Ulkomaille muutto, mitä huomioida?

Home / Aasia / Ulkomaille muutto, mitä huomioida?
Mitä ulkomaille muuttaminen vaatii ja mitä tulee muistaa?

*Postaus sisältää mainoslinkkejä, eli affiliatelinkkejä. Mikäli teet ostoksen käyttämällä postauksessa mainittuja linkkejä, me saamme palvelusta pienen palkkion, mutta se ei vaikuta sinun maksamaasi hintaan.

Ulkomaille muutto – 12 tärkeintä asiaa jotka tulee muistaa!

Mitä kaikkea ulkomaille muutto vaatii? Kuinka siihen pitää varautua, mitä täytyy ilmoittaa millekin taholle ja miten kaikki käytännönjärjestelyt tulee hoitaa? Nämä kysymykset olivat meillekin aluksi täysin epäselviä, joten eipä muuta kuin netti auki ja selvittämään. Tämä postaus keskittyykin pitkälti siihen, mitä ulkomaille muuttavan suomalaisen tulee tietää, muistaa ja hoitaa. Mikäli suunnitelmissasi on tilapäinen, esimerkiksi talven yli kestävä tai vaihtoehtoisesti pitkäaikainen ja kenties jopa pysyvä ulkomaille muutto, on tämä postaus juuri sinulle.

39aea img 20190831 133340 1
Vaikka Thaimaassa voikin elää rennosti, tiettyjä asioita on hyvä muistaa.

Asia numero 1: PASSI

Tämä on ehdottomasti tärkein asia mikä sinun tulee tehdä. Uusi passisi, jotta sillä on käyttöikää mahdollisimman pitkälle. Meillä molemmilla oli passi menossa umpeen vuonna 2020, mutta passin uusiminen jo Suomessa on ehdottomasti helpompaa kuin ulkomailla. Moniin maihin passin pitää olla muutenkin vähintään kuusi kuukautta voimassa matkan päättymisen jälkeen, joten huomioi tämä seikka. Uusi siis passisi, mikäli et ole tehnyt sitä viimeisen kahden vuoden aikana, varsinkin jos olet muuttamassa pidemmäksi aikaa. Se ei maksa paljoa ja kun teet sen ajoissa, säästyt monelta murheelta ja vaivannäöltä.

Asia numero 2: Lentoliput

Tämä nyt on varmastikin aika selvä tapaus, mutta liput kannattaa ostaa mahdollisimman pian, kun päätös muutosta on tehty. Itsehän teimme välipysähdyksen Hong Kongissa, ja senkin pelkästään loman kannalta. Kun lähtee pysyvästi ulkomaille, on siinä välissä mahdollista pitää pieni loma jossakin välipysähdyskohteessa. Lentoliput ostimme Momondosta, joka onkin erinomainen sivusto lentolippujen ostoon, sillä sieltä näkee kätevästi eri lentoyhtiöiden hinnat sekä lentoajat. Koska muutimme Thaimaahan, jouduimme ostamaan itsellemme myös liput maasta pois. Tähän kelpaa käytännössä mikä tahansa halvin mahdollinen yksisuuntainen lippu, eikä sen tarvitse olla edes lentolippu. Tämä seikka kannattaa ottaa selville riippuen mihin olet muuttamassa. Näin ei varmastikaan tarvitse EU-alueelle muuttaessa, mutta kaukaisempien kohteiden kanssa tämä on hyvinkin yleistä. Suosittelemme ostamaan lipun, jonka voit tarvittaessa peruuttaa ilman suurempia säätöjä tai kuluja.

Asia numero 3: Mitä tehdä irtaimistolle/omaisuudelle?

Lähes jokaisella meillä on kaapeissa tavaraa, joilla saattaa olla itselleen jotakin tunnearvoa. Sen lisäksi asunnot pitävät usein sisällään paljon ylimääräistä rojua, joita on tullut joskus haalittua jostain syystä. Loput ovatkin sitten niitä huonekaluja ja käyttötavaroita. Mieti, mitä OIKEASTI haluat säilyttää, mitä tarvitset mukaan ja mitä voit hävittää tavalla tai toisella. Onko se kaappiin pölyttymään jäänyt, vuoden 1995 jääkiekon MM-kisojen, t-paita sittenkään kovin tärkeä, vai olisiko siitä jo aika luopua? Entä ne kahvikupit, joita olet pidättäytynyt käyttämästä, koska Ruotsin kuningas saattaisi joskus tulla käymään ja voisit sitten tarjota kahvit uudenkarheista posliinikupeista? Tai ne kaikki elokuvat ja kirjat, jotka olet hyllyyn kerännyt ja kerran ne läpi lukenut/katsonut?

