Kokemuksia Fjällräven Kånken ja Räven -repuista ja lisävarusteista

Kokemuksia Fjällrävenin Kånken- ja Räven-repuista, sekä kasasta lisävarusteita.

Oletko etsimässä reppua ulkoiluun tai kaupunkiin? Kaupunkiloma tulossa ja hankintalistalla uusi reppu, mutta vielä mietit minkälainen olisi se oikea? Yleensäkään halvalla ei saa hyvää ja tämän voimme ihan henkilökohtaisestikin todistaa, mikäli haluat kuulla asiasta lisää. Mutta nyt kerromme niistä kestävimmistä, sekä laadukkaammista malleista ja jaamme tässä kokemuksia Fjällrävenin Kånken, ja Räven 28 -reppumalleista, sekä niihin kuuluvista lisävarusteista. Ovatko kaikki Kånken-lisävarusteet oikeasti tarpeellisia ja jos eivät, niin mitkä niistä ovat rahansa arvoisia? Otetaan reput ja varusteet testiin!

*Tämä blogipostaus on tuotettu yhteistyössä Fjällrävenin maahantuojan, Fenix Outdoorin, kanssa. Tuotteet saatu blogipostausta vastaan.

Kånken ja Räven 28. Kokoero ei ole huimaava, mutta Räven on silti huomattavasti tilavampi.
Kånken ja Räven 28. Kokoero ei ole huimaava, mutta Räven on silti huomattavasti tilavampi.

Otimme yhteyttä Fjällräveniin ja saimme käyttöömme pari vapaavalintaista reppua, sekä muutamia lisävarusteita. Hanne valitsi repukseen Fjällrävenin varmastikin suosituimman reppumallin, Kånkenin, kun taas Markus halusi käyttötarkoitukseltaan monipuolisemman Räven 28:n. Näiden lisäksi meille lähetetyssä paketissa oli kasa erilaisia lisävarusteita nimenomaan Kånkeniin, sekä vähän muutakin.

Heti alkuun sen verran, ettei tarvitse erikseen mainita; sekä Kånken että Räven mahtuu mittojensa puolesta useimpien lentoyhtiöiden käsimatkatavaroihin.

Testissä Fjällräven Kånken – Klassikko jokaiselle

Et varmastikaan ole voinut missata tätä klassikkomallia, sillä ainakin täällä Helsingissä kyseinen reppu roikkuu lähes joka toisen nuoren aikuisen selässä. Eikä ihme, sillä mallisto tunnetaan nimenomaan kestävyydestä, pitkäikäisyydestä, sekä ajattomuudesta. Kånken on paitsi tyylikäs ja ryhdikäs, myös monipuolinen. Sen sisään mahtuu aikalailla kaikki, mitä kaupunkiympäristössä mukana tarvitsee kantaa. Tarvittaessa sen sisään saa sullottua vaikkapa kuntosalivarusteet, eli kengät, housut, paidan, pyyhkeen sekä juomapullon. Tämän voimme kertoa siksi, että Hanne pakkaa tähän kaikki salikamansa neljästi viikossa.

Repun takaosassa on tila myös läppärille ja ainakin 13″ Macbook Pro mahtuu ongelmitta sen sisälle. Isompaa läppäriä meillä ei ole testattavissa, mutta kokonsa puolesta sisälle vaikuttaa sujahtavan helposti myös 14″ tietokonekin, mikäli se on vain tarpeeksi ohut. Peliläppäriä sisään tuskin mahtuu, johtuen niiden paksuudesta. Sisältä löytyy myös valmiiksi mukana tuleva, vaahtomuovista valmistettu istuinalusta, joka on itseasiassa varsin järkevä ratkaisu. Se paitsi estää sisällä olevien tavaroiden painamisen kantajan selkää vasten, antaa myös mahdollisuuden suojata takapuoli, kun repun kantaja päättää istahtaa alas vaikkapa puistossa tai festareilla.

