Autolla Eurooppaan – Alustava reittisuunnitelma

Autolla Eurooppaan ja reitin suunnittelu

Aiemmissa postauksissa kerroimme suunnittelevamme uutta matkaa Eurooppaan, mutta lentämisen sijasta menisimmekin omalla autolla. Monethan tekevät vastaavanlaisia matkoja esimerkiksi vuokra-autoilla, aloittaen koko reissun lentämällä ensin jonnekin tiettyyn matkakohteeseen, kuten vaikka Saksaan. Meillä tämä kuitenkin tehdään toisin. Ihan jo alkaen vaikkapa siitä, että lähdemme reissuun “kodittomina”. Kun irtisanomme nykyisen asuntomme, viemme kaiken irtaimiston varastoon ja lähdemme sitten koko perhe reissuun varsin vähäisin eväin. Mutta mitä kautta ja millaista reittiä? Tässä postauksessa kerromme alustavan reittisuunnitelman, kun lähdemme omalla autolla Eurooppaan.

Kuten aiemminkin, teemme tämänkin reissun vähän totutusta poikkeavalla tavalla, kuin mitä ehkä yleisimmin tällaiset Eurotripit tehdään. Siinä missä monet muut lähtevät matkaan isolla farmarilla tai matkailuautolla, me ajattelimme tehdä vähän toisin. Autona meillä ei siis ole mitään hybridifarmaria saati asuntoautoa/vanlife-pakua (vaikka sellainen olikin suunnitteilla, mutta ajankäytön takia se projekti saa nyt jäädä), vaan lähdemme matkaan tuolla kansikuvassa näkyvällä Cecellä, eli kultaisen ysäriajan Toyota Celicalla. Auto on tarpeeksi sopiva tilaihme meidän perheelle, joten sopii tähän projektiin hyvin. Ei ehkä käytännöllisin (saati taloudellisin) vaihtoehto, mutta tällä mennään!

Vietimme noin sata tuntia Paintissa, kun piirsimme tätä allaolevaa taideteosta, johon olemme piirtäneet alustavan ajosuunnitelmamme. Punaisella kynällä on piirrettynä niinsanottu pääreitti ja myös todennäköisin reitti, sinisellä kynällä mahdolliset poikkeamat ja vihreällä se “epätodennäköisin, mutta kuitenkin kiinnostava” reitti. Vihreä reitti toisi ajokilometrejä lisää todella paljon, eikä se tietenkään tulisi mitenkään halvaksi. Ja kyllähän se aikaakin tulisi viemään.

Eurooppa Autolla - Meidän suunniteltu matka vaihtoehtoreitteineen
Eurooppa Autolla – Meidän suunniteltu matka vaihtoehtoreitteineen

Lähdemme siis matkaan Kymenlaakson satamapääkaupungista, eli Kotkasta. Täältä päräytämme suoraan Helsinkiin, josta menemme autolautalla Tallinnaan. Vielä emme ole sinne asti miettineet mihin kellonaikaan tämä toteutuu ja millä tavalla, koska tässä on vielä pari muuttujaa. Todennäköisesti teemme niin, että viemme irtaimistomme Helsinkiin varastoon, palaamme siivoamaan nykykämpän luovutuskuntoon ja yövymme sitten Hannen vanhemmilla. Ja lähdemme sitten aamulla kohti Tallinnaa.

Tallinnasta ajamme sitten Latvian pääkaupunkiin Riikaan, jossa vietämme varmasti ainakin yhden yön. Siitä sitten Liettuan Kaunasiin, josta matka jatkuu kohti Puolaa ja siitä Saksaan. Todennäköisesti Puolassa olemme ehkä viikon ja Saksassa pidempään, jopa kuukauden. Kun sitten kyllästymme Saksaan, lähdemme Amsterdamiin, jossa olemme varmaan muutaman päivän.

Amsterdamissa joudummekin sitten funtsailemaan mitä teemme? Menemmekö Belgian läpi Pariisiin ja sieltä takaisin Saksaan, vai palaammeko suoraan takaisin Saksaan hieman eri kaupunkien kautta? Ja jos menemme Pariisiin, vedämmekö pitkän kaavan kautta ja ajamme sitten vieläpä aina Gibraltarille saakka ja takaisin? Todennäköisesti ei, mutta se on yksi vaihtoehto ja osa suunnitelmaa. On kyllä täysin mahdollista, että pyörähdämme kuitenkin Pariisissa, mutta emme autolla. Sinne autolla meneminen on varmasti aivan täyttä helvettiä, joten fiksumpaa on ajaa vaikkapa Reimsiin, tehdä sinne parin yön majapaikka ja tehdä sitten päivän reissu Pariisissa. Ellemme sitten skippaa koko kaupunkia ja jatka suoraan Saksaan ja siitä Sveitsin/Itävallan kautta Italiaan.

