Vuokra-asunto Kroatiasta – Uusi koti löytyi!

Mistä löytää vuokra-asunto Kroatiasta?

Siitä onkin taas vierähtänyt vähän pidempi tovi, kun viimeksi olemme blogipostausta kirjoittaneet. Asunnon saimme kuitenkin vaihdettua ja se tapahtui yllättävänkin helposti. Onhan nyt kuitenkin “vuokralaisen markkinat”, koska tyhjiä kämppiä on kaikkialla ja hyvinkin edullisesti. Mutta mistä ja kuinka helposti löytää vuokra-asunto Kroatiasta ja millaiseen me päädyimme?

Meidän ensimmäinen asuntomme sijaitsi siis Splitin pohjoispuolella, Kmanin kaupunginosassa. Asunto oli maantasalla oleva Airbnb-yksiö, jossa oli pieni keittiö ja asuntoon nähden aivan liian iso sänky. Kämppä oli ahdas kuin mikä, eikä kaappitilaakaan ollut nimeksikään. Ja siinä yhdessä kaapissa joka käytössä oli, piti olla kokoajan ovi auki tai muuten vaatteet vain homehtuivat sisään. Ja tässä olikin asunnon isoin ongelma; se oli homeessa.

Katonrajaan piirtyi mehevän paksu ja musta homekerros, kaikkialla haisi märälle koiralle ja asunto oli jatkuvasti kostea. Keittiön kaapin alla oleva lattia oli märkä ja eteisessäkin oli sateen jälkeen aina litra vettä. Onneksi tämä oli kuitenkin vain paikka pariksi viikoksi, jona aikana pystymme etsimään pysyvämmän osoitteen.

Pieni vinkki: jos aiot muuttaa Kroatiaan tai varsinkin Splitiin, niin älä nyt ainakaan ota asuntoa maantasalta. Ihan jo senkin takia, että jos sataa niin vettä voi tulla tulvaksikin asti ja siinä vaiheessa myös kämppä on täynnä vettä. Tämä tietysti pätee muuallakin, mutta varsinkin Etelä-Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Bianca katselee haltioituneena joulukuusta!
Bianca katselee haltioituneena joulukuusta!

Mistä löytää vuokra-asunto Kroatiasta?

Uutta vuokra-asuntoa Kroatiasta aloimme katselemaan muutamastakin paikasta, lähinnä paikallisille tarkoitetuista Facebook-ryhmistä, sekä kroatialaisesta Torista, eli Njuskalosta. Muutaman yhteydenoton jälkeen laitoimme vielä Facebook-ryhmään ilmoituksen, jossa kerroimme etsivämme asuntoa ja vaatimukset olisivat X ja Y. Jälkimmäisen avulla löytyikin sopiva asunto, jonne nyt lauantaina muutimme.

Nykyinen asunto sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä rannasta ja Diocletianuksen palatsille kävelee alle kymmenessä minuutissa. Ei siis huono sijainti ollenkaan. Asunto itsessään on vähän kuin muuttaisi mummolaan ja siltä se tuntuikin, sillä vuokranantajana on yli 70-vuotias kroaattimummo Marija.

Marija puhuu englantia ehkä kymmenen sanaa, joista käytetyimmät on “you undertand?“. Yleensä meillä ei ole mitään hajua mistä mummo puhuu, mutta turhaapa sitä kieltävästi vastaamaan kun ei se auta mitään kuitenkaan. Hän toistaa kuitenkin alkuperäisen lauseen ja kysyy taas ymmärrämmekö. No, pääasia on että hänen kanssa tulee toimeen ja hän olikin varsin fiilareissa kun sai kaksi nuorta suomalaista asumaan asuntoonsa. Hän sanoikin “now I have daughter and I have son!”

Isoäitimäiseen tyyliin Marija oli ostanut meille kaapit täyteen hedelmiä ja kuivattuja viikunoita sekä uudenkarhean astianpesukoneenkin, vaikka siitä ei ollut vuokrailmoituksessa edes mitään puhettakaan. Hän myös tarjoutui tulemaan siivoamaan, kun hänelle vain soittaa sopivasti etuajassa. No ei olla soittamassa, me nyt jumalauta aleta ketään kutsumaan tänne imuroimaan meidän pölyjämme, ei varsinkaan jo eläkkeelle päässeitä! Eiköhän hän kuitenkin rimputtele ovikelloa ensi viikolla ja tuo meille pikkuleipiä, villasukkia ja kettukarkkeja, joita hän kuitenkin saa jostain haalittua.

Hanne halusi focaccia-leipää, joten Markus vanhana leipurina tempaisi tämmöisen kasaan.
Hanne halusi focaccia-leipää, joten Markus vanhana leipurina tempaisi tämmöisen kasaan.

Talomme, kuten suurin osa muistakin taloista Kroatiassa, on vanha kivitalo, joka on siis näin joulukuussa aivan jäätävän kylmä. Minkäänlaisia pattereitahan täällä ei ole (paitsi irrallinen sähköpatteri) ja osa ikkunoistakin vetää. Mattoja ei ole ja paljas laminaattilattia on kylmä. Onneksi asunnosta löytyi valmiiksi useita sisätossuja kaikissa eri väreissä, joten jalkapohjia ei ainakaan palele.

