Takkikokemuksia retkeilyyn ja matkalle – Testissä Fjällräven Kaipak ja High Coast Wind Jacket

kokemuksia ja testissä high coast wind fjällräven

Millainen takki sopii loistavasti niin lenkkipoluille, metsäretkille, kuin vaelluksillekin? Sellainen, joka suojaa niin tuulelta ja sateelta ja joka kestää käytössä vuosia? Otetaas testiin Fjällräven Kaipak ja High Coast Wind Jacket -ulkoilutakit ja kerrotaan niistä omat kokemuksemme!

*Tämä blogipostaus on tuotettu yhteistyössä Fjällräven-maahantuoja Fenix Outdoorin kanssa. Tuotteet saatu blogipostausta vastaan.

Nythän on syksy. Pimeä saapuu koko ajan vaan entistä aiemmin, lämpötila laskee, keltaiset lehdet putoavat puista ja linnut matkaavat etelään. Kesätakki alkaa olla vähän turhan viileä, varsinkin kun se päästää kaiken viiman suoraan läpi iholle. Olemme myös aloittaneet lähes päivittäisen lenkkeilyn, joten kunnolliselle lenkkitakillekin olisi tarvetta. Nahkatakissa juostessa näyttää niin kotkalaiselta kuin vaan voi, eikä Wienin New Yorkerista tänne raahattu farkkutakkikaan ihan asiaansa aja. Sittenpäs vaan sattuikin, että päädyimme juttelemaan Fjällrävenin maahantuojan, Fenix Outdoorin, edustajan kanssa ja saimme testattavaksemme Fjällräven Kaipak ja High Coast Wind-takit. Kyllä nyt kelpaa!

Olemme nyt käyttäneet kyseisiä takkeja noin kuukauden verran ja onkin aika kertoa kokemuksemme kyseisistä takeista. Ovatko ne rahansa arvoisia vai onko kyseessä vain ylihinnoiteltua ja ylikaupallistettua roskaa? Pistetääs rotsit niskaan ja lähdetään maastoon testaamaan!

Fjällräven Kaipak – retkeilytakki ympärivuotiseen käyttöön

Koska Fjällrävenin mallisto on aivan valtava, oli pakko valita takki kuvan ja kuvauksen perusteella. Siksi Markuksen valinnaksi osui Fjällräven Kaipak. Kuvauksensa mukaisesti takki on suunniteltu käytettäväksi nimenomaan maastossa. Lenkkipoluilla, vaellusreiteillä, koiran kanssa patikoidessa… Tai no, miksei kaupungissakin? Meidän käytössä nämä yhdistyvät kivasti melkein kaikki, paitsi koira. Käymme kuitenkin lenkeillä niin maastopoluilla, kuin metsässäkin.

Testissä Fjällräven Kaipak ja pakkohan se on todeta että vaikka takki onkin aika arvokas, niin kyllä tämä kestävältä ja laadukkaalta tuntuu!
Testissä Fjällräven Kaipak ja pakkohan se on todeta että vaikka takki onkin aika arvokas, niin kyllä tämä kestävältä ja laadukkaalta tuntuu!

Takki tuntuu lämpimältä, muttei liian kuumalta. Kun alle laittaa paksumpaa paitaa, pärjää tällä jo pitkälle syksyyn. Markus todennäköisesti helmikuuhun asti, lappalainen alfauros kun on. Sen pintamateriaali on itseasiassa samaa kuin Räven-repuissa (josta enemmän kokemuksia täällä), joten se hylkii erinomaisesti vettä, mutta pitää myös tuulta. Mikä on itseasiassa todella jees, koska täällä Kotkansaarella tuulee aina. Onhan tuossa toki meri 300 metrin päässä ja merituuli tuivertaa tauotta, joten tuulenpitävyyttä kaivataan.

Miinuspuolena Kaipakin pintamateriaalissa on sama ongelma, kuin mistä Räven-repussakin mainitsimme; se imee lemmikkien karvat itseensä aika mukavasti. Tämä näkyy myös kuvissa, sillä takki on heti täynnä valkoisia kissankarvoja. Onneksi ne myös lähtevät yhtä helposti kuin tulevat, pyyhkäisy teippirullalla riittää oikein hyvin! Tämähän tietenkään ei ole ongelma, jos lemmikkejä ei löydy. Ainakaan samanlaisia karvakasoja kuin meillä.

Kaipakin huppu on iso, jonka alla isokin pää mahtuu pyörimään.
Kaipakin huppu on iso, jonka alla isokin pää mahtuu pyörimään.

Takissa on useita isoja taskuja ja varsinkin sisäpuolella olevat povarit ovat aivan valtavat. Sinne mahtuu helposti kossu… krhm siis kokispullo jopa isommassakin koossa. Huppu takissa on iso, mikä suojaa aivan erinomaisesti tuulelta ja viimalta. Eikä myöskään näytä sellaiselta potkupukumallilta, kuten monissa takeissa tuntuu olevan tapana. Tässä on siis oikeasti tilaakin, eikä hupun ollessa päässä tule liian tukala olo.