Italiassa onkin sitten tarkoitus olla vähän pidempään ja kiertää mielenkiintoisimmat kaupungit ensin etelään (Verona, Rooma, Napoli, Salerno) ja palata sitten itärannikkoa pitkin Venetsiaan. Venetsiasta sitten eteenpäin Sloveniaan ja sieltä mahdollisesti käydään Kroatiassa fiilistelemässä vanhoja “kotikulmia”. Meidän parin vuoden takainen Kroatian reissu meni siinä mielessä vähän vituiksi viime kerralla, että koronan takia valtaosa kaikesta aktiviteeteista ja ravintoloista oli suljettu ja satuimme paikalle juuri sopivasti alkutalvella, jolloin kelitkin olivat epämieluisat. Ei siinä paljoa tehnyt mieli käydä uimassa tai tehdä oikein mitään muutakaan, joten ehkäpä se korjattaisiin tällä kerralla. Menemmekö sitten ihan Splitiin asti moikkaamaan madame Runjicia, se on vielä kysymysmerkki.

Kävimme Kroatiassa tai emme, niin siitä jatkamme sitten Itävallan Graziin ja sen jälkeen tuttuun ja turvalliseen Wieniin, jossa vietimmekin Thaimaasta palattuamme kuukauden. Wienistä on myös helppo tehdä semmoinen pikareissu Bratislavaan, jos siltä tuntuu. Kuinka kauan sitten vietämme Wienissä, sitä ei voi vielä sanoa. Mutta varmaan kuitenkin useamman viikon. Miltä nyt sitten tuntuukaan.

Kun on aika jatkaa matkaa, otamme suunnaksi Tsekin Brnon ja sen jälkeen Prahan. Prahasta sitten Krakovaan, Varsovaan ja siitä samaa reittiä takaisin kohti Helsinkiä.

Kauanko Euroopan matka kestää?

Ajallisestihan meillä ei siis ole mikään kiire. Muutamia asioita toki on, ettemme voi olla tien päällä “ikuisesti”, kuten se että miten auton vakuutuksiin liittyvä Green Card hoidetaan ja kuinka pitkäksi aikaa. Plus että kun talvi tulee, niin kesärenkaat pitäisi vaihtaa talvimalleihin. Toki kyllähän sitä aina saa talvirenkaat alle jos siltä tuntuu, mutta ei nyt vielä lähdetä liikaa keulimaan. Matkalla on varmasti monia muuttujia, jotka vaikuttavat matkantekoon sekä positiivisesti, että negatiivisesti. Eihän sitä edes tiedä vaikka koko autonpaska leviäisi pitkin Liettuan teitä ja tälle tarinalle tulee “pieni lisäkäänne”. Mutta sitä mietitään sitten, eikä etukäteen.

Eihän sitä muutenkaan ikinä tiedä miten tässä käy. Ties vaikka jäisimme johonkin matkan varrelle ihan pysyvämminkin asustelemaan, emmekä jatkaisikaan matkaa Helsinkiin. Sinänsä meillä ei kuitenkaan ole Helsingissä varsinaisesti mitään mikä siellä odottaisi, kyllä ne sohvat ja yöpöydät siellä varastossa säilyvät ilman meitäkin. Olemmehan tuossa vaiheessa kuitenkin jollakin tavalla kodittomia. Vai olemmeko nyt sitten viimein niitä digital nomadeja?

Yksi asia joka olisi ainakin mahtava kokea Italiassa, olisi pieni moottoripyöräreissu. Tai onko Vespa sitten moottoripyörä vai ei, mutta tehdä kuitenkin pieni reissu Vespalla körötellen. Markuksellahan on kuitenkin prätkäkortti ja on meillä omat kypärätkin (jotka otamme mukaan), joten sinänsä mitään esteitä tuolle ei ole. Varmasti vähän eri fiilis pöristellä kaksipyöräisellä pitkin Italian kapeita katuja, kuin ajaa autolla.

Onhan toki tuolla matkalla paljonkin paikkoja mitä olisi tarkoitus nähdä; Hampurin Speicherstadt, Alankomaiden kahvilat, Italian Dolomiitit, Romeon ja Julian parveke, Pisan torni (jossa on pakko ottaa joku hassunhauska kuva), Slovenian Bled-järvi, Vintgarin rotko ja noin sata muuta paikkaa. Ja olisihan se toki kiva käydä Kotkanpesässäkin. Sinne tosin ei vain poiketa ajomatkan varrella, vaan siihen pitää jo oikeasti panostaakin.

