Infopaketti Thaimaahan muuttavalle

Kalastajat Koh Samuin Laem Sorin rannalla.

Oletko suuntaamassa Aasiaan ja nimenomaan Thaimaahan talveksi tai vaikka pidemmäksi aikaa? Kenties jopa muuttamassa pysyvästi? Tämä infopaketti Thaimaahan muuttavalle on samalla myös ohje pidempiaikaisille lomailijoille, ei pelkästään pysyvästi muuttajille. Vastailimme aiemmin pääpiirteittäin jo joihinkin asioihin, mutta tarkennetaan nyt muutamia asioita vielä vähän, tuoden samalla vähän uutta tietoa kuinka toimia, mihin varautua ja mitä huomioida kun edessä on muutto Thaimaahan?

Heti alkuun selvennyksesi tämänhetkinen bahtin kurssi. 100 bahtia vastaa kolmea euroa.

*Postaus sisältää mainoslinkkejä, eli affiliatelinkkejä. Mikäli teet ostoksen käyttämällä postauksessa mainittuja linkkejä, me saamme palvelusta pienen palkkion, mutta se ei vaikuta sinun maksamaasi hintaan. Affiliatelinkit ovat merkattuja *-merkillä.

Ennen lähtöä:

Rokotukset

Perusrokotukset (Suomen rokotusohjelmaan kuuluvat) tulee tai ainakin kannattaa olla ajantasalla. Itse kävimme ottamassa tähän päälle vielä hepatiittirokotukset, sekä vasta-aineet Japanin aivokuumeeseen ja lavantautiin. Tämähän on tietysti matkaajasta kiinni, mutta turha sitten itkeä jälkikäteen jos näistä ongelmia koituu. Varsinkin kaksi viimeistä ovat hieman pahempi juttu kuin syysflunssa, sillä esimerkiksi Japanin aivokuume voi johtaa pysyviin neurologisiin oireisiin. Kannattaa siis pitää rokotusasiat kunnossa, vaikka lääkitykset haukkaavatkin reissubudjetista vähän turhan ison osan.

Vakuutukset

Matkavakuutus luonnollisesti kannattaa olla kunnossa ja pidempiaikaisen matkaajan kannattaakin jutella vakuutuskonttorin edustajan kanssa asiasta ennen lähtöä. Normaalisti ja useimmiten matkavakuutus kattaa 45 päivän mittaisen ja yhtäjaksoisen matkan, mutta tähän on mahdollista tehdä muutoksia vakuutusyhtiön kanssa.

Jos oleskelet pitkäjaksoisesti Thaimaassa (tai muualla ulkomailla), suosittelemme *SafetyWingin sairausvakuutuksia, jotka ovat nomadeille ja pitkäaikaismatkustajille sopivia vakuutuksia, jota itsekin käytämme.

Lue lisää: SafetyWing – Jatkuva matkavakuutus diginomadille

fjacc88llraven kajka
Fjällraven Kajka on erinomainen rinkka matkustajalle.

Mitä mukaan, mitä ei?

Vaatteistahan luonnollisesti voi jättää suoraan pois kaikki talvivaatteet, paksut takit ja hupparit. Pitkälahkeiset housut kannattaa olla ainakin mukana tai ostaa sellaiset paikanpäältä, mikäli olet työpaikkaa itsellesi hankkimassa. Työlupaprosessia varten kun tarvitsee olla pitkälahkeiset ja siistit housut ja niitä saatetaan tarvita myös valtion virastoissa vieraillessa.

Matkalaukkujen sijasta meillä itsellämme on käytössämme Fjällraven Kajka-rinkat. Nämä ovat aivan äärimmäisen käteviä, kestäviä ja kevyitä, joten eivät myöskään vie liikaa painoa lentokoneesta, toisin kuin kömpelöt matkalaukut tai halvemmat, mutta raskaammat, rinkat. Tarkemman mielipiteemme Kajkasta voit lukaista meidän uudemmasta postauksestamme.

Vaikka Thaimaa yleisesti onkin lämmin maa, kannattaa ainakin jotain pitkähihaista paitaa olla mukana, sillä varsinkin sadekaudella laskenut lämpötila, sade ja tuuli voivat tuntua yllättävänkin kylmältä sen +37 asteen ja auringonpaisteen jälkeen.

