Vertailussa pakettimatka ja omatoimimatka – Mistä lennot ja hotellit?

Mistä lennot ja hotellit? Vertailussa pakettimatkat ja omatoimimatkat.

Markuksen vanhemmat kävivät viime syksynä Kreetalla ja kun kyselimme heiltä mistä he ostivat lentoliput ja varasivat hotellit, tuli meillä mieleen tehdä hieman vertailua pakettimatkan ja omatoimimatkan kustannusten välillä. Lomakausi tulee ja menee ja ihmiset matkustavat milloin minnekin, joten ehkä tästä postauksesta voi olla hyötyäkin, sillä nyt kerromme kuinka voit säästää jopa satasia. Mistä lennot ja hotellit kannattaa hankkia? Mistä löytää halvimmat lennot, mistä edullisen hotellimajoituksen?

Otamme tähän postaukseen pari esimerkkiä; kaupunkilomaksi Itävallan Wien ja rantalomaksi Kreikan Rodos. Nämä ovat suomalaisille suosituimpia lomakohteita, monien muiden lisäksi tietysti. Monihan totta kai haluaa tehdä asian helposti, joten ostaa lentoliput ja varaa hotellit suoraan matkatoimiston kautta. Eikä siinä mitään vikaa ole, helppoahan se ainakin on. Mutta kun lomalla menee rahaa muuhunkin, niin eikö olisi kiva säästää rahaa lennoissa ja hotelleissa ja käyttää sekin raha sitten itse matkakohteeseen?

Valitettavasti tämä postaus on sitten aika pitkä, mutta ymmärtäähän se kun haetaan vertailuja eri paikoista ja eri sivustoilta. Koitetaan kuitenkin pitää homma selkeänä ilman meille tavanomaista paskanjauhantaa ja lihavoidaan ne kohdat jotka eniten kiinnostavat; hinnat. Lähdetääs sitten kaivelemaan netin syövereitä, mistäs ne ummikot ulkomailla oikein matkansa ostavat? Me emme ole ostaneet matkatoimistojen kautta mitään sitten ensimmäisten ulkomaanmatkojen jälkeen. Tällöinkin ainakin Hanne osti äkkilähdön Rodokselle ja maksoi koko paskasta 395 euroa.

Kuinka varata matka – mistä ostaa lentoliput?

Lentolippujen ostaminen on helppoa, jos tietää mitä tekee ja mistä niitä kannattaa etsiä. Matkatoimistot ovat aina varma paikka saada lennot haluttuun kohteeseen, mutta rajoituksia on näissä todella paljon. Matkatoimistot eivät nimittäin myy lentolippuja kaikkiin maailmankolkkiin, eikä myöskään juuri sinä päivänä kun lomalainen haluaisi tai pystyisi matkustamaan. Aurinkomatkojen sivuilta pelkät lennot eivät edes näyttäneet onnistuvan. Yritimme päästä kesäkuussa “jonnekin” mutta sivusto ei tarjonnut mitään vaihtoehtoa. Oli pakko ottaa hotelli, joten skipataan se vielä tässä vaiheessa. Siirrytään siis vaikkapa Tjäreborgin sivuille ja otetaan sieltä 14. kesäkuuta lennot Rodokselle ja valitaan paluulentopäivämääräksi 21.6. Viikon matka siis. Alla onkin kuvakaappaus annetuista tuloksista.

PS. Toki moni ei varmaan osta pelkkiä lentoja suomalaisten matkatoimistojen kautta, vaan ottaa aina sen kokonaisen lomapaketin, joka sisältää lennot sekä hotellit kuljetuksineen päivineen. Lennot varmaan yleensä ostetaan joko lentoyhtiöiden omilta sivuilta tai kolmansilta osapuolilta.

Tjäreborgin tarjoamat lennot Kreikkaan. Tämä ei siis sisällä hotellia, ainoastaan lennot yhdelle aikuiselle.
Tjäreborgin tarjoamat lennot Kreikkaan. Tämä ei siis sisällä hotellia, ainoastaan lennot yhdelle aikuiselle.

Kuten ylläolevasta kuvasta näet, ei tuo halvaksi tule. Halvimmillaankin pelkkä lento Rodokselle maksaa yli 500 euroa per naama. Tämä kylläkin kesäaikaan, joten hinnat ovat vähän korkeampia. Loppukaudesta, kuten vaikkapa lokakuussa, hinta putoaa noin sadalla eurolla. Ja seuraavaksi sitten samoille päivämäärille Itävallan Wien, josta tuleekin yllättävän järkevät diilit.

Tjäreborgin tarjoamat lennot Itävallan Wieniin.
Tjäreborgin tarjoamat lennot Itävallan Wieniin.

Ylläolevassa kuvassa siis näkyy, että Tjäreborg tarjoaa Itävaltaan lennot noin 300 eurolla per henkilö, sisältäen vieläpä matkatavarat. Tuo onkin jo ihan hyvä diili, mikä kieltämättä vähän yllätti. Otetaas sitten käyttöön toinen vaihtoehto, eli ne “kolmannet osapuolet”. Käytetään nyt vaikkapa Skyscanneria ja Momondoa lentojen vertailuun.

