Hong Kong – Vinkit ja suositukset

Hong Kongin kaupunki näyttää parhaalta yöaikaan.

Tasan vuosi sitten kirjoitimme ensimmäisen blogipostauksemme Thaimaassa, jossa kerroimme pintapuolisesti viikon mittaisesta vierailustamme Hong Kongissa. Päätimme nyt palata tuohon matkaan uudemman kerran ja kertoa samalla muutamia suosituksia missä vierailla ja missä syödä (vegaanin näkövinkkelistä tietenkin). Jos siis olet suuntaamassa tähän pilvenpiirtäjien ja neonvalojen täyttämään metropoliin jossa luonto on kuitenkin hyvinkin lähellä, on tässä postauksessa toivottavasti paljon sinua auttavaa asiaa.

hongkong
Hong Kongin kaupunki näyttää parhaalta yöaikaan.

Hong Kong (toisinaan suomalaisittain kutsuttuna myös Hongkong) on Kiinan erityishallintoalue, joka sijaitsee eteläisessä Kiinassa. Manner-Kiinasta Hong Kongin erottaa ainoastaan Shenzen-joki ja se jakautuu käytännössä kahteen alueeseen; etelässä olevaan Hong Kongin saareen (keskustaan), sekä pohjoispuolella olevaan Kowlooniin. Ilmastoltaan Hong Kong on subtrooppista aluetta, jossa kesät ovat hyvin kuumia ja kosteita, kun taas talvella lämpötila vaihtelee kahdenkymmenen asteen molemmin puolin. Mikäli Hong Kongiin on suuntaamassa kesäkuukausina (toukokuu-elokuu), on syytä varautua rankkoihinkin sadekuuroihin. Me olimme täällä heinäkuussa, joten sadekausi varmaan näkyy myös kuvista.

Mutta mitä nähtävää kaupungilla on tarjota? No sitähän riittää. Emme nyt jokaista turistikohdetta ala tähän listaamaan, sillä emme ole käyneet esimerkiksi Hong Kongin Disneylandissa, vaan luettelemme omasta mielestämme näkemisen arvoiset kohteet ja sen jälkeen kirjaamme ylös myös Hong Kongissa sijaitsevat vegaaniravintolat, joissa itse kävimme. Toki näistä saa ruokaa myös sekasyöjillekin, eli sekaaneille.

Hong Kongin nähtävyydet

Victoria Peak

victoria peak hong kong
Näkymät Victoria Peakilta ovat päätähuimaavat.

Tämä 552 metriä korkea vuori sijaitsee Hong Kongin keskusta-alueen länsipuolella ja on käytännössä keskustan kupeessa. Victoria Peakin huipulle voi siis varsin hyvin kävellä, mutta kannattaa sitten varautua että lämmin tulee. Hanne on tämän toteuttanut ja kertookin hyvän vinkin; ota vesipullo mukaan. Puolitoista tuntia jatkuvaa ylämäkeä alkaa pikkuhiljaa tuntumaan jaloissa ja voit samalla nauttia iloisten vanhusten tervehdyksistä, kun he paahtavat reippaasti juosten sinusta ohi.

Victoria Peakille pääsee myös bussilla tai taksilla, sekä turistien suosimalla “Peak Tramilla”, joka on siis vuoren rinteeseen rakennettu raitiovaunu. Huipulle on rakennettu pienimuotoinen ostoskeskus näköalapaikkoineen, joten perillä voi vaikka nautiskella välipalaa tai lounaan. Jos et kuitenkaan halua maksaa näköalapaikan sisäänpääsymaksua, voit myös nauttia hienoista näkymistä huomattavasti rauhallisemmalla Lugard Road-kävelyreitin varrella.

Victoria Peakilta näet koko Hong Kongin kaikessa komeudessaan, sillä vuoren päältä näkyy niin Hong Kongin keskusta kuin Kowloonkin ja kaikki sen väliltä. Jos Hong Kongissa vierailet, niin Victoria Peak on todennäköisestikin se ykköskohde jonne kannattaa mennä. Olisi kieltämättä vähän erikoista jättää tämä väliin.

