Thaimaa ja työlupa

Home / Aasia / Thaimaa ja työlupa
Thaimaa ja työlupa

Työnteko Thaimaassa ilman lupaa on laitonta. Ihan kuten monessa muussakin maassa. Maan omat kansalaiset eivät tietenkään lupia tarvitse, mutta kaikki muut kyllä. Kaikilla Thaimaassa työskentelevällä ei kuitenkaan työlupaa ole vaikka töitä tekevätkin, eivätkä koskaan joudu mitenkään vastuuseen siitä. Työlupa antaa kuitenkin paljon mahdollisuuksia ja luottoa sinuun, sillä työluvan saamisen jälkeen maksat veroja Thaimaahan. Vastikkeeksi voit avata vaikkapa pankkitilin, ottaa vakuutuksia ja elää muutenkin samalla tavalla kuin maan kansalainen, ainakin suunnilleen.

Ilman työlupaa tiettyjen asioiden hankkiminen on joko äärimmäisen hankalaa, tai jopa mahdotonta. Toki asiaa auttaa, mikäli tunnet jonkun thaimaalaisen joka hoitaa asiat puolestasi, tai sitten voit käyttää maan korruptiota hyödyksi ja hoitaa asiat tiskin alta lätkimällä tukun rahaa sopivan virkailijan kouraan. Mutta me nyt kuitenkin hoidettiin tämä asia ihan kunnolla.

Työlupa ei kuitenkaan hoidu ihan vain kävelemällä paikalliseen TE-toimistoon ja pyytämällä sitä. Miten sen sitten saa? Tämä postaus kertoo juurikin siitä. Ihan kaikkea emme pysty sanomaan, sillä prosessia hoitaa useimmiten moni muukin ihminen ja me ulkoistimme suuren osan paperityöstä eräälle toiselle henkilölle työpaikassamme, koska hän on thaimaalainen ja asiat nyt vain hoituvat pikkuisen jouhevammin tällöin.

c89f8 valokuvauskuvat
Valokuvausta työlupia varten

Monipuolinen ansioluettelo ja valokuvien editointi

Aloitetaan vaikkapa ihan alusta. Mitä työluvan saamiseen tarvitaan? Lääkärintodistus, englanninkielinen ansioluettelo, valokuvat, Non B-viisumi, viiden sentin paksuinen paperikasa firmalta jossa työskentelet, kasa rahaa ja kärsivällisyyttä. Varmasti muutakin, mutta tässä nyt ainakin ne asiat joita me tiedämme ja joita jouduimme hoitamaan.

Lääkärintodistus on hyvin simppeli prosessi. Kävelet sairaalaan ja kerrot vastaanottotiskillä haluavasi lääkärintodistuksen työlupaa varten. Tämän jälkeen sinulta otetaan paino, pituus, verenpaine ja parisataa bahtia rahaa ja kysytään oletko terve. Kymmenessä minuutissa sinulla on lappu kädessä, mikäli vastasit viimeiseen myöntävästi.

Tämän jälkeen on aika ottaa valokuvat. Tähän eivät käy mitkä tahansa valokuvat, vaan helpointa on mennä suoraan valokuvaamoliikkeeseen, jossa otetaan työlupakuvia. Sinun ei tarvitse pukeutua kuvanottotilanteeseen mitenkään erityisemmin siististi, sillä paikalle mennessä sinulta kysytään minkälaiseen työasuun haluaisit pukeutua näistä kymmenestä vaihtoehdosta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse pukeutua yhtään mihinkään, vaan valokuvaamo photoshoppaa sinulle sopivat vaatteet päälle ja tarvittaessa lisää myös meikit kasvoillesi jos olet nainen. Tämäkin siis Photoshopin avulla. Kätevää! Valokuvan ottamisen jälkeen odotat tunnin ja saat käteesi kuvat, jossa näytät joko kirkon kanttorilta tai kirjastonhoitajalta.

