Ruoanlaittoa luonnossa – Testissä retkikeitin Primus Essential

Primus Essential Stove Set-retkikeitin kaikkine osineen.

Retkikeitin (tai sprii/kaasukeitin) on varmasti monelle tuttu enemmänkin “trangiana” ja varsinkin varusmiespalveluksen käyneille kokemuksia kyseisestä vekottimesta on varmaan jonkin verran. Kyseessä on pienikokoinen retkikeittiö, johon kuuluu kattila/pata, paistinpannu, sekä jonkinlainen poltin. Poltin voi olla joko kaasukäyttöinen tai polttonesteellä toimiva malli, mutta idea on kuitenkin kaikissa sama; yksinkertainen keino valmistaa ja lämmittää ruokaa olosuhteissa, joissa normaalia keittiötä ei ole saatavilla. Kuten vaikkapa keskellä metsää.

PS: Nimitystä “trangia” kuitenkin käytetään usein kaikista retkikeittimistä, vaikka kyseessä on oikeasti Trangia-nimisen yrityksen tuotemerkki. Nyt kuitenkin keskitytään Primus-merkkiseen kilpailijaan.

*Tämä blogipostaus on tuotettu yhteistyössä Primus-maahantuoja Fenix Outdoorin kanssa. Tuotteet saatu blogipostausta vastaan.

Kiitos koronan, moni joutui siirtämään ulkomaanmatkailuaan tulevaisuuteen. Mutta matkailusta innostuneita se ei kuitenkaan pysäyttänyt, vaan kotimaanmatkailu kasvoi. Tunturit, luontopolut ja kauniit metsät täyttyivät useista vaeltajista ja leiriytyjistä, eikä ihme. Nykyään luonnossa patikointi ja jopa yöpyminen on niin helppoa, kun on laadukkaita telttoja, makuupusseja, sekä varavirtalähteitä joilla saa niin valoa telttaan kuin virtaa puhelimeen. Mutta mites se ruokailu luonnossa onnistuu? Tämän me halusimme selvittää ja saimmekin sitä varten testiin Primus Essential-retkikeittimen. Me saimme käyttöömme Primus-merkkisen Essential Stove Set-sarjan, jota lähdimme testaamaan kauniisiin kymenlaaksolaisiin maisemiin ja suunnattiinpa vieläpä merenrannalle!

Mitä Primus Essential Stove Set -retkikeittimeen kuuluu?

Primus Essential Stove Setiin kuuluu kaksi kattilaa (näitä on tarjolla kahta kokoluokkaa, 1,3L tai 2,3L), kantena toimiva paistinpannu, tuulisuojalla varustettu poltin, lämpöalusta, säilytyspussi, sekä kahva. Kaasupullo ei siis tule mukana, mutta niitä saa isoimmista marketeista tai retkitarvikkeita myyvistä myymälöistä. Itse haimme omamme Clas Ohlsonilta kymmenellä eurolla. Kaasupulloja on tarjolla niin kesän lämpötiloihin sopivaa Summer Gasia, sekä syksyisiin ilmoihin sopivaa Power Gasia. Winter Gas on sitten niille oikein koville talvipakkasille tarkoitettu vaihtoehto. Tarkempia tietoja voi lukaista englanniksi vaikkapa täältä, mutta eipä noissa hirveämmin ihmeempiä eroja ole. Ostat sen, mihin vuodenaikaan olet käyttöä suunnittelemassa.

Retkikeitinsetti on äärimmäisen kompakti laitos, sillä se menee helposti vaikkapa reppuun. Kuljetusta varten kasattuna keitin on kooltaan vain 19cm x 10cm, eli suunnilleen samankokoinen kuin kahden litran kattila. Pullo toki vie oman tilansa, mutta eipä nekään kovin isoja ole. Painoa koko setillä on noin 800 grammaa, joten se on myös todella kevyt.

Primus-retkikeitin on koottuna todella kompaktin kokoinen. Kokemuksia on toisenlaisistakin.
Primus-retkikeitin on koottuna todella kompaktin kokoinen. Kokemuksia on toisenlaisistakin.

Ruoanlaitto Primus-retkikeittimellä

Primus-retkikeittimen kasaaminen käyttövalmiiksi on hyvin helppoa. Jokainen osa irroitetaan toisistaan ja pinotaan sitten päällekäin. Mikäli ruoanlaittoon aiotaan käyttää paistinpannua, tulee kaasukeittimen päällä olevat hakaset nostaa ylös. Jos käyttää kattilaa, ei hakasia tarvitse nostaa. Turvallisuuden takia keittimen alle voi myös laittaa paketissa mukana tulevan lämpöalustan. Lopuksi kaasukeittimen pohjassa oleva kaasuletku kiinnitetään erilliseen kaasupulloon, avataan pullosta hana ja annetaan kipinä keittimestä sihisevälle kaasulle. Sen jälkeen voikin alkaa ruoanlaittoon! Keitin on siis todella yksinkertainen ja aikalailla pomminvarma toimintaperiaatteeltaan (kunhan kaasuletku on kunnolla kiinni).

Primus Essential Stove Set-retkikeitin kaikkine osineen. Huomio, kuvasta poiketen Primus-kaasupullo tulee mieluiten ruuvata paikoilleen pystyasennossa. Muutoin kaasua voi tulla ulos enemmän kuin tarpeen, mikä ei kuitenkaan ole vaarallista.
Primus Essential Stove Set-retkikeitin kaikkine osineen. Huomio, kuvasta poiketen Primus-kaasupullo tulee mieluiten ruuvata paikoilleen pystyasennossa. Muutoin kaasua voi tulla ulos enemmän kuin tarpeen, mikä ei kuitenkaan ole vaarallista.