Aikamoista säästöä siis, varsinkin Rodoksen kohdalla. Wienin kohdalla ei niinkään, matkalaukkulisät huomioituna. Momondossa ja Skyscannerissa kannattaa tosiaan huomioida aina lentoajat, mahdolliset koneenvaihdot, sekä matkalaukut. Esimerkkinä vaikka tuossa ylhäällä Momondo; Finnairin lentoon kuuluu vain käsimatkatavarat, mutta ei ruumaan menevää matkalaukkua. Norwegianin lennoissa ei kumpaakaan. Nämä siis joutuu ostamaan vielä lisäksi, joten hintaan muutama kymppi per naama, yleensä nelisen kymppiä per suunta.

Kuinka varata lentoliput?

Momondon järjestelmä menee suoraan lentolippujen varausjärjestelmään, kun tuosta klikkaa “Varaa nyt“-painiketta. Jos tuosta nyt haluaisi lentää sinivalkoisin siivin Finnairilla, niin järjestelmä ohjaa Kiwi.comiin, josta varsinaiset liput varataan. Yleensä tuossa vaiheessa varaussivustoa voi myös muuttaa ja me suosimme näissä eniten Supersaveria tai Travellinkkiä, koska näillä nyt on vaan aina onnistunut kaikki hyvin. Muillakin asia varmasti hoituu, mutta niistä meillä ei ole kokemusta.

Skyscanner sen sijaan siirtyy “Jatka“-painikkeen jälkeen uudelle sivulle, josta käyttäjä voi valita suoraan yhtiön, jonka sivuilta liput varataan. Tässä vaiheessa järjestelmä esittelee tähdillä ja arvosteluilla sopivat yhtiöt, josta käyttäjä voi valita luotettavimman. Lippujen varauksen yhteydessä voi sitten myös lisätä mahdolliset matkatavarat lipun hintaan, sekä valita muitakin mahdollisia lisäpalveluita. Näitä ovat esimerkiksi peruutusturvat sun muut, jotka yleensä nostavat lippujen hintaa huomattavastikin. Monet yhtiöt tarjoavat tässä vaiheessa myös kaikenlaisia matkavakuutuksia, jotka kannattaa kuitenkin hankkia ihan muualta. Kuten vaikka SafetyWingiltä, jos olet menossa pidemmälle matkalle.

Skyscanner ja Momondo näyttivät Wienin lennolle samat hinnat, joten emme turhaan listaa tähän niitä molempia. Alla kuitenkin kuvakaappaus Skyscannerin sivuilta ja sen antamista hinnoista. Ylhäällä kuvassa näkyy sekä halvin, että paras. Kuten näet; halvin ei tässäkään ole paras. Halvalla vaihtoehdolla säästää huikeat 30 euroa, mutta aikaa menettää 11 tuntia. Onko se halvin aina järkevin, siitähän päättää itse matkustaja. Tästä tuo Finnarin 186 euroa (per henkilö) maksava lento on kuitenkin suora lento, joka kestää vain reilut pari tuntia, joten siinä ehtii hyvin vielä kuivaamaan ne syliin läikytetyt mustikkamehut. Hinnan päälle toki tulee vielä matkatavaroiden hinnat. Lisäksi tässä tapauksessa Skyscanner ohjaa myös suoraan Finnairin omille sivuille, josta lentoliput voi sitten varata.

Halpa ei ole aina paras.
Halpa ei ole aina paras.

Edellämainittujen lisäksi kannattaa siis myös katsoa lentoyhtiön omat sivut, josko sieltä löytyisi vielä parempi diili. Joskus sellainen voi olla, mutta yleensä Skyscanner ja Momondo kyllä löytävät ne halvimmat jo valmiiksi. Mutta mikäli lentoihin joutuu tekemään muutoksia, on se aina helpointa jos liput on ostettu suoraan lentoyhtiön kautta.

Tässä voi säästää ihan mukavia summia, kun otetaan lennot muilta palveluilta kuin suomalaisilta matkatoimistoilta. Mutta kuten aiemmin mainittua; harva ostaa pelkät lennot mistään Tjäreborgilta, vaan varaa mieluummin koko lomamatkan lentoineen ja hotelleineen kerralla. Joten otetaan seuraavaksi tarkkailuun pakettimatkat sekä Rodokselle, että Wieniin.

Pakettimatka Kreikkaan matkatoimiston kautta

Aluksi otetaan lomamatka Kreikan Rodokselle ja sieltä taas nuo samat päivämäärät, kesäkuun puolivälistä. Lomamatka-pakettihan on siis täysi paketti, johon sisältyy lennot sekä hotellit, yleensä myös kuljetus lentokentältä hotelliin ja sieltä takaisin lentokentälle. Aamiainen ei välttämättä sisälly, joten se kannattaa tarkistaa mikäli sellaista kaipaa. Ja kyllähän se kannattaakin sisällyttää pakettiin, koska koko perheen syöttäminen joka aamu jossakin ravintolassa tai kahvilassa tyhjentää lomakassaa aika mukavastikin.