Victoria Harbour

victoria harbour hong kong
Central Victoria Harbourista kuvattuna.
hongkong star ferry
Näkymä Star Ferry-lautalta.

Toinen erittäin suosittu turistikohde on Victoria Harbour, satama-alue Kowloonin puolella ja sieltä kulkee lauttaliikenne Centralin ja Kowloonin välillä. Victoria Harbour on myös suosittu alue ajanviettoon ja vaikkapa lenkkeilyyn, sillä täällä ei liikennettä tarvitse varoa. Samalla voi myös nauttia Hong Kongin pilvenpiirtäjämerestä. Harbouriin kerääntyy joka ilta väkeä seuraamaan Centralin puolella näytettävää valoshowta, kun kymmenet pilvenpiirtäjät aloittavat värikkään esityksen joka ilta kello 20:00. Tämä on myös päätynyt Guinnesin Maailmanennätyskirjaan maailman suurimpana pysyvänä väri- ja ääniesityksenä.

Man Mo-temppeli

manmo temppeli
Man Mo-temppelissä poltetaan paljon suitsukkeita ja se myös tuntuu sieraimissa.

Tämä kirjallisuudenjumala Manille ja sodanjumala Molle rakennettu temppeli sijaitsee Centralissa Sheung Wanin alueella Hollywood Roadin varrella. Tämä pienehkö temppeli sijaitsee valtavien pilvenpiirtäjien ympäröimänä. Man Mo on varsin suosittu valokuvaajien keskuudessa, sillä temppelissä poltettujen suitsukkeiden luoma savu antaa temppelille oman tunnelmansa. Sisäänpääsymaksua Man Mo-temppeliin ei ole ja muista että tämä on kuitenkin temppeli jossa paikalliset käyvät rukoilemassa ja rauhoittumassa, joten käyttäydy kunnioittavasti.

Yick Fat-asuinrakennus

yick fat cheong building
Yick Fat Building näyttää miten ahtaasti ihmiset Hong Kongissa elävät.

Koska Kowloonissa sijainnut Walled City on purettu ja muutettu puistoksi, on Quarry Bayssa sijaitseva Yick Fat muistutus siitä, kuinka ahtaasti ihmiset voivat asua. Tämä muutamasta pilvenpiirtäjästä koostuva talorykelmä sisältää lähes 2500 asuntoa ja siellä on arvioitu asuvan jopa 10 000 ihmistä. Asuntojen koko on vuokrasivustojen mukaan maksimissaan 30 neliömetriä ja kuukausivuokraa näillä on noin 1300 euroa per asunto. Yick Fat on loistava esimerkki siitä, kuinka iso ongelma asuntojen hinnoittelu ja ahtaus on Hong Kongissa. Yick Fatissa asunnot ovat vielä sentään suht isoja Hong Konginkin mittapuulla, kun taas jotkut joutuvat asumaan hyvinkin järkyttävissä oloissa.

Yick Fat-rakennusrykelmä on myös suosittu elokuvien kuvauskohde ja se on nähtävillä esimerkiksi Transformers: Age Of Extinction ja Ghost In The Shell-elokuvissa.

Temple Street Night Market

temple street night market
Temple Street Night Marketia vastapäätä olevasta parkkihallista saa varsin hyviä kuvia.

Temple Streetin iltamarkkinat on se paikka, josta löytyy kaikki mitä tarvitset ja se mitä et tarvitse. Tai itseasiassa enemmänkin sitä jälkimmäistä. Täällä myydään ruokaa, leluja, vaatteita, taidetta, koruja, muistoesineitä ja kaikkea kivaa krääsää ja kopiotuotetta mitä vaan voitkaan kaivata. Erona Temple Streetin markkinoilla on esimerkiksi Thaimaan vastaaviin se, että tuotteiden laatu on siltikin todennäköisesti laadukkaampaa kuin Thaimaalaisilla iltamarkkinoilla.