Kun vaatetus on saatu pakattua laukkuun, kannattaa sinne sekaan heittää myös muutamia perusarkea (ja varsinkin ruoanlaittoa) helpottavia asioita. Ihan näin vinkkinä, ota mukaan sellainen suomalainen pieni purkinavaaja ja SINI-tiskiharja. Täkäläinen laatu kun kirjaimellisesti hajoaa käsiin viimeistään toisella käyttökerralla ja tiskiharjatkin menevät viikossa käyttökelvottomaan kuntoon. Onneksemme eräs lukijapariskunta toi meille kyseiset esineet tänne Samuille, joten erittäin suuri kiitos heille!

thaimaa baht
Bahteja eri muodossa. Älä ryttää seteleitä tai ainakaan astu päälle.

Budjetti

Riippuu hyvin pitkälti kohteesta, mihin meinaat suunnata ja miten elät. Huomioi, että Thaimaassa sinun pitää varata asuntoa varten normaalisti yhden kuukauden vuokraa vastaava takuusumma. Tämän saat sitten itsellesi takaisin poismuuttaessasi, aivan kuten Suomessakin.

Rahaa kannattaa muutenkin varata mukaan mahdollisimman paljon, varsinkin jos meinaat työskennellä maassa tai oleskella kuukausitolkulla. Rahaa saattaa mennä yllättäviinkin asioihin, niin lääkärintodistuksesta passikuviin ja ajoneuvovuokrista nettiyhteyksien ja puhelinliittymien avauksiin. Joissakin tapauksissa voit joutua esimerkiksi maksamaan suoraan usean kuukauden tai jopa koko vuoden käyttömaksut kertasummana ja se on myös ainoa vaihtoehto.

Sanotaan nyt kuitenkin, että tuhat euroa kun muutat bahteiksi, niin elät sillä pari kuukautta. Siksi budjettia on vaikea sanoa, sillä jokainen elää omalla tyylillään ja käyttää rahaa miten käyttää. Fallu (eli sinä) maksaa kuitenkin lähes aina enemmän kuin paikallinen, lukuunottamatta tietysti erilaisia marketteja ja ruokakauppoja.

Thaimaan hintatasosta lisää hieman myöhemmässä kohdassa tai erillisessä postauksessa.

Ajokorttiasiat

Kansainvälinen ajokortti on pakollinen, jos meinaat jollakin moottoriajoneuvolla ajella. Suomen mopokortti on täällä hyödytön, sillä täällä ei ole 50-kuutioisia mopoja, kuten Suomessa. Täällä skootteritkin ovat vähintään 110-kuutioisia, ja ovat siis moottoripyöriä. B-ajokortti ei myöskään anna lupaa ajaa näillä, vaikka B-kortti antaakin luvan ajaa ”moottoriajoneuvoa, jolla voi kuljettaa maksimissaan kahdeksaa henkilöä”. Joko moottoripyörää ei lasketa moottoriajoneuvoksi tai sitten kyytiin voi ottaa enemmän kuin kahdeksan henkilöä, mutta poliisisetä kyllä antaa sinulle 500 bahtin sakon jos ajokortistasi ei löydy A-leimaa. Kokemusta on. Sakonsaamisen jälkeen saat silti ajaa kuitenkin kolme vuorokautta ilman lisäongelmia. Korttiahan sinulla ei siltikään ole, mutta poliisisetä antaa sinulle sakkomaksun jälkeen eräänlaisen “Vapaudu vankilasta”-kortin. Logiikkaa? No have, mutta tällä mennään ja ei muuta kuin takaisin tien päälle!

Kypärä on sekä turvallinen, myös pakollinen, vaikka monet ajavatkin ilman kypärää. Kypärättä ajosta saa 500 bahtin sakon, mikäli satut ajamaan ratsiaan. Monet paikalliset roikottavatkin kypärää skootterinsa sarvesta ja vetävät sen päähän ratsian sattuessa näköpiiriin, mutta paljon fiksumpaa on pitää sitä päässä kokoajan. Et aja Suomessakaan ilman kypärää, joten miksi ihmeessä tekisit niin Thaimaassa? Maassa, jossa liikenne on yksi maailman vaarallisimpia ja jossa kuolee väkeä päivittäin?