Ulkomaille muutto vaatii paljon, mutta antaa enemmän.
Ulkomaille muutto vaatii paljon, mutta antaa enemmän.

Me teimme sen päätöksen, että myimme kaiken mitä pystyimme. Ainoastaan muutamat henkilökohtaiset tavarat menivät vanhemmille säilöön, kun taas kamerakalusto, kesävaatteet ja tärkein viihde-elektroniikka lähtivät mukaan. Kaikki muu laitettiin Facebook-kirppareille, Huuto.nettiin ja Toriin myyntiin. Sinne lähtivät niin autot, polkupyörät, televisiot, sängyt, astiat ja oikeastaan kaikki muukin mitä irti sai. Valitettavasti kaikkea ei saanut kuitenkaan myytyä tai edes ilmaiseksi annettua (teille rasittaville Facebook-kirppareiden ostoehdokkaille, jotka vain tuhlasitte kaikkien aikaa olemattomilla varauksillanne ja katteettomilla lupauksilla tulla noutamaan tavaroita; voitte vaikka haistaa vattumehut), joten liian suuri osa lähti suoraan roskiin. Porvoossa kun ei tuo kierrätys oikein toimi mistään näkökulmasta, niin autoton ihminen ei vain yksinkertaisesti pysty kuljettamaan vaatteita ja astioita asianmukaiseen kierrätykseen.

Asia numero 4: Ilmoitukset ja irtisanomiset

Tämä nyt on varmaan aika päivänselvä asia, mutta silti se saattaa kaiken muun touhottamisen lomassa unohtua. Toki riippuu myös muuton luonteesta, mutta muuttoilmoitus kannattaa silti tehdä ainakin joillekin tahoille, samalla kun joudut ehkä tiettyjä asioita irtisanomaan. Itse ilmoitimme muutosta niin maistraatille, Kelalle kuin Postillekin, mutta myös puhelinoperaattoreille, pankeille, vakuutusyhtiöille ja kaikille mahdollisille erilaisille palveluille, mitä sitä nyt ihmisellä tuppaa olemaankaan. Muista myös irtisanoa palvelut, joita et ulkomailla tule käyttämään. Näitä saattaa olla yllättävän paljon, sillä esimerkiksi kauppojen bonusjärjestelmiä ei välttämättä muista irtisanoa kun niitä ei sen kummemmin tule ajateltua. Me tosin irtisanoimme nekin. Muista myös irtisanoa vuokrasopimuksesi ajoissa.

Asia numero 5: Rokotukset ja luvat

Ota selvää, tarvitseeko sinun ottaa joitain rokotuksia. Thaimaahan pidemmäksi aikaa matkaavalle suositeltiin perusrokotusten lisäksi myös annokset lavantautiin ja Japanin aivokuumeeseen. Huomioi myös se, että rokotuksissa litrahinnat ovat kohdallaan ja näihin saattaa humpsahtaa sievoinen summa rahaa. Yksi rokotus kun saattaa kustantaa helpostikin toistasataa euroa.

Rokotusten lisäksi kannattaa myös selvittää mitä lupia tai kortteja ulkomailla ehkä tarvitaan. Itse hankimme kansainväliset ajokortit autoliitosta (nämä ovat edullisia, sillä kyseiset läpyskät kustantavat reilun parikymppiä kappale), mutta näiden lisäksi kannatta tutkia mitä kohdemaassasi saattaa tarvita mihinkin asiaan, kuten viisumiasiat. Eurooppaan muuttavien kannattaa hommata ainakin eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ota myös huomioon Kelan sosiaaliturvan nykyiset vaatimukset. Mehän näiden piiriin emme enää kuulu.

PS: Jos sinulla on lähiaikoina jotain asiaa lääkäriin, hoida se Suomessa. Uudessa maassa sinulla on niin paljon muutakin asiaa mielessä, kuin mahdolliset lääkärikäynnit, joten tämä on paljon helpompaa hoitaa etukäteen vieläpä omalla äidinkielellä.

f1fb0 img 20190921 222303
Kansainvälisen ajokortin hankkiminen on varsin suotavaa.