Päälokeron lisäksi repun edessä on yksi pikkutaskussa vaikkapa avaimille, kännykälle tai passille, sekä kyljessä kaksi pientä lokeroa, joihin mahtuu “jotakin pientä”. Juomapullon tunkeminen näihin tekee hieman tiukkaa, ellei reppu ole muuten tyhjillään. Onneksi tähänkin ongelmaan on luotu ratkaisu; Kånken Bottle Pocket.

Fjällräven Kånken - Legenda vuosien takaa
Fjällräven Kånken – Legenda vuosien takaa

Päällysteensä puolesta Kånken tuntuu erittäin hyvältä ja on helppo puhdistaa. Sen materiaali on vettä ja likaa hylkivää Vinylon F:ää ja samaa materiaalia on itseasiassa käytetty myös Kajka-rinkoissa. Täysin vedenpitävää materiaali ei kuitenkaan ole, joten jos taivas repeää ja alkaa satamaan kuin Esterin pyllystä, kannattaa suojata reppu siihen tarkoitetulla sadesuojalla. Ja kohta kun illat alkavat pimenemään, on repun etuosaan kiinnitetty heijastava logo. Äärimmäisen kätevä lisävaruste, sillä me kaikki käytämme heijastimia aivan liian vähän. Ei voi ainakaan se Ray-Banit päässä ajava Audi-äijä väittää etteikö nähnyt sitä kävelevää hidastetöyssyä, ennen kuin ajoi yli.

Kånken ei tyhjästä ole saavuttanut Fjällrävenin suosituimman reppumalliston titteliä, sillä se todellakin on rahansa arvoinen. Vaikka repun hinta pyöriikin jossain seitsemänkymmenen ja sadan euron välimaastossa, on se kuitenkin pitkäikäinen ja kestävä ostos. Mieluummin sitä ostaa kerralla kunnollisen, kuin kasan halpoja ja epämukavia reppuja, joita sitten uusitaan joka kesä vanhan hajottua.

Kånken on pieni, muodikas ja ajaton reppu, joka sopii jokaiselle
Kånken on pieni, muodikas ja ajaton reppu, joka sopii jokaiselle

Fjällräven Räven 28 – Reppu arkeen ja työmatkalle

Seuraavaksi tarkasteluun sitten Fjällräven Räven 28-reppu. joka nimensä mukaisesti on 28 litran reppu ja suunniteltu kestäväksi arkirepuksi tai työmatkoille. Sen selkää vasten olevaan taskuun mahtuu helposti 15″ tietokone, kun taas päälokeroon mahtuu esimerkiksi vaihtovaatteet, hygieniavälineet ja muut vastaavat, joita nyt vaikkapa työmatkalla tarvitsee. Päälokeron lisäksi Räven 28:sta löytyy kaksi pienempää taskua edestä (toisen sisällä on kynäpidikkeet ja pienet verkkotaskut), sekä päällä yksi pikkuruinen tasku vaikkapa avaimille, puhelimelle tai mille tahansa, joka pitää saada helposti esiin. Näiden lisäksi molemmilta sivuilta löytyy myös avoimet taskut vaikkapa sateenvarjolle ja juomapullolle. Tavarat saa siis järjestettyä niin, että ne ovat helposti saatavilla.

Räven-reppu sopii niin arkeen, kuin työmatkoillekin.
Räven-reppu sopii niin arkeen, kuin työmatkoillekin.

Laukussa on siis tilaa vähintäänkin riittävästi, mutta se ei kuitenkaan ole “möhön” oloinen, toisin kuin esimerkiksi siviilikäyttöön tarkoitetut sotilasreput. Räven istuu tukevasti selässä, kiitos vaahtomuovisen selkätuen ja pehmustettujen olkahihnojen, vaikkakin se kesäkuumalla tuntuu hieman hiostavan selkää. Tämä nyt ei sinänsä ole mikään moitteen aihe, sillä eikös jokainen reppu muodosta selkäpuolelle kauniin hikiläntin, jos ulkolämpötila näyttää kolmeakymmentä astetta?