Jos haluat saada hienon ja samanlaisen kuvan kuin kaikilla Instagramissa (myös meillä), voit ottaa sellaisen menemällä Temple Streetin pääporttia vastapäätä olevan parkkihallin neljänteen kerrokseen.

The Big Buddha / Tian Tan

tian tan buddha
Tian Tan-buddhapatsas on massiivinen näky jo kaukaakin katsottuna.

Hong Kongin pohjoispuolella, Lantaun saarella, sijaitseva pronssinen buddhapatsa on Hong Kongilaisen buddhalaisuuden keskus ja kuvaa ihmisen ja luonnon yhteyttä. Tämän 34 metrisen patsaan luokse pääseminen vaatii 268 porrasaskelman kävelyn, mutta näkymä on sen arvoinen. Hyvällä säällä voit nähdä jopa Macaun, joka on kiinalainen kasinokaupunki.

Suosituin keino patsaan luo pääsemiseksi on Njong Ping-kaapelihissi, mutta sinne pääsee myös taksilla, bussilla tai tietysti myös kävellen.

Chungking Mansions

chungking mansions katto
Katu Chungking Mansionin katolta kuvattuna.

Majoitus- ja ravintolakeskittymä Kowloonissa. Jos haluat halvan majapaikan Hong Kongista, niin tämä on se paikka. Chungking Mansionsin edustalla pyörii kaikenlaista intialaista “Real fake Rolex”-kellomyyjää ja talon sisäpuolelta voit ostaa lähes mitä tahansa ja tarjonnasta varmaan puolet on jotakin laitonta.

chungking mansions rooftopping
Chungking Mansionsin katolle meneminen oli äärimmäisen jännittävä ja jopa pelottava kokemus.

Chungking Mansions on tunnettu huumekaupasta, laittomista siirtolaisista ja huijareista. Mutta samaan aikaan sieltä löytyy myös valtava määrä erilaisia kolmansien maiden ravintoloita ja monet kehuvatkin niiden olevan aivan huippuluokkaa. Vaarallinen paikka se ei kuitenkaan turistille ole, vaikka ulkokuori saattaakin hämätä. Itse suuntasimme tänne rooftoppingin perässä, sillä luimme netistä että Chungking Mansionin katto on yksi helpoiten tavoitettavista kattoalueista Hong Kongissa. Ja olihan se, mutta pokkaa se kyllä vaati. Ja mikäli aiot tehdä saman, niin pieni vinkki; jätä kaverisi talon sisäpuolelle vahtimaan ettei kukaan sulje ainoaa reittiä takaisin sisään. Meille ei onneksi näin käynyt, mutta ajatus katolle jumiinjäämisestä oli jatkuvasti mielessä.

Vegaaniravintolat

Din Tai Fung

din tai fung
Din Tai Fungin kuuluisat mykyt.

Dim sum-ketju, joka on alunperin lähtöisin Taiwanista. Dim sumit on siis taikinamykyjä, joiden sisällä on erilaisia täytteitä aina höyrytetyistä kasviksista lihaan tai mereneläviin. Ravintolassa tilaus tehdään ruksimalla ruokalistasta halutut annokset, joiden perusteella tarjoilija tuo annokset pöytään sitä mukaa kun ne valmistuvat. Kannattaa ottaa iisisti, sillä täällä on hyvin helppo tilata vähän liikaakin ruokaa ja dim sumit täyttävät vatsan yllättävänkin nopeasti.

Sisääntuloaulassa on myös mahdollista nähdä ikkunasta suoraan keittiöön, jossa voit ihastella kymmenen kokin samanaikaista työnjälkeä ja sorminäppäryyttä. Samalla myös näet kuinka ruokasi valmistuu.

LN Fortunate Coffee

ln fortunate
LN Fortunaten vegaaninen hodari lisäherkuilla.
hongkong kuplavohveli
LN Fortunaten vegaaninen kuplavohveli.

