Thaimaan kummitukset ja pahat henget

Home / Aasia / Thaimaan kummitukset ja pahat henget
Ring-elokuvien Samara sopii aina kaikkiin kauhujuttuihin.

Thaimaalaiset ovat varsin taikauskoista kansaa, kaikinpuolin. Ajoneuvot koristellaan seppelein ja amuletein, kuten myös ihmisetkin, sillä monet pitävät pahuudelta suojaavia tai onnea tuovia riipuksia kaulassaan. Koteja puhdistetaan rukousmaljoilla ja talon ulkopuolelle olevalle Henkien talolle jätetään juomaa ja ruokaa. Työpaikoillakin on usein yksi nurkka tai hylly, jossa on erilaisia patsaita ja koriste-esineitä.

On siis päivänselvää, että Thaimaa on täynnä kummituksia. Pelkästään Bangkokissa on varmasti toistakymmentä paikkaa hotelleista kaatopaikkoihin, jossa on nähty kummituksia tai koettu jotakin yliluonnollista. Myös Koh Samui pitää sisällään omat kauhutarinansa ja sellaisesta eräs tienpätkäkin on saanut nimensä; Ghost Road.

Vaikka et ehkä itse kummituksiin tai yliluonnollisuuksiin uskokaan, kannattaa muistaa että Thaimaassa monet niihin uskovat. Siispä ei kannata lähteä tekemään pilkkaa heidän uskomuksistaan tai halveksua heidän tarinoitaan, aivan kuten ei heidän (tai kenenkään muunkaan) uskontoaankaan. Tarinat ovat mielenkiintoisia ja joissain on jopa pieni “mitä jos sittenkin”-vivahde. Listaammekin nyt alle kymmenen kuumottavaa kummitusta, jotka todennäköisesti jokainen thaimaalainen tuntee.

Krasue

krasue
Krasuen irtopää kummittelee ja etsii ruokaa öisin.

Kenties pelätyin ja tunnetuin haamu Thaimaan tarinoissa. Päivisin Krasue on normaalin, vaikkakin uneliaan, näköinen nainen, joka kantaa kammottavaa kirousta. Yöllä naisen pää irtoaa ruumiista, mukanaan vain suolisto ja sydän ja se lentelee ympäriinsä etsimässä ravintoa. Se syö mieluiten vastasyntyneitä tai kohdussa olevia sikiöitä. Mikäli niitä ei ole tarjolla, kelpaavat myös kotieläimet, uloste tai ruoantähteet. Suunsa se pyyhkii ulkona roikkuviin pyykkeihin, mistä syystä monet thaimaalaiset eivät kuivata pyykkejä öisin ulkona. Auringon noustessa sen on palattava ruumiinsa luo. Mikäli Krasuesta haluaa eroon, on tuhottava päätön ruumis tai estää pään paluu sen luo. Hyvä tapa tähän on ripustaa piikkilankoja asuinalueen ympäristöön, jolloin Krasuen suolisto jää niihin kiinni eikä se pääse lentämään takaisin ruumiinsa luo ja sen myötä tuhoutuu auringon noustessa.

 

Mae Nak

mae nak
Mae Nak odottamassa miestään kotiin lime kädessä ja lapsi sylissä. Kuva: @sakurashinra

Nak oli raskaana oleva kaunis nainen, joka odotti rakastuneena miestään Makia palaamaan sodasta kotiin. Nak ja hänen vauvansa kuitenkin kuolivat synnytykseen, mutta Nak jäi silti odottamaan miestään. Mak palasikin kotiin, jossa hänen vaimonsa otti hänet onnellisena vastaan. Naapurusto yritti kertoa Makille suru-uutiset vaimostaan ja lapsestaan, mutta hän ei kuunnellut. Eräänä päivänä ruokaa tehdessään Nak pudotti limen lattialle ja samalla venytti kättään napatakseen sen. Mak huomasi tämän ja kauhistui, jonka jälkeen hän pakeni temppeliin turvaan. Tästä Nak suuttui ja alkoi riehumaan kylässä. Pian paikalle saapui munkki, joka manasi Nakin hengen saviruukkuun, joka heitettiin lähellä virtaavaan jokeen. Nykyään Nakilla on oma temppeli ja patsaansa, jonka avulla tämä saadaan pidettyä rauhallisena.

 

Phi Am, eli kummitus-Am

phi am kummitus
Phi Am on usein syy huonoon uneen tai jopa unihalvaukseen. Kuva: Julia Wytrazek / © Culture Trip

Jos sinulla on ollut koskaan unihalvauksia, kannattaa varmaan skipata tämä kappale. Am on nimittäin syy niihin. Se vaanii ja odottaa, kunnes ihminen nukahtaa, jonka jälkeen se kipuaa nukkuvan henkilön rintakehän päälle ja alkaa hiljalleen kuristamaan tätä. Am on yleensä myös syy painajaisiin ja huonoon unenlaatuun, kun rintakehän päällä oleva paino häiritsee unta. Eivätkä ne kuristavat kädetkään varmaan nukkumista helpota.

 

Phi Lang Kluang

phi lang kluang
Jos joku pyytää sinua Thaimaassa raapimaan selkäänsä, kannattaa olla varuillaan.
Kuva: Tuntematon artisti.

