiin ja Hanne käyttikin itseluomiaan presettejä kuvatessaan hotellihuoneita ja resortteja Thaimaassa asuessamme.

Kuten aiemmin mainittua, Instagram-kuvien muokkaus Lightroomissa on hyvinkin helppoa. Ensin lisäät haluamasi kuvan puhelimen galleriasta Lightroomiin vaikkapa painamalla “Jaa -> Lisää Lightroomin”, jonka jälkeen kuva siirtyy Lightroomin kirjastoon. Kuvan avatessasi näet joko oikealla tai alapalkissa (riippuen kumminpäin puhelimesi on) erilaisia säätimiä, jonka avulla kuvaa muokataan. Voit muuttaa niin valoisuutta, kontrastia, värimaailmaa (jopa yksittäisiä värejä), terävyyttä ja pystyt myös korjaamaan pieniä yksityiskohtia, kuten poistamaan luomen poskesta tai tahran paidasta. Myös kuvan rajaaminen tai horisontin suoristaminen onnistuu nappia painamalla. Valitettavasti pupunkorvien lisääminen itsellesi ei Lightroomin avulla kuitenkaan onnistu.

Kuvien muokkaaminen täydelliseksi vie aikaa, mutta mitäs jos kerromme että siihen on nopeampikin keino; Lightroom-presetit! Presettejä käyttämällä muokkaaminen on entistäkin helpompaa, sillä sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin klikata “Presets” ja valita haluamasi presetti. Esiasetus muokkaa kaikki värit, valoisuudet, terävyydet ja muut asetukset etukäteen määritetyin ehdoin ja näet valmiin tuloksen heti. Mikäli kuva ei ihan vielä näytä täydelliseltä, voit tarvittaessa hienosäätää haluamiasi asetuksia. Presetit ovatkin juuri se oikea keino parantaa ottamaasi kuvaa, sillä usein puhelimen tekoäly ei sitä välttämättä tee. Presettien käyttö ei myöskään vaadi kummoisia kuvanmuokkaustaitoja, joten voit huoletta käyttää niitä vaikka kuvaeditointi ei muuten olisikaan tuttua.

Varsinkin sosiaalista mediaa työkseen (tai aktiivisesti) käyttävät hyötyvät preseteistä sen tuoman ajansäästön vuoksi. Presettien asennus kuvaan kun tapahtuu vain yhtä nappia painamalla.

Kuvien muokkaaminen LOOV-preseteillä

Erilaisia Lightroom-presettejä on tarjolla pilvin pimein, mutta mitkä niistä ovat oikeasti hyviä ja käytännöllisiä monenlaisiin kuviin? Asiaan tutustuessamme vastaan tuli suomalaisten yrittäjäsiskosten ylläpitämä LOOV, jota myös monet muut olivat suositelleet. Eikä syyttä! Heidän valikoimastaan löytyy kymmeniä erilaisia presettipaketteja erilaisiin teemoihin. Valikoimaa löytyy kesään ja talveen, päivään ja yöhön, lemmikkeihin ja ruokaan… Jokaiselle löytyy varmasti jotakin ja tästä syystä mekin kiinnostuimme heidän tarjonnastaan. Ja pitäähän sitä nyt tukea suomalaista yrittäjyyttä, varsinkin koronaviruksen tuomina aikoina!

Meillä on käytössämme LOOVin neljä eri presettiä; Dark Brown, Food Blogger, Clean White sekä Pearly White. Kuten nimistä voi päätellä, kyseiset presetit sopivat niin ruokaan kuin nykyiseen ja tuleviin vuodenaikoihin. Varsinkin Dark Brown-paketin presetit ovat päässeet äärimmäisen hyvin edukseen Wienissä, sillä rusehtava ja tumma värimaailma sopii täydellisesti keskieurooppalaisen kaupungin teemaan.

Huom:  Postauksen kaikki kuvat ovat muokattu vain lisäämällä tietty presetti, eikä siis koskettu muihin muokkaustoimintoihin, ellei toisin ole mainittu. Kaikki kuvat on myös Hannen ottamia.

Food Blogger sen sijaan toimii nimensä mukaisesti erityisesti ruokakuviin, mutta myös yllättävän hyvin muihinkin tarpeisiin. Paketin mukana tulevasta seitsemästä eri filtterivariaatiosta löytyy varmasti se oikea parantamaan kauniisti esiteltyjä ruoka-annoksia tai leivoksia, korostamaan niiden värejä. Allaolevissa kuvassa vasemmalla alkuperäinen Koh Samuin Halapua-ravintolassa kuvatuista annoksista, oikealla sama kuva jonka käsittelyyn on käytetty pelkästään Food Blogger-presettipaketin tarjontaa.

Clean White ja Pearly White taas ovat molemmat hyvä keino tuoda kuviin lisää valoisuutta, kirkkautta ja presetistä riippuen joko korostaa kontrastia tai vaaleita sävyjä. Näitä käytämme hieman vähemmän tällä hetkellä, mutta talven tullen näistä on varmasti enemmän hyötyä ja iloa!

Mikä parasta; LOOVin presettejä on mahdollista myös testata etukäteen. Voit lähettää heille pari kuvaa sähköpostitse ja pyytää miltä kuvasi näyttää tietyn filtterin läpi muokattuna. Näin sinun ei siis tarvitse ostaa presettipakettia erikseen. Ostaessasi presetpaketin LOOVista, saat siihen mukana myös täydelliset asennusohjeet ja he myös tarjoavat apua, mikäli ongelmia tulee.

Instagram-kuvien muokkaus voi olla siis hyvinkin helppoa ja tietysti kuvia voi käyttää myös muihinkin palveluihin, oli kyseessä sitten sosiaalinen media tai vaikkapa yritysbrändäys. Presettien avulla saadaan helposti yhtenäinen ilme sometilin feediin ilman, että jokainen kuva täytyy erikseen ja yksityiskohtaisesti muokata oikein värisävyin.

Postauksen kirjoitushetkellä LOOVissa on itseasiassa menossa kampanja, jossa saat neljä presetpakettia kahden hinnalla. Kannattaakin ehdottomasti hyödyntää tämä kampanjatarjous! Voitkin siis ostaa nyt koko vuoden väriskaalan kahden presettipaketin hinnalla, joten sinulla on sitten kevättä varten raikkaat värisävyt valmiiksi odottamassa.

Mukavia muokkailuhetkiä! Ja koska tykkäämme plärätä Instagramia, niin postaa alle vaikkapa oma Instagram-tilisi!

Ja muista seurata meitäkin sekä Instagramin, että Facebookin puolella!

Kommentoi