Vegaaninen kahvila, josta löydät niin hodareita, pizzaa, erilaisia leipiä ja jälkiruokia. Nämä tarjoavat myös kuuluisia hong kongilaisia kuplavohveleita vegaanisena versiona, joita emme löytäneet mistään muualta raivoisasta googlailusta huolimatta. Söimme itse täällä hodarit, jotka olivat ehdottomasti rahansa arvoiset. Ravintola ei ole mikään pikaruokaketju, joten hinnat ovat sellaisia korkeammallakin.

Woodlands

hong kong woodlands
Woodlandsista kannattaa tilata ainakin tämä hillittömän kokoinen dosa.

Haluamme rankata tämän “parhaaksi intialaiseksi ravintolaksi jossa olemme syöneet” ja kokemusta on kyllä useastakin. Paitsi Intiassa sijaitsevista. Tämä kasvisruokaan keskittynyt ravintola tarjoaa tietysti myös täysin vegaanisia vaihtoehtoja. Kannattaa ehdottomasti kokeilla heidän dosa-annosta, josta he ovat varsin ylpeitä. Tämän lähes metrin mittaisen taikinaputken saa tilattua joko sellaisenaan, tai haluamallaan täytteellä.

Three Virtues

three virtues hong kong
Three Virtues-ravintola tarjoaa kiinalaista kasvisruokaa.

Päädyttiin tänne lounasaikaan ja oltiin varmasti ainoat alle 60-vuotiaat ja samalla myös ainoat länsimaalaiset. Kiinalaista ruokaa tarjoileva Three Virtues on täysin kasvisravintola, joten valinnanvaraa löytyy vähän liikaakin. Kannattaa myös huomioida suomalaisille outo piirre; samassa pöydässä kanssasi voi aivan hyvin istua kiinalainen mummo, joka katselee huvittuneena kun ihmettelet eteesi tuotua annosta ja yrität miettiä mitä tällä kuumalla vedellä ja teekupeilla pitäisi tehdä. PS: Niiden avulla desinfioidaan puikot ja astiat.

Wu Kong Shanghai Restaurant

wukong
Wu Kong-ravintola tarjoilee perinteistä kiinalaista ruokaa.

Ei ole kasvisravintola, vaan perinteisempi kiinalaisravintola. Täältä kuitenkin saa myös kasvisruokaa. Tunnelma on oikein mukava ja on muutenkin huomattavasti “hienompi” ravintola valkoisine pöytäliinoineen ja tunnelmavalaistuksineen. Paikka oli hieman vaikea löytää, sillä ovea ei välttämättä ohikulkiessaan meinaa huomata. Annoksista ei ole sen kummempaa muistikuvaa, mutta tänne tultiin koska Markus halusi “nyt jotain oikeasti tulista”. Jälkikäteen hänellä vieri kyynel poskella. Jos haluat kantonilaista ja tulista ruokaa, täältä saa.

Matkalle Hong Kongiin

Ikävämme Hong Kongiin on kova, mutta toivottavasti pääsemme sinne taas mahdollisimman pian. Tällä hetkellähän Hong Kongissa on aika huono tilanne jo poliittisistakin syistä, mutta toivottavasti tilanne ratkeaa pian. Ja mieluummin hongkongilaisten hyväksi. Toivottavasti vinkeistämme on kuitenkin apua, kun seuraavaksi suuntaat Hong Kongiin. Ja vahvasti suosittelemmekin suuntaamaan, sillä Hong Kong on omalla tavallaan ehdottomasti kokemisen arvoinen kaupunki. Vaikka olisit vegaani.

PS: Muista nauttia myös alkuperältään taiwanilaista, mutta Hong Kongissakin tarjottavaa kuplateetä, eli Bobaa.

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

kuplatee sharetea
Kuplateetä kannattaa ehdottomasti testata.

 

Kommentoi