Materiaaliltaan Räven on Fjällrävenin upean markkinointiosaston nimeämää “G1000 HeavyDuty Eco S”-kangasta, joka on siis kierrätetyn polyesterin ja luomupuuvillan seosta. Se on kestävää ja hylkii vettä tarpeeksi hyvin, mutta haittapuolena se kerää lemmikin karvat ja hiukset magneetin lailla itseensä. Mikä näkyy esimerkiksi tämän postauksen kuvistakin; Räven ei oikeasti ole karvainen reppu. Jos siis omistat vaaleakarvaisen lemmikin ja ostat tumman repun, kannattaa ostaa myös teippiharja.

Pieni huomio; Rävenin kantokahva on nahkaa, eikä siis tämän puolesta sovi vegaaneille.

Räven 28 on erinomainen reppu, mutta materiaali vetää karvoja puoleensa vähän liikaakin.
Räven 28 on erinomainen reppu, mutta materiaali vetää karvoja puoleensa vähän liikaakin.
Kånken-lisävarusteet tuovat helpotusta arkeen ja tekevät repusta entistäkin monipuolisemman.
Kånken-lisävarusteet tuovat helpotusta arkeen ja tekevät repusta entistäkin monipuolisemman.

Käyttöä helpottamaan – Testissä Kånken-lisävarusteet

Reppujen lisäksi meille lähetetyssä paketissa oli myös kasa Kånken-repun lisävarusteita, joista osa meni samantien pysyvään käyttöön ja osa jää sitten hieman satunnaisempaan. Lisävarusteina oli niin olkaremmiä, lisäpehmusteita, pullotaskua, järjestelijää ja vähän muutakin. Näistä varsinkin järjestelijä on äärimmäisen kätevä ja sellainen, jota voi suositella jokaiselle Kånken-repun ostajalle.

Kånken Organizer, eli järjestelijä, sujautetaan repun sisään suoraan läppäritaskuun ja mahtuu aikalailla kaikkiin Kånken-malleihin. Kyseessä on muovinen lisävaruste, jonka avulla reppuun saa huomattavasti enemmän järjestystä. Siinä on kaksi vetoketjullista taskua, kynälokero ja kotelo A4-kokoisille asiakirjoille. Taskuihin mahtuu helposti niin passit, avaimet, kuin kännykätkin ja estää tavaroiden häviämisen repun pohjalle. Organizerin etuosassa on myös kankainen “merkki”, johon voi kirjoittaa omat yhteystiedot jos reppu sattuu jäämään jonnekin.

Fjällräven Kånken Organizer on yksi lähes pakollisista lisävarusteista.
Fjällräven Kånken Organizer on yksi lähes pakollisista lisävarusteista.

Kånken Bottle Pocket sen sijaan on juuri sitä, mitä nimi tarkoittaa. Se on pullotasku, joka kiinnitetään metallisilla kiinnikkeillä repun kyljessä olevaan taskuun. Siihen mahtuu litran juomapullo ja on kiristettävissä yläpäässä olevalla kiristysnarulla. Näin juomapullo ei putoa matkasta vaikkapa pienen juoksupyrähdyksen aikana. Tämä on toinen Kånkenin lisävarusteista, jotka jäivät samantien pysyvään käyttöön. Valitettavasti pullotaskuja on saatavilla vain neljällä värivaihtoehdolla, joten esimerkiksi punaisen repun omistajat joutuvat tyytymään johonkin muuhun väriin.

Fjällräven Bottle Pocketin avulla juomapullon kiinnittäminen Kånken-reppuun onnistuu vaivattomasti!
Fjällräven Bottle Pocketin avulla juomapullon kiinnittäminen Kånken-reppuun onnistuu vaivattomasti!