Kaipakin kainalot eivät itseasiassa ole valmistettu samasta materiaalista kuin muu takki, vaan ne ovat ilmavammat ja huomattavasti joustavammat. Näin kädet pääsevät liikkumaan huomattavasti vapaammin ja rennommin, joten esimerkiksi kaikkien ihannoima unelmaurheilulaji sauvakävely sujuu kuin tanssi!

Vedenpitävyys Kaipakissa on aivan ensiluokkaista, johtuen sen G1000-Eco-materiaalista. Vaikka takki päällä menisi suihkuun, pysyy käyttäjä kuivana. Toki pientä nihkeyttä saattaa tuntua, mutta märäksi ei takki käyttäjäänsä päästä. Takki myös kuivuu aivan älyttömän helposti. Vähän kun kosteaa takkia ravistelee ja antaa hetken roikkua jossain kuivumassa, on se taas käyttökunnossa ja mukava pukea päälle! Harmi vain, ettei tätä vedenpitävyyttä voi oikein Kotkassa testata, koska täällä ei tunnu ikinä satavan. Mutta tulipahan testattua tuo vedenpitävyys ihan kotona suihkussa. Kirjaimellisesti.

Kaipakin povitaskuun mahtuu vaikka mitä! Tuo A4-kokoinen esitekin sujahti kuin kuuma veitsi voihin!
Kaipakin povitaskuun mahtuu vaikka mitä! Tuo A4-kokoinen esitekin sujahti kuin kuuma veitsi voihin!

 

Kokemukset Kaipak-takista ovat varsin hyvät! Ja se sopii myös mukavasti yhteen Fjällräven Räven-repun kanssa, ovathan ne melkein samaa sarjaa. Ja molemmat ihan täynnä kissankarvoja.
Kokemukset Kaipak-takista ovat varsin hyvät! Ja se sopii myös mukavasti yhteen Fjällräven Räven-repun kanssa, ovathan ne melkein samaa sarjaa. Ja molemmat ihan täynnä kissankarvoja.

Onko Kaipak-takki hintansa arvoinen? Hintaa sillä nimittäin on, takki maksaa halvimmillaankin pari sataa euroa. Mutta kyllä; on se. Kaipak nimittäin maksaa itsensä helposti takaisin, koska sitä voi pitää käytännössä niin keväällä, syksyllä, kuin talvellakin, paitsi ei nyt ehkä niillä pahimmilla pakkaskeleillä. Takki myös kestää aivan varmasti vuosia hyvässä kunnossa, varsinkin jos siitä pitää huolta. Takkia voi nimittäin vahata erikseen ostettavalla mehiläisvahalla. Mikä nyt ei kovin vegaanista ole, mutta teille muille kuitenkin näin vinkiksi.

Mikäli haluat tutustua Fjällräven Kaipak-takkiin tarkemmin tai kenties jopa ostaa sellaisen, löytyy se vaikkapa ihan suoraan tästä.

Naisten tuulitakki – Fjällräven High Coast Wind Jacket

Hanne sen sijaan valitsi itselleen räikeän värisen High Coast Wind Jacketin, joka soveltuu nimenomaan lenkkeilyyn ja kevyeen ulkoiluun. Väriksi hän valitsi pirteän Spicy Orangen, jonka avulla hän varmasti erottuu täältä suomalaisesta harmaasta massasta. Eipähän ainakaan tule ammutuksi kun hirvestyskausi alkaa…

High Coast Wind Jacket on lenkille aivan täydellinen valinta. Se on todella kevyt, ohut ja sopivasti vettä ja tuulta pitävä. Takin voi myös rullata juomapullon kokoiseksi, joten sen saa kätevästi sujautettua vaikkapa Kånkenin sivutaskuun. Toisin kuin Kaipakissa, tässä tuo huppu on nimenomaan mallia potkupuku, eli kun sen laittaa päähän ja nykäisee naruista kireäksi, niin kasvot ovat kuin pallokalalla. Suojaa kyllä tuulelta ja vedeltä, mutta on ehkä hieman kireä. Takki muuten kyllä toimii juurikin siihen mihin se hankittiinkin; lenkkeilyyn.

Spicy Orange-värinen High Coast Wind Jacket sopii kivasti yhteen keltaisen Kånkenin kanssa.
Spicy Orange-värinen High Coast Wind Jacket sopii kivasti yhteen keltaisen Kånkenin kanssa.

Taskuja takissa on kolme; kaksi sivuilla ja yksi rinnassa. Povitaskua ei ole. Taskut ovat aika syvät, joten sinne mahtuu helposti hanskat, pipo ja puhelin, tai mitä nyt sattuukaan raahaamaan mukanaan. Vetoketju menee mukavasti ihan ylös saakka, jonka avulla saadaan suojattua käyttäjän kaula ja niska tuulelta.