Lue myös: Thaimaan liikenne

Kielitaito

Ei ole. Siltä ainakin tuntuu, varsinkin täällä Samuilla. Ei auta englanti, eikä auta thai, ei vaikka käyttäisimme thaita puhuvaa ihmistä tulkkina. Tämä nyt on tietysti vain ”maaseutusaarien” ongelma, Chiang Maissa ja varmasti myös Bangkokissa tilanne on aivan toinen. Englannilla pärjää useimmiten kuitenkin perusasioissa ja torilla käydessä, mutta kun kielimuuri tulee vastaan, se on sitten tiedoksi vaan aika korkea. Tämän huomasimme jo ensimmäisenä päivänä, kun menimme ottamaan paikallista puhelinliittymää. Vastaukseksi ei tullut kuin yeessiä, leveän hymyn kanssa. Jotenkin saimme kuitenkin asian hoidettua.

opi thaita
Thaimaalainen aapinen

Thaita ei tarvitse osata, mutta ainakin perusteet kannattaa opetella, ihan vain hyvien tapojen ja kulttuurikunnioituksen takia. Kannattaa ainakin tiedostaa paikallinen ”wai-tervehdys”, vaikka et sitä itse tekisikään. Tiedät ainakin mistä on kyse. Länkkäreiltä nyt ei odotetakaan oikeaa waita, mutta hyvien tapojen mukaisesti kannattaa ainakin yrittää.

Sitten vielä muutama perusfraasi, joita ei kirjoiteta näin, mutta lausutaan näin:

  • Sawadii kaa (jos olet nainen) ja sawadii krap (jos olet mies) = Tervehdys. Ihan sama onko aamu vai ilta, oletko tulossa vai menossa, tervehdys on sama.
  • Kopun kaa (jos olet nainen) ja kopun krap (jos olet mies) = Kiitos. Tästä on lyhenteitä, mutta parempi käyttää kopunkaata tai kappia.
  • Aroi = Herkullista. Tämä kannattaa tehdä kun syöt jotain. Tuijotat tarjoilijaa silmiin, hierot vatsaasi, hymyilet ja sanot ”AROI!” (PS: Emme ole ikinä tehneet näin, mutta suosittelemme että sinä teet ja kerrot siitä meille)

Ilmoitukset eri tahoille

KELA ja maistraatti. Näille infoa, mikäli muutat tai lähdet pidemmäksi aikaa reissuun. Myös postinsiirto kannattaa huomioida samalla. Tätähän ei tietenkään kaikki tee, mutta järkevät ihmiset tekevät. Jos ihminen muuttaa ulkomaille, eikä kerro siitä kotimaansa virastoihin, on siihen useimmiten joku hieman erikoisempi syy, eikä välttämättä kovin rehellinen.

Postinsiirto on ollut myös erittäin hyödyllistä, sillä Posti on kyllä kääntänyt meidän vanhaan osoitteeseen suunnattua postia tänne Thaimaahan. Ei ehkä mitään tärkeää tai ajankohtaista, mutta silti jotain. Mukava saada kirje Suomesta ja innoissaan avata se, huomatakseen että se onkin K-Plussakortin pistesaldon kertova lappu, jota et voi käyttää ja Plussakorttikin on jo hävitetty.

Passi

Oltava vähintään kuusi kuukautta voimassa maahan saavuttaessa, piste. Hommaa kuitenkin ennen tuloa uusi passi, ellei nykyinen ole voimassa vähintään kahta vuotta. Ihan vain varmuuden vuoksi, niin ei sitten tarvitse käydä Bangkokissa säätämässä asian suhteen. Jos tarkoituksenasi on oleskella maassa pidempään, huomioi tyhjien sivujen määrä. Viisumireissuihin menee varmasti kaksi, ellei kolmekin, tyhjää sivua ja niitä tehdään kolmen kuukauden välein.

hanne koh samui
Välillä pitää ottaa iisisti vaikka rannalla lepäillen.

Thaimaassa:

Sanotaan tähän heti alkuun, että emme suosittele työnteon aloittamista ihan ensimmäisinä päivinä, varsinkaan jos Thaimaa ei aiemmin ole kovinkaan tuttu. Kulttuurishokki saattaa olla melkoinen, kun et olekaan enää pelkästään turistina liikenteessä, vaan oikeasti pidempiaikaisesti pysyvänä asustelijana. Ota rauhassa ja tutustu uuteen asuinympäristöön ja maan tapoihin ainakin muutama päivä. Tässä maassa ei ole kiire.