Kun ihmiset juhlivat rannoilla, liittyy tämä kaveri mukaan tanssiin. Jossain vaiheessa se pyytää juhlijoita raapimaan selkäänsä, joka paljastaa ällöttävän salaisuuden. Lang Kluangin selkä on käytännössä ammottava aukko, josta tursuaa matoja, mätiä lihanpalasia ja klönttiinynyttä verta. Kannattaa siis pitää mielessä Full Moon Partyilla, kun joku tulee pyytämään sinulta apua kutisevaan selkään. Vaarallinen aave ei ole kyseessä, mutta ällöttävä kyllä.

 

Phi Pawb

phi pawb shutter
Olkapäillä istuva Phi Pawb elokuvasta Shutter.

Pawb on väkivaltaisesti kuolleen ihmisen henki, joka kiusaa eläviä istumalla niiden olkapäillä. Tämä on syynä moniin niskavaivoihin ja särkyihin, sillä kummituksen paino painaa uhria lysyyn. Samalla se voi myös aiheuttaa huonon ryhdin ilmenemistä. Pawb on myös mukana kauhuelokuvassa Shutter.

Phi Pob

phi pob kummitus
Phi Pob, joka on usein syy selittämättömille sairauksille. Kuva: Peter Hershey/Unsplash

Pob oli joskus mahtava velho, joka sekosi hallitsemattomista voimistaan. Nyt se on vaarallinen kummitus, joka asettuu ihmisen sisään ja syö tätä sisältäpäin ja uhrin kuollessa siirtyy sitten seuraavaan. Kummitusta syytetään usein, jos lääketiede ei löydä uhrista mitään muutakaan vikaa tai sairautta. Todennäköisesti entisaikaan syövän uskottiin olevan Pobin tekosia.

 

Phi Kee

phi kee kummitus
Phi Kee on “vessan kummitus”, jolta tulee pyytää lupa ennen istuntoa. Kuva: Tuntematon

Vessanpöntössä asuva kummitus, joka ei sinänsä ole vaarallinen. Keeltä tulee kuitenkin aina pyytää lupa istuntoon, ennen kuin ryhtyy laskemaan kaapelia sen syliin. Mikäli näin ei tee, Kee vie vierailijalta kaiken hyvän onnen pois, joka voi johtaa vaikka minkälaisiin vaikeuksiin. Kannattaa siis muistaa ruokamyrkytyksen hetkellä jutella hetki pöntön hengen kanssa, ennenkuin istahtaa sen valtakuntaan.

 

Phi Tai Hong

phi tai hong kummitus
Phi Tai Hong on kokenut väkivaltaisen kuoleman ja haluaa kostaa sen muille. Kuva: Tuntematon

Väkivaltaisen kuoleman kokenut kummitus, jonka ruumiille ei ole pidetty oikeanlaisia hautajaisia. Yksi vaarallisimpia ja pelätyimpiä, sillä nämä asettuvat taloihin kummittelemaan ja riehumaan. Nämä yrittävät usein tappaa ihmiset samalla tavalla kuin itse kuolivat ja näistä on erittäin vaikea päästä eroon, johtuen monimutkaisesta manausrituaalista. Raskaana olevat naiset pelkäävät erityisesti näitä, sillä heillä on kasa muitakin kummituksia kannoillaan. Tämä on se, mitä pimeillä kujilla eniten kannattaa varoa.

 

Phii Pret/Preta

phi pret preta kummitus 1
Kun ei kunnioita vanhempiaan ja haluaa vain materiaa, voi kuollessaan päätyä Pretiksi. Taiteilija:
Scorpius02 / DeviantArt

Nälkäinen ja surullinen kummitus, joka on elämänsä aikana ollut materialistinen ja kiittämätön, eikä kunnioittanut vanhempiaan ja vanhempia ihmisiä. Kuolemansa jälkeen hän syntyi uudelleen valtavana palmuna, joka näkee nälkää ikuisesti johtuen hänen neulanpään kokoisesta suustaan. Usein Pret jää kummittelemaan temppeleiden lähistölle, jotta saisivat syntyä uudelleen parempaan elämään.

 

Phi Nang Tani

phi nang tani
Nang Tani istuu banaanipuissa ja häiritsee miehiä, jotka eivät osaa kunnioittaa naisia. Kuva: maegan.exteen.com

Banaanipuussa istuva naiskummitus, jonka voi nähdä vain täydenkuun aikaan. Se antaa munkeille ruokaa, mutta saattaa vahingoittaa miehiä, jotka ovat kaltoinkohdelleet naisia. Monet thaimaalaiset eivät kasvata banaanipuita omalla pihallaan, sillä puussa istuvaa kummitusta ei haluta lähistölle, oli se kuinka kiltti tahansa.

Thaimaan kummitukset populaarikulttuurissa

Thaimaan kummitukset ja thaimaalaiset kummitustarinat ovat paikallisten keskuudessa erittäin suosittuja ja niitä on myös television tarjonta ja Netflix pullollaan. Mikäli haluat tutustua thaimaalaisiin kummitustarinoihin, niin suosittelemme vahvasti esimerkiksi Netflixistä löytyvää Phobia 2:ta (ensimmäisen Phobian tarinat ovat paljon huonompia eikä jatko-osa liity tähän mitenkään).

Tiedätkö sinä mitään jännittäviä kummitustarinoita? Mikäli asut ulkomailla, onko siellä jotain uskomuksia tai kummitusjuttuja? Kirjoita alle kommenttisi, niin päästään lukemaan niitä yhdessä keskellä yötä!

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

henkien talo koh samui
Henkien talolle jätetään ruokaa ja juomaa jotta henget eivät riehu ympäristössä. Jos henki on oikein ärhäkkä, sille voi jättää vaikka kokonaisen kanan.

Kommentoi