Thaimaan lait ja säädökset

Home / Aasia / Thaimaan lait ja säädökset
Koh Samui kuvattuna Sandalwood Resortin parvekkeelta.

Thaimaa on monille erittäin suosittu lomakohde, jonne monet vieläpä siirtyvät viettämään eläkepäiviään, nuorempien lähtiessä reppureissaamaan. Valitettavan moni saattaa kuitenkin joutua poliisin kanssa tekemisiin, eikä välttämättä edes tiedä miksi. Kielimuuri voi olla välillä turhankin korkea ja mieleen voi tulla että yrittääköhän poliisi nyt huijata, vai “mitä minä muka tein väärin?” Thaimaan lait voivat yllättää monetkin matkailijat.

Siksi tulemme hieman apuun, kertomalla Thaimaan säännöistä ja lakipykälistä, joista osa voi meille suomalaisille olla vähän kummallisia tai jopa hullunkurisia. Tässäkin tietysti kannattaa muistaa se tosiasia, että näiden valvonta ja noudattaminen on aivan eri asia ja moni soveltaa näitä miten lystää. Mutta laki on laki Thaimaassakiin ja sen lait ja säädökset on syytä ottaa huomioon ja muistiin!

Älä kulje kommandona

On laitonta lähteä ulos ilman alushousuja, joten muista pukea kalsarit. Miten tätä lakia valvotaan, ei mitään käryä. Mutta tiedätpähän ainakin jos vaikka tappelet humalassa ja housut putoavat, voit saada lisärivin sakkolappuun koska shortsiesi alla on vain paljas perse.

Älä roskaa

Tämäkin on tulkittavissa vähän eri tavoin, sillä Thaimaassahan tien vierukset ovat täynnä roskapusseja ja jokaisen 7-Elevenin vieressä on minikokoinen kaatopaikka. Tämä on ilmeisesti ihan fine, mutta jos heität karkkipaperin maahan niin poliisi antaa jonkinlaisen muistutuksen. Äläkä missään nimessä heitä ainakaan purkkaa maahan, muuten tulee ongelmia.

Älä roskaa, vaan jätä aina pussit siististi minne sattuu. Niinkun näin.
Älä roskaa, vaan jätä aina pussit siististi minne sattuu. Niinkun näin.

Tupakointiin liittyvät rajoitteet

Ravintoloissa ei virallisesti saa polttaa, kuten ei myöskään huvipuistoissa, eläintarhoissa, eikä monilla uimarannoillakaan. Sähkötupakat ovat laissa kielletty ja niistä saa ankarat sanktiot. Silti monet turistit ja jopa paikalliset tupruttavat vaniljalta tuoksuvaa sähköröökiä ravintolassa niin ettei savusta läpi näe.

Älä aja skootterilla paidatta

Vaikka liian moni tätä tekeekin upean rusketuksen toivossa, on se silti laitonta. Moottoriajoneuvolla ei saa ilman paitaa ajaa. Tämä ei kuitenkaan koske naisia, mutta eiköhän heille ole joku oma laki jotta eivät voi ajella riipparit kainaloissa lepattaen.
Ja miehet; “Pistä paita päälle, senkin hikoileva möhömaha!”

Rahan päälle astuminen

Jos lompakostasi putoaa rahaa, niin älä missään nimessä astu niiden päälle estääksesi niiden karkaamisen. Saat tästä vähintäänkin paheksuvia katseita, ellei nyt poliisisetä satu juuri sopivasti paikalle. Syynä tähän on se, että rahoihin on painettu kuningasperheeseen liittyviä kuvia, jopa kuninkaiden kuvia. Mistä pääsemmekin seuraavaan kohtaan.

Bahteja eri muodossa. Älä ryttää seteleitä tai ainakaan astu päälle.
Bahteja eri muodossa. Älä ryttää seteleitä tai ainakaan astu päälle.

Kunnioita kuningasta

Majesteettirikos on pahimpia rikoksia Thaimaassa jonka voit tehdä. Älä siis missään nimessä mene edes koskemaan kuninkaita koskevia patsaita tai kuvia äläkä dissaa millään tavalla kuningasperhettä, varsinkaan sosiaalisessa mediassa edes omalla kielelläsi. Kuningasperheestä ei saa puhua negatiiviseen sävyyn missään, muuten olet kusessa. Varmasti myös kirjaimellisesti, koska thaimaalaiset vankilat eivät ole mitään hotelleja.

Thaimaan lait voivat yllättää. Mutta älä missään nimessä pilkkaa tai halveksi kuningasta.
Thaimaan lait voivat yllättää. Mutta älä missään nimessä pilkkaa tai halveksi kuningasta.

Alkoholiin liittyvät säännökset

Ikäraja alkoholille Thaimaassa on kaksikymmentä vuotta. Toisin kuin Suomessa, sitä saa yöllä. Mutta ei kaupasta. Eikä myöskään aina päivälläkään, sillä alkoholia saa ostaa vain klo 11:00-14:00 ja 17:00-24:00 välisenä aikana. Alkoholia ei myöskään myydä jos on kuninkaan tai kuningattaren synttärit tai hautajaiset tai joku ties kuinka monesta buddhalaispyhäpäivästä.

Dronet (eli kuvauskopterit) tarvitsevat luvat ja vakuutukset

Vaikka turistit lentävätkin ympäri maata kuvailemassa hienoja temppeleitä ja rantoja yläilmoista, tarvitsee dronen lennättämiseen Thaimaassa erilliset lupakirjat. Lupakirjojen CAAT:lta saamiseen menee kolmesta neljään kuukautta, joten käytännössä kuukauden tai kahden lomamatkan ajaksi et ehdi edes saamaan dronelupia itsellesi, ellet hae sitä useaa kuukautta etukäteen. Lupien lisäksi tarvitset myös oikeanlaisen vakuutuksen dronellesi ja lennokin käyttämisestä ilman lupia ja vakuutuksia voi saada hyvinkin mojovat sakot.

Älä käytä huumeita

Tämä on varmaan aivan päivänselvä asia, että huumeet eivät ole laillisia Thaimaassa, ei edes marihuana. Huumeiden hallussapidosta saati myymisestä saa niin kovat sanktiot, että todennäköisesti murhatuomiokin jää toiseksi. Muista siis tämä jos mieli tekee ostaa höpöheinää sieltä rennosta reggaebaarista tai essoja mopon penkin alta tarjoavalta diileriltä. Tämä voi hyvinkin käräyttää sinut samantien poliisille ja saada siitä ison palkkion. Koh Samuilla olemme itsekin ajaneet sivutiellä olevaan huumeratsiaan, jossa poliisikaksikko tutki taskumme löytääkseen huumeita.

Kypäräpakko

Liikenteessä on pidettävä kypärää päässä. Sen ei tarvitse olla välttämättä moottoripyöräkypärä, styroksinen pyöräilykypäräkin käy. Kunhan nyt jonkinlainen päänsuoja on. Oman itsesi takia kannattaa kuitenkin olla asianmukainen suojaus päässä, sillä ei sitä kypärää osteta sakkojen välttämiseksi, vaan pään suojaamiseksi. Kypärättä kiinni jäämisestä saa 500 bahtin sakon.

Lue myös: Thaimaan liikenne – muista nämä asiat liikenteessä!

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

hanne kypacc88racc88 thaimaa
Muista aina: Liikenteessä monta vaaraa ompi eessä

Kommentoi