Viisumiasiat

Saat kolmenkymmenen päivän oleskeluun oikeuttavan turistileiman lentokentältä, kun saavut maahan. Pidennystä voit hakea läheisimmästä immigrationista 1900 bahtin maksua vastaan, jolloin saat passiin toiset 30 päivää lisää (tämän voi tehdä vain pari kertaa vuodessa).

Mikäli saat työpaikan tai opiskelet maassa, voit jatkaa maassa oleskelua erilaisin tavoin. Yleisin tapa on tehdä “visarun”, eli poistua maasta ja hoitaa seuraava oleskelulupa. Yleisemmin ja helpoiten se tehdään Visarun-toimistojen kautta, jonne toimitat tarvittavat paperit ja rahasumman. He hoitavat käytännössä kaiken sinun puolestasi, konsulaattivierailuja myöten. Käytännössä sinulle jää tehtäväksi vain istua naapurimaahan suuntaavassa bussissa, viettää vuorokausi toisessa maassa ja palata takaisin. Yleisimmät kohteet Visaruneille taitavat olla Malesian Penang ja Laosin Vientiane. Viisumirallin jälkeen sinulla on 90 päivän leima passissa, sekä Non-B-viisumi. Ennen leiman vanhentumista on aika tehdä uusi samanlainen reissu.

Lue myös: Thaimaahan muutto – puolesta ja vastaan ja sieltä kohta “Pidempiaikainen maassaoleskelu”.

Viisumitouhuihin on muitakin vaihtoehtoja ja tapoja, kuten kahden kuukauden oleskelulupa Suomessa sijaitsevasta Thaimaan konsulaatista noudettaessa, tai varallisuustodistus passin yhteydessä, mutta niistä emme tiedä sen enempää. Visarunin lisäksi on vaihtoehtona tehdä myös ”border bounce”, eli käyt vain jossain ulkomaan rajalla pyörähtämässä ja hankkimassa lähtö- ja saapumisleimat passiisi, mutta kaikki raja-asemat eivät tätä hyväksy, eikä meillä ole niistäkään tämän enempää kokemusta tai tietoa. Jos tulet Thaimaahan töihin, on sinun mahdollista saada vuoden oleskelulupa työluvan myötä.

Lue ajantasaiset viisumisäädökset Thaimaan suurlähetystön kotisivuilta.

Mistä asunto Thaimaassa?

Helpoiten asunnon saa Facebookin asuntoryhmistä tai Marketplacelta, mutta ensihätään kannattaa ottaa joku halpa majapaikka hotellista, resortista tai muusta vastaavasta. Voit toki ottaa myös Airbnb-asunnon, mutta yleensä ne saattavat olla hieman kalliimpia. Mieluummin kannattaa ottaa alkuun vaikkapa viikoksi joku mukava bungalowi, jossa löhöilet alkushokin ja uuden maan jännitykset pois samalla, kun etsit uutta kämppää.

Yksi hyvä vaihtoehto on myös kierrellä kaupunkia ympäri, etsien ”House for rent!”-kylttejä. Niitä kun on ripoteltu oikeastaan kaikkialle.

Asunto Thaimaasta on varsin helppoa. Tässä perinteinen thaimaalaistalo. Kuva poimittu Facebookin Marketplacesta.
Asunto Thaimaasta on varsin helppoa. Tässä perinteinen thaimaalaistalo. Kuva poimittu Facebookin Marketplacesta.

Keskimääräinen thaikkuyksiö maksaa halvimmillaan kolmisen tonnia ja usein siihen sisältyy myös sänky. Mikäli asuntoon haluaa myös ilmastointilaitteen ja sähkösuihkun, hinta nousee viiteen tonniin. Usein asunnot tulevat muutenkin täällä kalustettuna, joten välttämättä heti ei tarvitse kaikkea alkaa ostamaan.

Kymppitonnilla saat vuokrattua itsellesi modernin kaksion tai omakotitaloneliön, riippuen toki sijainnista ja kuntotasosta. Oma uima-allas tai iso piha tuo muutaman tonnin lisähintaa. Itse maksamme nykyisestä viiden huoneen omakotitalosta 13 000 + vesi ja sähkö. Asuntoon kuuluu myös iso terassi, sekä takapihalla sijaitseva puutarha. Miksi meillä on ”viisiö”? Koska meillä on kolme kissaa ja talon jokainen asukas tarvitsee oman makuuhuoneen.

PS: Thaikut eivät nuku missään 90-senttisissä pikkusängyissä, vaan lähes jokaisessa asunnossa tuntuu olevan vähintään 160 senttiä leveä sänky. Useimmiten enemmänkin, sillä esimerkiksi meille jätettiin muhkea 180 senttiä leveä King Size-sänky, jossa mahdumme molemmat nukkumaan meritähti-asennossa.

Lue myös: Muutto Thaimaahan – asunnon etsiminen ja vuokraaminen

Taikausko

Thaimaalaiset uskovat vaikka mihin ja luottavat onneensa ja erilaisiin jumaliin monessakin asiassa ja tämä näkyy päivittäin jollakin tavalla. Tien vierellä oleville Henkien Taloille tööttäillään ohiajaessa ja työpaikan edessä sijaitsevalle vastaavalle kumarretaan ennen vuoron alkua, koti puhdistetaan pahoista hengistä rukousmaljan avulla ja ensimmäisen kauppaan astuvan ihmisen toivotaan maksavan, koska se tuo hyvää onnea loppupäivälle. Vaikkei hän varsinaisesti olisikaan ostamassa mitään. Pääasia että ensimmäinen asiakas antaa edes pienen lahjoituksen, muuten kauppiaan päivä on pilalla.

thaimaa uhraus
Thaimaassa patsaille ja temppeleiden edustalle jätetään koristeita ja ruokaa.

Thaikkujen autot ja moottoripyörät ovat myös usein koristeltu erilaisin kukin, helyin ja kaikenlaisin patsain, jotta buddha suojaa liikenteessä kaahaavaa matkaajaa. Joskus paloautot suihkuttavat munkkien siunaamaa vettä kaduille, jotta vältyttäisiin onnettomuuksilta. Logiikka ja turvallisuus eivät välttämättä ihan kohtaa, mutta pääasia onkin että kun aamulla kumarrat taustapeilistä roikkuvalle helylle, niin loppupäivän voit tehdä mitä vaan. Ylempi voima suojelee.

Tämän kappaleen idea oli kertoa asiasta, ennen kuin ihmettelet miksi naapuritalosta kuuluu aamulla kummallista kolinaa, miksi jokainen autoilija tööttää tietyssä kohtaa katua tai naapurustossa sijaitsevalle kultaiselle talolle on tuotu Fanta-pullo ja pieni riisikakku.

Lue myös: Thaimaan kummitukset ja pahat henget

Raha

Thaimaassa valtaosa ostoksista ja palveluista maksetaan käteisellä. Kortti kyllä käy isoimmissa kaupoissa ja myös pienemmissä 7-Eleveneissä ja Family Marteissa, mutta tällöin minimisumma korttimaksulla on 300 bahtia. Maksutapoina käy myös paikalliset LinePay-lähimaksut ja ties mitkä muut vastaavat. Kannattaa kuitenkin pitää mieluummin käteistä mukana, niin ei tule ongelmia. Älä kuitenkaan kanna liikaa rahaa, äläkä ainakaan esittele muhkeaa setelipinkkaasi kellekään. Järjenkäyttö ja turvallisuus ennen kaikkea.

thaimaa markkinat
Thaimaalaiset iltamarkkinat.

Huomioi, että jos sinulla ei ole paikallista korttia käytössäsi, automaatista nostaessasi Suomen pään transaktiomaksut voivat olla melkoiset. Tämän vuoksi paikallinen kortti onkin hyvin kätevä ja tarvittaessa Transferwise-niminen nettisivusto auttaa rahansiirrossa. Automaatteja täältä löytyy jokaisesta kadunkulmasta ja toiminnaltaan ovat hyvinkin simppeleitä. Kielivalinnoistakin löytyy englanti.

Emme valitettavasti osaa sanoa miten toimia ilman paikallista pankkitiliä tai korttia, sillä meillä on ollut pomomme pankkitili ja -kortti käytössä heti tänne saapuessamme.

Thaimaan hintataso – Mitä mikäkin maksaa?

Lue myös: Koh Samuin (ja Thaimaan) hintataso

Älä missään nimessä tee kuten eräs lyhytaikaiseksi jäänyt kollegamme, joka tuli testaamaan onneaan ja hakemaan vauhtia elämäänsä Thaimaan lämmöstä, taskussa 2000 bahtia. Sillä ei oikeasti pärjää mitenkään, ellet nuku rannalla kulkukoirien seassa ja ruokaile paikallisissa katukojuissa. Ei Samuilla, eikä varmasti missään muuallakaan.

Samuihin vielä liittyen; Saari on koko Thaimaan mittapuulla laskettuna kallis, sillä esimerkiksi Chiang Maissa vieraillessa kahden hengen ruokailusta sai pulittaa keskimäärin puolet vähemmän kuin Samuilla. Samuilla meillä menee kahden henkilön ravintolalaskuun helposti 800 bahtia, sisältäen alkuruoat, pääruoat ja oluet. Chiang Maissa vastaavaan settiin meni noin 500 bahtia.

Katukojut ovat sitten tietysti aivan eri asia, niissä yksi ihminen ruokailee viidelläkympillä. Länkkäriruoat (hampurilaiset, pizzat, pihvit) maksavat noin kaksisataa bahtia lisää. Matkabudjettisi koostuukin hyvin pitkälti sinusta itsestäsi ja omista elintavoistasi.

Mikäli tykkäät käydä baareissa ja lipittää viinaksia noin muutenkin, budjetti luonnollisesti kasvaa. Samuilla cocktailin hinta pyörii keskimäärin 250-350 välillä. Bissen saa yleensä 80-120 bahtilla, shotit yökerhoissa maksavat reilun satkun. Savukkeiden hinnasta ei ole mitään hajua, mutta tuskinpa ne satasta enempää maksavat.

thaimaa mopovuokra
Kuva Chiang Maisssa sijaitsevasta Smile-vuokraamosta.

Skootterivuokran maksimihinta kannattaa pitää 2500 bahtissa kuukaudessa. Sillä saa erinomaisen 125-kuutioisen Honda Clickin, etkä oikeastaan tarvitsekaan mitään sen kummempaa. Tonni lisää ja saat 155-kuutioisen Hondan, mutta mitä sillä kuitenkaan teet? Kaksin ajettuna jyrkät mäet toki nousevat nopeammin, mutta muuten tehokkaampi pyörä on vain yksi turha rahareikä, sillä se myös kuluttaa usein enemmän bensaa. Bensalitra maksaa 25-30 bahtia, riippuen missä tankkaat ja tuuttaatko tankkiin Ysiykköstä vai Ysivitosta. Täällä mitään Ysikaseja ole. Mitä mustempi savu ja kovempi ääni, sitä tehokkaampi auto.

Huom; Mikäli sinulta pyydetään jättämään passi vuokraamoon pantiksi, älä IKINÄ jätä sitä. Ota mieluummin vaikka kopio tai anna heidän ottaa kuva passistasi, mutta älä missään nimessä jätä fyysistä passiasi heille. Tämä on yleinen “käytäntö” jota monet tekevät, mutta he eivät passiasi tarvitse. Sinä tarvitset.

Entäs sitten, kun Suomesta kannettu vaatekerta käy kyllästyttämään ja haluat säähän sopivampaa vaatetta ja rennompaa asustetta? Katujen kulmilla on usein vaatekojuja, joista voi ostaa vaikka minkälaista paitaa ja housua, mekkoa, toppia, vauvojen potkupukuja, reppuja ja hattuja. Suosittelemme välttämään housujen ostamista näistä, sillä vaikka sata bahtia maksavat norsuhousut ovatkin tosi mukavat jalassa ja näyttävät kivalta, ne hajoavat aivan liian helposti. Kojuista kannattaa oikeastaan ostaa vain löysiä paitoja, joita saa ostettua 100-150 bahtilla. Kaikenlisäksi näissä on vielä Guccin tai Filan logot, joten kyseessähän on varsin hyvä alennus. Välillä tosin voivat olla painovirhemallejakin, sillä teksteinä voi olla myös Abibosta tai Fiunaa. Mutta kukas niitä nyt huomaa? Abiboksessakin on neljä raitaa kolmen sijasta.