Asia numero 6: Lemmikit

Ehkä muuttamisen vaikein asia, tai ainakin meille oli. Mitä tehdä lemmikeille? Ottaako ne mukaan, vai antaako ne uuteen kotiin? Meillä oli molemmilla kaksi kissaa, joten karvapalloille piti siis keksiä jokin ratkaisu. Mietimme asiaa useaan otteeseen, mutta lopputuloksena annoimme kissat ystävillemme uusiin koteihin. Tämä oli varmastikin paras ratkaisu kaikille, sillä pitkien lentomatkojen aiheuttamat stressit olisivat mahdollisesti aiheuttaneet osalle kissoista suuriakin ongelmia ja mikäli jotain olisi tuon takia käynyt, emme olisi mitenkään pystyneet antamaan sitä itsellemme anteeksi. Kaikenlisäksi meillä oli se viikon välipysäkki Hong Kongissa, jolloin kissojen kuljetukseen olisi tullut taas yksi mutka lisää. Mikäli haluat kuitenkin ottaa lemmikkisi mukaan, ota selvää mitä lemmikin maahantuonti vaatii lemmikkipasseineen ja mahdollisine karanteeneineen sekä rokotuksineen.

a86e4 img 20181231 191033
Mitä tehdä lemmikeille, ottaako mukaan vai jättääkö kotimaahan?

Asia numero 7: Raha

Älä ole kuin eräs lyhytaikaiseksi jäänyt kollegamme, joka tuli asumaan Thaimaahan, taskussaan 2000 bahtia (hieman vajaa 60 euroa). Rahaa tarvitsee uudessa maassa enemmän kuin alkuun kuvitteleekaan. Sitä menee asumiseen, ruokaan, liikkumiseen, mahdollisiin huonekaluihin ja kodintarpeisiin, nettiyhteyksiin, puhelinliittymään sekä moniin muihin yllättäviin menoihin. Varsinkin meillä, kun muutimme täysin tyhjään asuntoon ja sinne piti alkaa ostamaan kaikki astioista huonekaluihin ja pesuaineista petivaatteisiin, on sanomattakin selvää että halpaa se ei ole, ellet halua ostaa sitä kaikkein halvinta mahdollista, joka kestää sen kaksi käyttökertaa. (Thaimaan laatu…) Eikä se halpaa ole silloinkaan, kun pyyhkeitä joudut ostamaan jokaisen suihkukerran jälkeen. Älä siis ainakaan sniiduile ihan kaikessa.

Lue myös: Koh Samuin (ja Thaimaan) hintataso

Asia numero 8: Majoitus kohteessa

Meillä asia hoitui oikeastaan ilmaan minkäänlaista stressiä ja ongelmaa, kiitos uuden esimiehen. Hän oli hoitanut kaiken valmiiksi, joten meidän ei tarvinnut kuin mennä paikalle ja maksaa ensivuokra ja kirjoittaa sopimus. Kaikille tämä ei ole yhtä helppoa, joten kannattaa etukäteen etsiä jonkinlainen majapaikka ainakin pariksi ensimmäiseksi viikoksi. Aina tämä ei valitettavasti ole niin helppoa kuin haluaisi, sillä välillä joku saattaakin ottaa vuokrarahat etukäteen ja perille päästyäsi tajuat ettei tarjottavaa taloa ole olemassakaan. Kannattaakin miettiä, maksaako vuokran etukäteen ja kenelle, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Asia numero 9: Mitä mukaan?

Madventureksen ohje kuuluu; ”Älä ota messiin liikaa kamaa” ja saman ohjeen annamme mekin. Meillä oli molemmilla Fjällrävenin Kajka-rinkat, joille annamme molemmat isot suositukset. Näihin mahtuu juuri sen verran kamaa mitä tarvitset, vaikka kieltämättä mekin saatoimme pakata vähän ylimääräistä. Kohdemaasta saat kuitenkin ostettua sen mikä puuttumaan jäi ja netin kautta voi tilata nykypäivänä kaiken tarvittavan, jos uudesta kotikaupungista ei jotakin löydy. Tarvitsetko välttämättä talvivaatteita jos muuton kohteena on Kaakkois-Aasia? Onko käyttöä pitkille farkuille tai paksuille huppareille? Mitä elektroniikkaa tarvitset ja toimivatko ne varmasti uudessa maassa erilaisten jännitteiden ja pistokkeiden takia?