Kissoillakin taitaa olla vähän viileä, sillä yöllä koko kolmikko änkeää tiiviiseen kasaan peiton alle meidän väliin, jossa sitten tuhisevat onnellisena aamuun saakka. Eikä ihme, varmaan heitäkin vituttaa kun kannoimme heidät pois Thaimaan lämmöstä lupaa kyselemättä. Onneksi täällä on kuitenkin tilaa juosta ja temmeltää, niin pysyvät katit lämpiminä.

Uusi koti Kroatiassa

Asuntomme koostuu kahdesta makuuhuoneesta, isosta keittiöstä, eteisestä ja kylpyhuoneesta, eikä siis sisällä lainkaan olohuonetta. Siksi me värkkäsimmekin toisesta makuuhuoneesta olohuoneen, joka nyt luonnollisestikin on vielä vasta alkutekijöissään. Idea on siis rakentaa toisesta parisängystä sohvamainen ratkaisu tyynyjen ja vilttien avulla ja niiden lisäksi hankintalistalla on kaikkea matoista työpöytään ja pölynimuriin. Samalla pitäisi löytää jostakin polkupyörät, koska Split on juuri sopiva kaupunki polkupyöräilyyn ja pidemmät kauppareissutkin voisi tehdä niiden avulla kätevästi.

Muuten asunnosta löytyykin oikeastaan kaikki, sillä tämä on täysin kalustettu, vaikkakin aika minimalistisesti. On vaatekaappeja, ruokapöytää, sänkyä, sohvaa ja erilaisia tuoleja. Kaikkea koristaa sellainen mukava mummola-tunnelma, koska sisustus on kuin suoraan 1950-luvulta, pöytäliinoja ja sohvatyynyjä myöten. Pyyheliinojakin löytyy kymmeniä erilaisia, koska enempi parempi. Myös katolilaisuus on esillä vahvasti, sillä melkeinpä joka huoneessa on joku enkelitaulu tai risti roikkumassa. Täytyykin sanoa näin ateistina, että on aika #blessed-fiilis.

Makuuhuone
Makuuhuone
Keittiö
Keittiö Kroatian Splitissä
Kylpyhuone
Kylpyhuone Kroatian tapaan.

Meidän reissaaminen ja maarajojen ylittelyt nyt on (onneksi) hetken aikaa ohi, sillä teimme suoraan tähän puolen vuoden mittaisen vuokrasopimuksen, jota on mahdollista jatkaa sen jälkeenkin, ellei vuokranantaja-mummo halua turisteja tilalle. Tätä epäilemme vahvasti, koska puolen vuoden sopimukseen päätyminen tuli meidän puolelta. Syitä tähän on pari: voimme “testata” asuntoa puoli vuotta, eikä tarvitse olla samantien kiinni vähintäänkin sitä kokonaista vuotta.

Toisekseen; voi olla että puolen vuoden päästä Kroatia ei olekaan mieleinen ja taas on maanvaihto edessä. Olemme sentään jotain oppineet, koska nyt emme tee samaa virhettä kuin Thaimaassa. Toisaalta, vuokranantaja ei halunnut tästä minkäänlaista takuuvuokraa, joten emmepä me mitään menetä vaikka lähtisimmekin aiemmin.

Meillä on nyt joulukuusi! Trendin mukaisesti, valkoinen.
Meillä on nyt joulukuusi! Trendin mukaisesti, valkoinen.

Ulkosuomalaisen joulu ulkomailla eli Kroatiassa

Joulu tekee tuloaan ja mekin saimme kasattua huoneen nurkkaan joulukuusen koristeineen, sekä asennettua keittiöön jouluvalot! Nyt on jo hieman joulutunnelmaakin! Kieltämättä valaistu ja koristeltu muovikuusi näyttää paremmalta kuin viime vuotiset joulutikkaat, jossa vilkkui kaikenlaista lediä kuin huvipuistolaitteessa. Olihan ne nyt aivan helvetin rumat, mutta sopi hyvin sen aikaiseen asuntoon.

Seuraavaksi edessä olisi sitten jonkinlaisten jouluruokien kehittäminen. Nyt kun meillä on jopa kunnon keittiö jossa on uuni, niin voimme tehdä vaikkapa joululaatikoita ja ties mitä! Perinteisemmät jouluruokat toki jäävät meillä pois, sattuneista syistä. Toki perinteiskroatialainen joulupöytä olisi ainakin uutta; verimakkaraa, kaalikääryleitä ja täytettyjä paprikoita. Ei tosin kuulosta kovin vegaaniselta.

Mutta mikäli Kusti polkee nopeasti, pääsemme tekemään jouluksi ehkä jopa porkkalaa! Ehkäpä sitä pääsee julkaisemaan lisääkin vegaanisia reseptejä tänne blogiin, nyt kun on tilaa ja keittiö kunnossa!

Seuraathan meitä muuten jo Instagramissa?

Kommentoi