Kånken Shoulder Pads-lisäpehmusteet olkahihnoihin tulevat varmasti käteväksi pidemmillä reissuilla. Pehmusteet on tehty samasta materiaalista kuin Räven-reppu, joten erottuvat jonkin verran muusta Kånkenista. Näitä ei vielä ole oikein tarvinnut käyttää, sillä näin kaupunkikäytössä reppu on kerrallaan vain puolisen tuntia selässä ja kaiken lisäksi nyt on kesä, joten minkäänlaista lisähikeä ei nyt iholle kaivata. Pehmusteet voi olla alkuun vähän jäykkä kiinnittää, mutta pysyvätpähän ainakin paikoillaan vaikka kuinka reppua riepottaa.

Kånken Shoulder Pads-lisäpehmusteet tuovat mukavuutta olkahihnoihin.
Fjällräven Kånken Shoulder Pads-lisäpehmusteet tuovat mukavuutta olkahihnoihin.

Kånken Chest Strap-rintaremmi jää meillä todennäköisesti aika mitättömälle käytölle, vaikka onkin sinänsä hyvin kätevä. Tämän tarkoitus on siis parantaa repun istuvuutta pitkillä matkoilla, kiinnittämällä olkahihnat yhteen. Remmissä on mukana myös pilli hätätapauksia varten, jos repun käyttäjä sattuu vaikka eksymään puolukkametsään. Miinuspuolena ehkäpä se, että rintaremmi on vähän hankala kiinnittää, sillä meillä ei ainakaan tullut minkäänlaista ohjetta mukana ja meidän älykkyysosamäärällä tätä ei saanut kiinni mitenkään ilman Youtuben apua. Tiedä sitten kertooko se enemmän meistä vaiko tuotteesta….

Kånken Chest Strap on kätevä, mutta ei meille
Kånken Chest Strap on kätevä, mutta ei meille

Kånken Rain Cover on nimensä mukaisesti sadesuoja. Kyseessä on tismalleen sama sadesuoja, joka tulee myös Fjällräven Kajka-rinkan matkassa, mutta pienemmässä koossa. Sadesuoja on hyvin helppo vetää repun päälle, jonka jälkeen se pysyy paikallaan kiristysremmien avulla. Tämä tulee meille todennäköisesti käyttöön ulkomaanmatkoilla, sillä kun ensi kerralla olemme Hong Kongissa, on tämä lisävaruste paras olla saatavilla. Siellä kun noita trooppisia sateita tulee lähes päivittäin ja ne ilmoittavat itsestään maksimissaan kahden minuutin varoitusajalla. Sadesuojaa on saatavilla vain kolmessa eri värissä; sinisessä, punaisessa, sekä mustassa.

Fjällräven sadesuoja on pieneen tilaan menevä sadesuoja, joka on helppo asettaa repun päälle.
Fjällräven sadesuoja on pieneen tilaan menevä sadesuoja, joka on helppo asettaa repun päälle.

Kånken Mini Cooler on pikkuruinen kylmälaukku, johon mahtuu helposti pari oluttölkkiä tai vaikka lounasrasia. Meillä siihen mahtui helposti parit smoothiet ja purkki hummusta. Olemmehan kuitenkin raittiita nuoria aikuisia :) Mini Coolerissa on vaahtomuovipehmuste, jonka avulla eväät pysyvät viileinä ja kylmälaukku pysyy muodossaan. Esittelytekstinsä perusteella Cooler pitää eväät myös kuumina, mutta meillä ei tästä ole vielä kokemusta. Ei kuulu meidän tapoihin tehdä ensin kotona lasagnea, pakata sitä kuumana eväsrasiaan ja mennä sitten nauttimaan lounasta Katri Valan puistoon. Mikäli testaamme tätä, lisäämme tästä kyllä kokemuksia jälkikäteen tähän tekstiin.

Mini Coolerin sisään mahtuu pari juomaa ja vähän muutakin.
Mini Coolerin sisään mahtuu pari juomaa ja vähän muutakin.