Lue myös: Kokemukset Fjällräven Kajka -rinkasta

Ota myös huomioon lentokoneiden painorajat, sillä vaikka itse jaksaisitkin kantaa viisikymmentä kiloa painavan rinkan selässäsi, niin lentokoneeseen se ei ilman lisäkustannuksia mene. Pakkaa myös matkalaukkusi/rinkkasi ajoissa, jotta näet mahtuuko kaikki haluamasi varmasti mukaan. Ja jos sinulle tulee jonkin asian kohdalla mieleesi kysymys ”Tarvitsenkohan tätä”, on vastaus hyvin suurella todennäköisyydellä että ei, et tarvitse. Kannattaa myös ottaa huomioon se vaihtoehto, että voit myös postittaa tavaraa uuteen kotiisi. Todennäköisesti se tulee myös halvemmaksi, kuin lentoyhtiön ylipainomaksut.

8dd58 img 20190921 wa0003
Fjällravenin Kajka-rinkka toimii erinomaisesti pitkille reissuille.

Asia numero 10: Ilmoita läheisillesi

Mutta älä kuitenkaan anna heidän huolien ja palautteiden vaikuttaa päätökseesi. Ystävät pysyvät ystävinä ja tukenasi, vaikkette näkisikään kasvotusten niin usein ja netin kautta pystyy pitämään käytännössä reaaliajassa yhteyttä omaan lähipiiriin ja sukulaisiin. Voitte edelleen keskustella maailman polttavimmista uutisaiheista vaikkapa Skypen välityksellä, vaikka ette fyysisesti enää istukaan saman pöydän ääressä. Elokuvankin katsominen porukassa onnistuu ihan hyvin netin kautta, kunhan yhteydet vain ovat kunnossa.

Lapsen tekemä hyppy tuntemattomaan on usein vanhemmille isompi asia kuin itsellesi ja he saattavat tuoda mielipiteensä ilmi jopa hyvinkin kärkkäästi. Näin kävi myös meille. Älä anna negatiivisten kommenttien kuitenkaan mennä ihosi alle, sillä he varmastikin lopulta tukevat päätöstäsi. Ja jos eivät tue, on se heidän ongelmansa. Ei sinun.

Asia numero 11: Rahan siirto

Koska euro ei ole käypää valuuttaa Euroopan ulkopuolella eikä kaikkialla sen sisälläkään, on hyvä tietää edullinen keino siirtää rahaa tililtä toiselle. Tämä siis siinä tapauksessa, mikäli saat uudesta maasta oman pankkitilin, mutta sinulla on rahaa suomalaisella tilillä tai esimerkiksi palkkasi maksetaan sinne. Tunnetuin vaihtoehto rahansiirtoon on varmastikin PayPal, mutta parempi ja edullisempikin vaihtoehto on olemassa. PayPalilla rahan siirto voi kestää monta päivää ja komissiomaksutkin ovat aika suuret.

Siksi on huomattavasti fiksumpaa käyttää TransferWisea, joka on käytännössä PayPalin kilpailija. Rahat siirtyvät tililtä toiselle parhaimmillaan sekunneissa, huonoimmillaan vuorokaudessa, riippuen pankkipäivästä. Siirtomaksua esimerkiksi sadasta eurosta on noin kolme euroa ja TransferWise on hyvin helppokäyttöinen, myös mobiililaitteilla. TransferWisella on myös oma MasterCard-kortti, johon voi ladata arvoa ja maksaa sillä eri maissa. Kortti on käytössä mm. Euroopassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Iso-Britanniassa.

Asia numero 12: Avoin mieli ja positiivisuus

Suomesta ulkomaille muuttaminen jännittää varmasti ja niin sen pitääkin. Stressikyttyräkin kasvaa viimeisen kahden kuukauden aikana kun hoidettavaa on niin paljon, mutta aikaa tuntuu olevan aivan liian vähän. Ei kuitenkaan kannata lähteä perääntymään kun lähtöpäätös on tehty, vaan suosittelemme ainakin kokeilemaan kuinka seikkailussa lopulta käy. On kivempi miettiä tulevaisuudessa miten kävi, kuin miten ehkä olisi voinut käydä. Avoimin mielin kohti uusia kokemuksia, hyvin se menee ja jännitys vain kuuluu asiaan!

0d599 img 20190921 wa0004
Koh Samuin vihreässä ja vehreässä ilmastossa on rentoa ja mukavaa elää ja olla.

Mikäli jotain jäi vielä sanomatta (asiaa ja tekemistä on paljon ja asiat kannattaa suunnitella etukäteen), niin autamme kyllä mielellämme mikäli vain pystymme. Kerro siis kommenteissa jos jokin jäi askarruttamaan!

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Kommentoi