Ja se paras asia koko matkalla; ruoka! Ne kaikki herkut, joita matkalla pääsee mässyttämään! Italian pizzat ja pastat tulee varmaan korvista ulos ensi syksynä ja auton ratin asentoakin joutuu varmasti säätämään pikkuisen, että mahtuu kasvaneen vatsan kanssa sisään. Siinä joutuu varmaan vähän autoilun lomassa lenkkeilemäänkin, että perse mahtuu autoon ja sieltä uloskin. Ja kyllähän me varmasti liikutaankin, koska ulkomailla tulee käveltyä aina ihan kaikkialle, aivan naurettavia määriä. Aika harvoin sitä tulee julkisiin kulkuneuvoihin turvauduttuakaan. Marokkossa ja Budapestissäkin meillä tuli askeleita varmaan 15-20 000 per päivä.

Tai sitten syksyllä vaappuukin astetta isokokoisempi parivaljakko ulos Tallinnan laivasta ja alammekin kirjoittamaan hyvinvointiblogia otsikoilla “Kuinka laihduttaa viisi vaatekokoa vuodessa – Lue parhaat vinkit täältä!”

Autolla Eurooppaan – Mitä otamme mukaan?

Mitä aiomme ottaa mukaan matkalle? Autolla Eurooppaan lähtiessä tulee huomioida ainakin muutama asia; palosammutin, ensiapulaukku ja huomioliivit. Tähän löytyy itseasiassa Autoliiton sivuilta varsin selkeät tekstit mitä vaaditaan missäkin maassa, mutta helpompaa on ottaa kaikki kolme mukaan. Onhan nuo toki hyvä olla Suomessakin ajaessa mukana, koska ikinä ei tiedä mitä tuolla liikenteessä tapahtuu. Jos ei sinulle, niin ehkä jollekin toiselle. Siinä kun sattuu näkymään joku tulessa oleva auto tienposkessa ja vieressä kuski heittelemässä lunta auton päälle, niin siitä sinun takapaksissa olevasta vaahtosammuttimesta VOI olla hyötyä.

Pakollisten romppeiden lisäksi mukaan tuleekin sitten aika vähän tavaraa; rinkalliset vaatteita ja hygieniatarvikkeita, valokuvauslaitteisto, sekä työ- että vapaa-ajan tietokoneet. Siinä ne sitten aikalailla ovatkin. Ainiin ja kissat omine tarvikkeineen, tietysti. Mikä tekeekin tästä kaikesta vielä vähän erilaista, kuin mitä moni muu lähtisi tekemään. Kuka helvetti nyt lähtee kolmen sisäkissan kanssa ajamaan Eurooppaa ympäri? Me lähdemme. Siinähän huutavat takapenkillä, mutta pääsevät hekin vähän reissaamaan, johon ovatkin jo tottuneet. Emmekä me nyt kuitenkaan niin pitkiä matkoja aja kerralla, että matkustaminen olisi niille liian tuskastuttavaa. Ovathan tytöt lentäneetkin Bangkokista Wieniin ja Wienistä Suomeen ilman mitään ongelmia, joten eiköhän tämäkin reissu luonnistu ihan helposti. Kissojen EU-passit käydäänkin päivittämässä tulevana maanantaina, joten onpa sitten niilläkin kaikki paperit kunnossa.

Eiköhän tuosta tule hyvä reissu! Saadaan varmasti tännekin kaikenlaista sisältöä mistä monet tykkäävät lukea ja saadaan samalla annettua myös vinkkejä kuinka tehdä Euroopanmatka autolla ajaen. Mitä ottaa huomioon, mihin varautua ja mitä tehdä missäkin. Ja tietysti sitten myös mitä ei kannata tehdä. Viimeisimmässä postauksessa siis kerromme kaikki ne virheet joita teimme, jotta seuraavien ei niitä tarvitse toistaa. Arvaapa olemmeko lukeneet muiden blogeja aiheesta? Jep; emme sitten yhtäkään. Taas mennään takki auki ja perse edellä puuhun, jonka jälkeen kerromme että “Kymmenen virhettä kun lähdet autolla Eurooppaan“.

Tätä reissua odotellessa otahan vaikka Insta seurantaan! Voit ottaa Facebookinkin. Ja Tiktokin. Ja Youtuben. Ja ööö… kertoa oletko itse ikinä ajanut autolla ympäri Eurooppaa?

Mikäli olet suunnittelemassa matkaa autolla Eurooppaan, kannattaa ehdottomasti pitää huolta että matkavakuutus on kunnossa. Euroopassa autoilu voi nimittäin yllättää niin kuljettajan, kuin matkustajankin.

 

Kommentoi

%d bloggers like this: