Kokemuksia Fjällräven Kajka -rinkasta

Fjällräven Kajka - Rinkoista parhaimpia ellei paras

Meille on tullut jonkin verran kyselyä liittyen vanhemmissa postauksissa näkyviin rinkkamalleihimme. Kyseessä ovat ruotsalaisen Fjällrävenin Kajka-malliston rinkat, joista toinen on naisten 65-malli ja toinen miesten 75-malli. Fjällrävenin valikoimasta löytyy kyllä myös muitakin kokoja, aina 55:stä sataan asti. Myös lapsille löytyy oma Kajka Junior-malli.

Huomio: Jos haluat lukea Fjällrävenin Kånken- ja Räven-repuista, sekä niihin kuuluvista lisätarvikkeista, löydät niihin liittyvän postauksen tästä.

*Postaus sisältää mainoslinkkejä, eli affiliatelinkkejä. Mikäli teet ostoksen käyttämällä postauksessa mainittuja linkkejä, me saamme palvelusta pienen palkkion, mutta se ei vaikuta sinun maksamaasi hintaan. Postaus ei kuitenkaan ole Fjällrävenin, tai kenenkään muunkaan sponsoroima, vaan perustuu omakohtaisiin kokemuksiin ja mielipiteisiin.

fjacc88llraven kajka
Fjällräven Kajka-rinkat. Vasemmalla 75L-malli, oikealla 65L-malli.

Kokemuksemme rinkoista liittyy nimenomaan matkustustarkoituksiin, sillä me emme käytä lainkaan perässävedettäviä matkalaukkuja. Syynä tähän on niiden kömpelyys ja muuntautumiskyvyn puute. Matkalaukku on useimmiten kovaa materiaalia ja laatikkomainen, eikä sitä pysty muokkaamaan käytännössä mitenkään. Matkalaukkua ei myöskään saa selkään, joten sitä ei voi liikutella pitämällä käsiä vapaana.

Emme ole testanneet Kajkaa minkäänlaisissa maastotarkoituksissa, mutta kyseessä on kyllä siihenkin varsin sopiva rinkkamallisto, onhan se kuitenkin suunniteltu vaellustarkoituksiin. Meillä ei vain ole siitä omakohtaisia kokemuksia, ainakaan vielä.

Kävimme itse testailemassa rinkkoja Helsingin Scandinavian Outdoorissa ja usean mallivertailun jälkeen päädyimme molemmat juurikin näihin malleihin. Kevyimmästä päästä rinkat eivät kolmen kilon painonsa takia ole, mutta kestävyys, istuvuus ja käyttömukavuus olivat avainsanoja rinkkoja valittaessa.

Testasimme myös Ospreyn rinkkoja, jotka ovatkin varsin suosittuja ja niitä näkee hyvin monella travellerilla tai bagpackerilla. Meidän selkäämme mallit olivat kuitenkin hyvin epämukavat, eikä säätövaraakaan tuntunut olevan tarpeeksi. Myös Ospreyn malliston ulkonäkö ei ollut yhtä mieluisa, sillä emme halunneet ensinnäkään liian värikkäältä näyttävää rinkkaa, emmekä myöskään sellaista, joka on jokaisen reppureissaajan selässä.

fjacc88llraven kajka markus

Rinkan ergonomisuus on sen tärkein ominaisuus.

Materiaali ja ulkonäkö

Fjällräven Kajkan materiaali on likaa hylkivää ja vahamaista vinylonia, joka myös kestää oikein hyvin. Kangas on myös varsin paksua, eikä siis ainakaan rikkoudu ihan pienistä oksien raapimisista tai kolhuista. Se on myös helposti puhdistettavissa, sillä siihen riittää pelkkä lämpimällä vedellä ja pehmeällä harjalla pyyhkiminen.

Rinkan tukirunko on nykymalleissa suomalaista koivua, vanhemmissa malleissa runko on valmistettu alumiinista. Puinen rakenne ei pelkästään näytä hyvältä, se myös tuntuu jämäkältä ja erittäin kestävältä. Toki puukehikko saattaa ehkä painaa hieman alumiinia enemmän, mutta on kuitenkin kestävämpää ja samalla myös ekologisempaa.

fjacc88llraven kajka3

Kajkan kehikko on valmistettu suomalaisesta koivusta.

Säädettävyys

Säätövaraa Kajkassa on todella paljon. Jokaista remmiä ja hihnaa pystyy säätämään helposti ja nopeasti ja selkäosiotakin pystyy muokkaamaan sopivammaksi niin pitkä- kuin lyhytselkäisellekin kantajalle. Erikoisuutena on myös hartijaleveyden säätö, jota ei monissa muissa rinkoissa ole. Jykevin ja piilotetuin napein hartijaremmien leveyttä pystyy säätämään kolmessa eri tasossa niin S, M, kuin L-kokoisillekin. Hartijaleveyden säätöön kannattaa kuitenkin varata hieman aikaa, sillä mitenkään “lennosta” sitä ei muokata. Napit ovat jämäkän läpän alla suojassa ja vaativat hieman asiaan paneutumista. Hyvänä puolena tässä on kuitenkin se, että napit eivät aukeile itsekseen ja kun ne kerran säätää kohdalleen, ne myös pysyvät kohdillaan.

fjacc88llraven kajka5

Nappit, joiden avulla säädetään rinkka jokaiselle hartijaleveydelle sopivaksi.

Ulkopuolisia taskuja Kajkassa on aika vähän. Sivuilla on kaksi isoa taskua, joihin kumpaankin mahtuu aivan älytön määrä tavaraa tai vaatetta. Kaksi puolentoista litran vesipulloa meni yhteen sivutaskuun heittämällä ja tilaa jäi vielä useallekin sukkaparille tai t-paidalle. Rinkan irroitettavassa yläosassa on kaksi pienempää taskua ja vyötäröremmissä kaksi (joista toinen on verkkotasku ja toisessa kangaspäällyste) vaikkapa passille, ensiapulaukulle tai tupakka-askille. Lisäksi rinkan alaosassa löytyy myös pienemmät taskut vaikkapa juomapullolle.

Kun rinkan avaa, sisäpuolelta paljastuu yksi iso osio pienellä sisäpussilla, sekä vetoketjulla suljettava alaosa. Alaosaan voi laittaa vaikkapa ylimääräiset kengät ja tarvittaessa sen saa myös avattua verkotetuksi osioksi, jossa ilma kiertää. Tämä siinä mielessä, jos kenkäsi ovat vaikkapa kastuneet tai haisevat. Eipähän ainakaan koko vaatevarastosi döfää jalkahielle, vaan voit sijoittaa haisevat Addusi omaan niille tarkoitettuun tilaansa.

fjacc88llraven kajka6

Rinkan pohjassa on verkkotasku, jonne saa laitettua haisevat tai märät kengät nätisti erilleen muista tavaroista.
fjacc88llraven kajka7

Kokonaan avattu Kajka-rinkka.

Päätaskun saa myös avattua täysin kokonaan sivuilta löytyvillä vetoketjuilla. Tämä on aivan erinomainen ratkaisu, sillä sinun ei tarvitse tonkia koko rinkkaa läpi löytääksesi alimmaksi sullomasi kalsarit tai sukkaparit. Rinkan avaaminen helpottaa myös sen kanssa työskentelyä vaikkapa hotellissa, sillä pääset suoraan näkemään missä mikäkin vaate tai tavara on ja samalla pääset vähän tuulettamaan rinkkan sisältöä.

Fjällräven Kajka muuntautuu myös olkalaukuksi

Kuten aiemmin mainittu, rinkan yläosan saa kokonaan irti. Yläosa sisältää kaksi pientä taskua esimerkiksi puhelimelle, lompakolle, matka-asiakirjoille tai vaikkapa pienelle kameralle. Yläosaan on kiinnitetty säätöremmi, jonka ansiosta siitä voi tehdä vaikkapa olkalaukun tai vyölaukun. Tarvittaessa voit laittaa vaikkapa tärkeät tavarat nimenomaan tähän pikkuosioon, ottaa sen mukaan ja heivata rinkan isomman osion vaikka bussin matkatavaratilaan. Kaikenlisäksi pikkulaukun saa tarvittaessa kiinnitettyä vaikkapa rinkan etupuolelle olkahihnoihin, loppurinkan ollessa selässä. Erittäin kätevä ominaisuus.

fjacc88llraven kajka hanne

Irroitettava yläosa muokkautuu näppärästi vaikka olkalaukuksi.
fjacc88llraven kajka10

Tai vyölaukuksi.