Lue myös: Koh Samuin (ja Thaimaan) hintataso

Thaimaahan töihin – Työpaikka Thaimaasta?

Asia, jonka todennäköisesti jo tiedät kun suuntaat Thaimaahan. Lomalainen voi helposti olla täällä sen kolmisen kuukautta kerrallaan, jonka jälkeen pitää tehdä jonkinlainen ratkaisu viisumiasian suhteen. Tai sitten elää veitsen terällä eikä tehdä mitään, vältellen virkavaltaa ja isoja ongelmia. Mutta kun sitten kiinni jää, kannattaa muistella sitä koettua vapautta, kun saat uuden loma-asunnon Bangkokin karkotuskeskuksesta, jossa olosuhteet eivät ihan vastaa luksusresorttia.

Mikäli päädyt työskentelemään maahan, hieno juttu. Tällöin on suositeltavaa hommata työlupa, jonka jälkeen elämä maassa helpottuu hieman, kun saat hommattua pankkitilejä, luottokortteja, isompia ostoksia, nettiliittymiä ja kaikkea muuta jännää. Plus että työlupa on myös pakollinen, ennen kuin teet töitä. Tätähän nyt ei tietenkään kaikki tee, mutta me nyt kerrommekin asiat kuten ne oikeasti kuuluisivat olla ja mitä mihinkin vaaditaan. Oikeasti Thaimaasta löytyy eurooppalaisia valkonaamoja, jotka työskentelevät kouluissakin englanninopettajina ilman mitään lupia ja ovat tehneet sitä jo vuosia.

Mutta jos sinulla ei vielä ole työpaikkaa ja haluaisit tehdä työtä Thaimaassa, miten sitten edetä? Tosiasiahan on, että moni suomalainen (varsinkin nuori aikuinen) on Thaimaassa töissä puhelinmyyjänä, niin olimme mekin. Eikä siinä ole mitään pahaa, hävettävää tai pelättävää. Puhelinmyyjän työ on mukavaa, päivät vaihtelevia ja niistä maksetaan hyvin, eikä työ ole mitenkään vaativaa. Toki parhaat myyjät tienaavat aivan hillittömiä summia, mutta kyllä he tekevät töitäkin. Puhelinmyyjien lisäksi tarjolla on paljon myös asiakaspalvelutehtäviä monissakin eri muodoissa.

Thaimaassa sijaitsevia suomalaisia työpaikkoja voi etsiä helposti ihan vaikka Duunitorista tai Googlettamalla työpaikkaa Thaimaasta. Me emme toimi minkään firman rekrytoijina eikä meillä ole kokemusta muusta kuin siitä missä olimme, joten emme valitettavasti voi hirveästi auttaa. Vähän voimme vinkata yrityksistä joita tiedämme, joten kannattaa tulla juttusille vaikka Instagramin kautta.

Lue myös: Thaimaan työlupa

Facebookista apua

Kannattaa ehdottomasti liittyä Thaimaan Facebook-ryhmiin, jossa ulkomailta tulleet auttavat toisiaan ja kertovat vinkkejä kaikesta mahdollisesta. Yksin on turha edes yrittää pärjätä, se on ensinnäkin vaikeaa ja toisekseen myös turhan stressaavaa. Suomalalaisia Facebook-ryhmiä ovat esimerkiksi Thaimaan Suomalaiset ja Thaimaan Ystävät, joihin emme kuitenkaan suosittele kenenkään liittyvän, ellet halua pilata päivääsi ja saada vain vittuilua jokaiseen asiaan. Koh Samuilta löytyy Community Online Pin Board Koh Samui (englanninkielinen), sekä Samuin Suomalaiset ja Koh Samuin Suomalaiset.

Infopaketti Thaimaahan muuttavalle

Toivottavasti tästä postauksesta on apua, mikäli olet suuntaamassa pidemmäksi ajaksi Thaimaahan tai kenties jopa työskentelemään maassa. Autamme kyllä tarpeen tullen kaikissa mieleenjuolahtavissa kysymyksissä. Tyhmää kysymystä ei ole, on vain tyhmiä vastauksia.

Lue myös seuraavat tekstit:

Ajantasaisten viisumiasioiden suhteen on suositeltavaa tutustua Thaimaan suurlähetystön kotisivuihin.

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Kommentoi