40ff4 img 20191201 232143
Valmiit työlupakuvat, photoshopattujen vaatteiden ja meikkien kanssa

Ansioluettelo. Tässä saat loistaa ja olla juurikin se, mitä olet aina halunnut olla. Kukaan ei luonnollisestikaan tarkasta faktoja, eikä sinulta pyydetä todistuksia. Voit siis olla aivan hyvin vanha hävittäjälentäjä, joka on työskennellyt Egyptissä arkeologisilla kaivauksilla etsien esi-isiemme luita, jonka jälkeen olet hakenut eduskuntaan ja päätynyt kuitenkin etsimään itseäsi Intiaan ja meditoituasi siellä tarpeeksi, päätit hakea sukellusopettajaksi Thaimaahan. Voimme vain kuvitella minkälaisia ansioluetteloita fallut ovat Thaimaan arkistoihin kirjoitelleet, kun sana on täysin vapaa eikä mitään asioita varmisteta.

Lue myös: Infopaketti Thaimaahan muuttavalle

Non-B-viisumia vaille valmis

Työlupaan vaaditaan Non-B-viisumi, eli turistiviisumilla et töitä saa tehdä. Non-B-viisumin saa kun tekee ”visarunin”, eli juurikin sen viisumireissun joka tulee tehdä kolmen kuukauden sisällä maahan saapumisesta. Tietysti sen voi tehdä nopeamminkin, mutta se on sitten itsestään kiinni. Visarunista olemme kertoneet aiemminkin, joten emme nyt käy jälleen kerran sitä sen enempää avaamaan. Reissu ulkomaille, yö siellä, leima passiin ja takaisin kotiin. Siinä se hyvin pitkälti selitettynä onkin ja sen jälkeen voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen työluvanhakuprosessissa, joka riippuu varmasti hyvin pitkälti siitä missä työskentelet.

Lue ajantasaiset viisumisäädökset Thaimaan suurlähetystön kotisivuilta.

6dc9f img 20190819 wa0001
Seatranin lautta kuljettaa väkeä ja kalustoa Koh Samuilta mantereelle.

Kun sinulla on kaikki edellämainitut asiat hoidettuna, on aika hakea työlupaa. Työpaikkasihan tämän tietysti hoitaa, mutta käytännössä siihen vaaditaan juurikin se viisisenttiä paksu paperikasa noin miljoonan passikopion ja valokuvan kera. Valokuviin ei riitä pelkästään ne, jotka valokuvaamo sinusta otti, vaan myös noin sata kuvaa jotka todistavat että olet oikeasti kyseisessä firmassa töissä. Valokuvia otetaan firman sisältä ja ulkoa, jokaisen työntekijän kanssa yhdessä ja erikseen. Tässä vaiheessa sinulla pitää sitten olla ne oikeasti siistit vaatteet, sillä Thaimaassa työskentelevä fallu ei missään shortseissa ja t-paidassa ole työpaikalla, vaan pitkissä housuissa ja siistissä paidassa.

Papereiden ja valokuvien toimituksen jälkeen on odottelun aika. Tähän voi vierähtää viikosta kuukauteen, riippuen firmasta missä työskentelet, thaikkutoimiston virkailijasta ja kuun sekä Saturnuksen renkaiden asennosta, mutta myös monesta muustakin muuttuvasta tekijästä. Thaimaassa kun tunnetusti asiat eivät hoidu aina niin nopeasti kuin voisi olettaa tai haluaisi.

Kun nousuvesi on muuttunut laskuvedeksi ja olet odottanut kuumeisesti viikkotolkulla todistetta, joka oikeuttaa sinut työskentelemään Thaimaan kuningaskunnassa, saapuu viimeinkin se kaivattu ilmoitus, jonka mukaan voit tulla hakemaan lupasi paikallisesta työkkäristä. Paikalle saavuttuasi ja tunnin jonotettuasi tarkistat ensimmäisenä kuinka hassusti nimesi on työlupaan kirjoitettu (thaiksi kirjoitettu nimi ei välttämättä ole sinnepäinkään mitä oikea nimesi on), jonka jälkeen vedät nimmarin luovutuskirjaan. Nyt sinulla on tuo kaivattu sininen vihkonen ja lupa työskennellä maassa, keräten veroja maan kassaan! Onneksi olkoon!

Mikäli sinulla on jotakin kysyttävää työntekoon Thaimaassa, suosittelemme olemaan suoraan yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön.

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Työlupa Thaimaahan.
Työlupa Thaimaahan.

Kommentoi