High Coast Wind Jacketista on käytännössä karsittu kaikki ylimääräinen pois, jotta se on saatu todella kevyeksi. Takki nimittäin painaa hämmentävät 290 grammaa, mikä on oikeasti todella vähän. Takki painaa siis suunnilleen yhtä paljon kuin t-paita ja tämän takia tämä onkin juuri juoksulenkeille aivan äärimmäisen iso plussa. Koska materiaalia takissa on niin vähän, on se hieman läpikuultava. Takki on myös helppo pestä; senkus heittää sen 40 asteen pesuun pesukoneeseen!

Tähän meidän takkiin osui itseasiassa yksi miinuspuoli; vetoketju tuntuu tökkivän aika-ajoin aika pahasti.. Kun vetoketjun “palaset” saa yhdistettyä, vetoketju kyllä rullaa ylös asti, mutta se yhdistäminen tuntuu nimenomaan olevan ongelma. Tämä kuitenkin vain tässä Hannen takissa.

High Coast Wind Jacket on kevyt, pieneen tilaan menevä ja sopivasti tuulta ja vettä pitävä.
High Coast Wind Jacket on kevyt, pieneen tilaan menevä ja sopivasti tuulta ja vettä pitävä.

Takkeja on tarjolla kahta mallia, joko W tai M-mallia. Varmaan vähemmän yllättäen nimen perässä loppukirjain tulee joko sanasta “woman” tai “man”, joka viittaa käyttäjän sukupuoleen.

Nyt kun kokemuksia Fjällräven High Coast Wind Jacketista on kertynyt kuukauden verran, niin onko se kahdensadan euron arvoinen? Ei ehkä ihan. Käyttömukavuus takissa on kyllä erittäin hyvä ja se toimii parhaiten viileänä kesäiltana sekä keväällä ja syksyllä lenkkeillessä tai vaikka koiran kanssa ulkoillessa, mutta kyseessä on kuitenkin loppupeleissä vain “aivan helvetin hyvä tuulitakki”. Mutta jos tulee erittäin hyvä alennus vastaan (tai löytyy liitua millä piirtää) niin silloin kannattaa kyllä ehdottomasti harkita.

Jos etsinnässäsi on kuitenkin erittäin kevyt ulkoilutakki, joka sietää kevyttä sadetta ja tuulta, on tässä yksi varteenotettava vaihtoehto. Takki ei vie lentokoneessakaan tilaa juuri ollenkaan, sillä sen saa survottua aika hyvin myttyyn. Mahtuu varmasti vaikka sinne Kaipakin povariin tai Kånkenin pullotaskuun ja koska takki on niin kevyt, ei lentokoneen painorajatkaan pauku vastaan.

Vetoketju rokottaa pisteitä kuitenkin jonkin verran. Mutta kuten sanottua; voi olla yksittäistapauskin. Kannattaa siis kokeilla takkia kunnolla vaikka Partioaitassa ja testata saako vetoketjun suljettua ilman ongelmia.

High Coast Wind Jacketin voi ostaa itselleen vaikkapa täältä.

Erinomainen takki ulkoiluun Suomen syksyyn!
Erinomainen takki ulkoiluun Suomen syksyyn!

Fjällräven ei petä, tälläkään kertaa

Mikäli kiinnostuit takeista, löytyy niitä Fjällrävenin oman nettikaupan lisäksi myös Fjällräven-jälleenmyyjiltä (esim Scandinavian Outdoorista sekä Partioaitasta) ja useista kivijalkamyymälöistä.

Lue ihmeessä myös postauksemme Fjällräven Kånkenista ja Räven 28-repuista, joita olemme käyttäneet lähes päivittäin. Ovat muuten aivan helkkarin hyviä reppuja! Samasta postauksessa on esittelyssä myös kasa lisävarusteita, joista varsinkin Bottle Pocket ja Organizer ovat olleet Kånkenissa kiinni postauksesta asti.

Jos sinua taas kiinnostaa tietää enemmän matkalla mukana kulkevista Kajka-rinkoistamme, voit tutustua niihin paremmin aiheesta kertovasta postauksestamme.

PS: Nämä takit ovat molemmat L-kokoisia. Olemme molemmat ämmän ja ällän välimaastosta, mutta otettiin varmuuden vuoksi suuremmat versiot. Senkin takia, että alle mahtuu sitten hupparia tai paksumpaa paitaa. Näin vinkkinä; jos arvot kahden koon välillä niin ota suurempi. Koolla on väliä.

Kirjoitimme myös toisenkin Fenix Outdoorin “sponsoroiman” postauksen, jossa testasimme Primus Essential -retkikeitintä. Käy siis ihmeessä lukaisemassa miten ruoanlaitto onnistuu luonnonhelmassa!

Kommentoi