Keittimellä voi periaatteessa valmistaa vaikka mitä, koska siinä on mukana kaksi kattilaosaa sekä paistinpannu. Jos siis haluat tehdä pihvit, perunamuusit ja punaviinikastikkeet, niin senkus, kyllähän keitin puitteet tarjoaa. Me sentään emme ihan tällaiseen kulinaristiseen överiyteen lähteneet, vaan kävimme tyylikkäästi hakemassa K-Marketista Finduksen kasviscouscous-pakastepussin ja kaadoimme puolijäiset couscousit suoraan kattilaan. Liekki päälle ja kolme minuuttia myöhemmin ruoka oli valmista nautittavaksi. Ja olihan se nautinto! Istua rantakivellä syömässä hyvää einesruokaa ja kuunnella aaltojen kohinaa.

Päivän luontolounaaksi valikoitui Finduksen kasviscouscous, joka ei millään tavalla sponsoroi tätä postausta.
Päivän luontolounaaksi valikoitui Finduksen kasviscouscous, joka ei millään tavalla sponsoroi tätä postausta.
Ruoanvalmistus Primus Essential-retkikeittimellä on paitsi helppoa, myös nopeaa.
Ruoanvalmistus Primus Essential-retkikeittimellä on paitsi helppoa, myös nopeaa.
Kasviscouscousia Primus Essential -retkikeittimellä valmistettuna.
Kasviscouscousia Primus Essential -retkikeittimellä valmistettuna.

Testissä Primus Essential -retkikeitin – millaisia kokemuksia?

Yhteenvetona sanottakoon, että Primus Essential-retkikeitin on juuri sitä mitä se lupaa. Se on pieni, nopeasti kasattava ja purettava, erittäin toimiva ja helppokäyttöinen tapa valmistaa ruokaa silloin, kun kotikeittiötä ei ole saatavilla. Se toimii täydellisesti juurikin luonnossa, eikä ollut moksiskaan pienestä tuulenvireestä, joka meidän testimme aikanakin puhalteli. Olimmehan kuitenkin kahden metrin päästä merestä, jossa nyt luonnollisestikin tuulee jonkin verran. Keitin tuntui tukevalta, eikä keikkunut, vaikka ruokaa sekoittelikin tiuhaan tahtiin. Kahvan avulla sai vieläpä luotettavan otteen kattilasta myös ruokailun aikana. Kaasupullon kiinnityskin sujui ongelmitta ja metallinen kaasuletku oli tarpeeksi joustava. Kokemuksia on nimittäin niistä jäykemmistäkin malleista, jossa letku ei vain mitenkään tunnu antavan periksi. Kaasupullo pysyi siis nätisti pystyssä, eikä pyörinyt kyljellään keittimen vieressä.

Jos jotain parannettavaa pitäisi kuitenkin keksiä, niin se liittyisi kuljetukseen. Pannua ei nimittäin saa kiinnitettyä tai lukittua mitenkään kiinni kattiloihin. Jonkinlainen ympärikierrettävä remmi tai salpa olisi kätevä bonus. Toki mukana tulee säilytyspussi, joka pitää kaikki osat kiinni toisissaan, mutta ilman sitä pannuosa on täysin irrallaan. Jos säilytyspussi siis häviää/hajoaa, kannattaa hommata pitkiä ja kestäviä kuminauhoja avuksi.

Edellämainittu seikka nyt on ihan väkisin väännetty, sillä kaikinpuolin Primus Essential-retkikeitin on erittäin toimiva “must-have”-tarvike jokaiselle. Ei edes tarvitse olla retkeilijä tai vaeltaja, vaan tällainen on hyvä olla varalla vaikkapa “pahan päivän varalle”, kuten talveksi uhkailtujen sähkökatkosten turvaksi. Keittelee sitten vaikka hernekeittoa parvekkeella, jos ei hella toimi. Meille tästä jäi ainakin erittäin positiiviset kokemukset!

Mistä Primus-retkikeittimiä saa?

Mikäli innostuit ja kiinnostuit kyseisestä retkikeittimestä, niitä saa ostettua vaikkapa ihan suoraan Primuksen omilta sivuilta. Tämän lisäksi niitä saa myös hyvin varustelluilta Primus-jälleenmyyjiltä, sekä Partioaitasta, Scandinavian Outdoorista tai Varuste.netistä. Kaasupulloja saa edellämainittujen myymälöistä, mutta myös vaikkapa Prismasta tai Clas Ohlsonilta.

Alla vielä Primuksen omalta Youtube-kanavalta video, jossa esitellään tämä kyseinen Primus Essential Stove Set. Ja vieläpä ihan suomen kielellä niin, että jokainen ymmärtää miten se toimii ja minkälaisista osista se koostuu. Me sen sijaan lähdemme metsään keittelemään vegaanista kookos-tofulaksaa.

Onko sinulle retkikeittimet / kaasukeittimet tuttuja? Jaa kokemuksesi alle!

PS: Olemme myös kirjoittaneet Fjällrävenin takeista, rinkoista ja repuista, sekä lisävarusteistakin omat testimme ja kokemuksemme, joten käy ihmeessä lukemassa nekin mikäli Fjällräven-tuotteet kiinnostavat!

Kommentoi