Rinkan mukana tulee myös erillinen sadesuoja, joka on hyvin helppo laittaa rinkan päälle. Vaikka rinkka itsessään kestääkin erinomaisesti kosteutta ja pientä tihkusadetta, on myrskyn yllättäessä suositeltavaa laittaa sadesuoja rinkan päälle. Suoja on kätevä myös esimerkiksi lentokentillä, kun rinkka asetetaan meneväksi ruumaan. Suojan ansioista lepattavat ja roikkuvat remmit eivät jää häiritsemään rinkkaa käsitellessä. Varsinkin Helsinki-Vantaalla tämä on hyvä ratkaisu, sillä muutenhan rinkka pitää laittaa vielä erilliseen muovipussiin, jotta saadaan se viimeinenkin ekologisuuspiste pudotettua pois. Tämä on jokseenkin hassua, sillä tätä muovipussiratkaisua emme ole kokeneet ikinä missään muualla maailmassa, emme ainakaan Aasiassa.

fjacc88llraven kajka11

Mukana tulee myös malliin sopiva sadesuoja.

Paljon hyvää, jotain huonoa

Koska mikään ei ole maailmassa täydellistä, on Kajkassakin pari moitteen sanaa. Näistä ensimmäinen on paino; 65-litrainen rinkka painaa tyhjänäkin 3,2 kiloa ja 75-litrainen rinkka 3,3 kiloa. Tämä on aina huono puoli lentokoneella matkatessa, sillä painorajat saattavat tulla äkkiä vastaan, mikäli suuntaat pidemmälle reissulle. Myös useamman kilometrin kävelyreissuilla parin kilon ekstrapaino saattaa tuntua jaloissa. Onneksi kuitenkin jaloissa, eikä selässä.

Henkilökohtainen mielipide ja joillekin miinus, on taskujen vähyys. Toiset kaipaisivat varmasti enemmän ulkopuolisia taskuja tai ainakin jotain kiinnitysmahdollisuuksia ulkopuolisille pussukoille, toiset taas tykkäävät kun rinkka on pelkistetympi. Meille taskuja on kuitenkin aivan riittävästi, sillä nyt ei tule vahingossakaan pakattua mitään ylimääräistä mukaan ihan vain siksi että tilaa on.

Rinkalla on hintaa 300-400 euroa, riippuen mistä sen ostat. Itse ostimme rinkat Scandinavian Outdoorista, sillä kivijalkamyymälässä asiointi oli huomattavasti helpompaa ja kun nyt kaupassa jo olimme, niin samalla siitä sai rinkat matkaankin. Kannattaa kuitenkin aina käydä sovittamassa rinkkaa ensin jossakin kaupassa ennen ostopäätöksen tekoa. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Vartaloita kun on erilaisia ja rinkan ergonomia on kuitenkin tärkein huomioitava asia. Mikäli haluat testata rinkkaa omassa selässäsi, myydään Kajkaa esimerkiksi Partioaitassa, sekä Scandinavian Outdoorissa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka rinkan osto tuntuu kerralla ostettuna kalliilta, on se kuitenkin vuosien, jopa vuosikymmenten, sijoitus. Hinta on loppupeleissä viimeinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota tällaisissa tapauksissa. Mieluummin ostaa nyt sata euroa kalliimman rinkan joka kestää kovaakin kuritusta ja istuu kunnolla selkään, kuin että säästää nyt satasen ja ostaa muutaman vuoden päästä toisen tilalle.

fjacc88llraven kajka4

Fjällräven Kajka – Vahva suositus

Henkilökohtaisen kokemuksen takia haluammekin nimenomaan suositella Fjällrävenin Kajka-rinkkaa, sillä jos johonkin kannattaa satsata kunnolla, niin tähän. Rinkan kanssa matkustaminen on huomattavasti helpompaa kuin perinteisen matkalaukun kanssa, vaikkakaan ulkonäöllisesti se ei olekaan niin tyylikäs kuin perässä vedettävä Samsonite. Koonsa puolesta nämä ovat erinomaisia ja meillä niihin onkin mahtunut melkeinpä koko omaisuus niin Aasiaan mennessä, kuin Eurooppaan tullessakin.

Koot ja lisätiedot rinkoista löydät Fjällrävenin sivuilta; Kajka 75, Kajka 65.

Fjällräven Kajkan voit ostaa joko Scandinavian Outdoorista, tai Partioaitasta.

PS: Mikäli sinua kiinnostaa kuulla kokemuksia Fjällräven Kånken ja Räven-repuista lisävarusteineen, niin niistä löytyy postaus tästä. Fjällrävenin takeista sen sijaan löydät käyttökokemuksia täältä, jossa pääsimme testaamaan Kaipakia ja High Coast Wind Jacketia. Jos taas luonnossa kokkailu kiinnostaa, löytyy testit Primus Essential -retkikeittimestä täältä.

Muistahan myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Loppuun vielä Fjällrävenin oma esittelyvideo Kajkasta.

Kommentoi