Paketin lisäksi mukana tuli myös Fjällrävenin oma TrashBag-roskapussi, (joka on erityiskampanjaan kuuluva tuote, eikä siis tällä hetkellä erikseen myynnissä) joka on itseasiassa varsin kätevä. Kyseessä on pestävä, muovimainen säkki, jossa on kiristysnarut. Tähän on helppo tunkea kaikki piknik-reissusta ylijääneet kaljatölkit ja muoviroskat ja viedä ne sitten sinne minne kuuluvat. Eipähän voi ainakaan väittää että “no kun ei oo roskista ni mä nyt jätän nää festariroinat tähän nurmikolle”.

Fjällrävenin oma roskapussi on ekologinen vaihtoehto, sillä se on mahdollista pestä ja käyttää uudelleen.
Fjällrävenin oma roskapussi on ekologinen vaihtoehto, sillä se on mahdollista pestä ja käyttää uudelleen.

Viimeisimpänä paketista löytyi vielä 0,7 litran Primus Klunken-termos/juomapullo, joka sujahtaa Bottle Pocketiin kuin nakutettu, vaikka ei olekaan sitä varten tehty (ovathan ne eri merkkiäkin). Pullossa juoma pysyy loistavasti niin kuumana kuin kylmänäkin, johtuen sen kaksiseinäisestä rakenteesta. Pullo on materiaaliltaan ruostumatonta terästä ja korkki on…. korkkia. Pullo on siis varmastikin kolhuja kestävä, sillä yleensä juomapullo putoaa käsistä milloin missäkin tilanteessa. Myös Klunken, vaikka se onkin pinnoitettu mattamaisella päällysteellä.

Yhteenveto Fjällräven-repuista – millaisia kokemuksia?

Mutta onko Kånken ja Räven niin hyviä reppuja, kuin väitetään? Kyllä, ehdottomasti ovat. Kuten aiemminkin, tälläkään kertaa Fjällräven ei petä. Kaikki testaamamme tuotteet aina repuista lisävarusteisiin tuntuvat luotettavilta, pitkäikäisiltä, muodikkailta ja laadukkailta, eikä miinuksiakaan tunnu löytyvän. Kaiken kaikkiaan suurin miinus on Räven-repun materiaalissa, sillä sen karvoja itseensä vetämä voima tekee repusta nopeasti likaisen. Onneksi kyseessä on kuitenkin vain ulkonäköseikka, joka on korjattavissa helposti tarraharjan avulla.

Kånken-lisävarusteet ovat sinällään vähän kaksipiippuinen juttu, että niistä osa meni heittämällä ihan päivittäiseen käyttöön, kun taas osa jää odottamaan erikseen suunniteltua käyttökertaa. Näistä varsinkin Mini Cooler on vähän sellainen lisätarvike, että sitä käytetään ehkä kerran tai kaksi vuodessa. Tuotteessa ei ole mitään vikaa, mutta sellaisenaan repun sisällä pidettävänä lisävarusteena se vie itse repusta paljon tilaa ja sen käyttötarkoitus on ainakin meille melkeinpä olematon. Mini Cooler on varmasti erittäin hyvä lisävaruste Kajka-rinkan kylkeen, esimerkiksi patikointireissulle.

Fjällräven-tuotteita voi ostaa heidän omien sivujensa lisäksi ainakin Partioaitasta, sekä Scandinavian Outdoorista, sekä isoimmista tavarataloista.

Lue myös: Kokemuksia Fjällräven Kajka-rinkasta sekä Testissä Fjällräven Kaipak ja High Coast Wind Jacket-postaus, jossa testasimme Fjällrävenin ulkotakkeja. Mikäli taas kiinnostaa lukea miten luonnossa ruokailu onnistuu käyttäen Primus Essential-retkikeitintä, niin se löytyy vaikkapa tästä!

Seuraathan meitä jo myös Instagramissa, Facebookissa, sekä TikTokissa?

Piknikkiä varten Kånken, Mini Cooler ja pullotasku ovat erinomaisia.
Piknikkiä varten Kånken, Mini Cooler ja pullotasku ovat erinomaisia.
Tyyli ja tarkoitus kohdallaan.
Tyyli ja tarkoitus kohdallaan.

Kommentoi