Kuten kuvakaappauksesta näkyy, halvimmillaan Rodoksella viettää viikon mittaisen loman 1122 eurolla. Tämä siis Aurinkomatkoilta, jossa saa viikon budjata jossain kahden tähden kusisessa huoneessa. TUI:lla halvin oli 1454 euroa, mutta ei sisällä minkäänlaista aamiaista. Huoneet tosin (kuvien perusteella) olivat TUI:n vaihtoehdoissa parhaimmat. Tjäreborgilta halvimman matkan sai hintaan 1450 euroa, mutta sekään ei sisällä aamiaista. Halvin aamiaisella varustettu lomamatka näytti olevan 1530 euroa. Nämä kaikki siis kahdelta henkilöltä, ei suinkaan per naama.

Wieniin sai halvimman matkapaketin kahdelle 1262 eurolla (neljän tähden Mercure Wien Westbahnhof-nimisestä hotellista), senkin Tjäreborgin kautta. Tästä ei nyt kuvaa ole, koska postaus on muutenkin ihan tarpeeksi pitkä ja raskas lukea…

Mistä varata halpa hotelli tai majoitus?

Sitten siirrytäänkin tarkastelemaan halpoja hotellivaraussivuja, eli Booking.comia, jota itse tykkäämme suosia hotellivarauksissa. Teemme tämän vertailun nyt ilman sisäänkirjausta, koska normaalisti sivusto laskisi meille myös kultapossukerhobonukset. Bookingilla on siis oma kanta-asiakasohjelma, joka tarjoaa 10-15% alennuksia hotellihuoneista, riippuen jäsentasosta. Parasta Bookingissa on että kun tietyn bonustason saavuttaa, se on pysyvä, eikä nollaudu aina vuoden jälkeen kuten vaikka Hotels.comin palkintopisteet.

PS: Emme käytä Trivagoa, koska niiden mainos on niin ärsyttävä, tai enemmänkin se naisääni siinä mainoksessa on niin ärsyttävän lässyttävä. Eli siis se; Hotellit? Trivago. Trivagosta voi kyllä löytää hotellit vieläkin halvemmalla. Tai Agodasta. Näistä kummastakaan meillä ei ole mitään kokemusta, paitsi että eräs Hannen entinen työkaveri varasi hotellihuoneen Agodasta ja paikallepäästyään koko hotellia ei ollut olemassakaan.

Tässä nyt alla listattuna Bookingista halvin majoitusvaihtoehto Rodoksen kaupungista, joka kustantaa viikoksi 216 euroa. Ja tuo on siis hotelli ja vieläpä aivan helkkarin hyvillä arvosanoilla. Tietenkään tuo ei ole mikään luksushotelli tai sinnepäinkään, mutta tässä postauksessa haetaankin nyt niitä halvimpia vaihtoehtoja. Vertailun vuoksi nyt kuitenkin; laadukkaan hotellin uima-altaalla ja kaikilla herkuilla saa Bookingista halvimmillaan 791 eurolla.

Viikko Rodoksen kaupungissa kustantaa arviolta 200 euroa viikossa. Kahdelta aikuiselta.
Viikko Rodoksen kaupungissa kustantaa arviolta 200 euroa viikossa. Kahdelta aikuiselta.

Rodoksen lisäksi etsimme myös pari hotellivaihtoehtoa Wienistä, joista kuva alla. Halvimmillaan hotellihuoneen saa kesäkuussa siis viikoksi 553 eurolla. Tässä kannattaa kuitenkin huomioida että halvemmassa vaihtoehdossa on jaettu vessa. Halvin vaihtoehto olisi ollut Space Home Hostel, joka maksoi viikossa 366 euroa. Mutta koska haetaan nyt hotellivertailuja, niin eihän meidän ole mitään järkeä verrata Tjäreborgin lomapakettihotelleja mihinkään avaruushostelleihin. Paitsi että nyt kun tuota “avaruushostellia” katsoo, niin itseasiassa tuohan vaikuttaakin aika siistiltä. Kyseessä onkin kapselihostelli ja yhteen kapseliin voi mennä myös pariskunta! Unohda siis hotellit ja lähde avaruusmatkalle.

Kaksi hotellivaihtoehtoa Wienistä. Kannattaa huomioida että halvimmassa ei ole sitten omaa vessaa.
Kaksi hotellivaihtoehtoa Wienistä. Kannattaa huomioida että halvimmassa ei ole sitten omaa vessaa.

 

Matkan varaaminen – Valmis pakettimatka vai lennot ja hotelli erikseen ostettuna?

Yhteenvetona siis;

Kustannukset kahden hengen lomamatkalle Rodokselle kesäkuun puolivälissä ovat valmispakettina 1122 euroa.

Sen sijaan hotellit ja lennot erikseen ostettuna hintaa tulee 702 euroa. Tähän tulee toki vielä päälle mahdollisten matkatavaroiden kulut, eli hinta voi nousta noin sata euroa.

Sen sijaan kustannukset kahden hengen lomamatkalle Wieniin kesäkuun puolivälissä kustantaa valmispakettina 1262 euroa. Hotellit ja lennot erikseen ostettuna 925 euroa. Toki jos haluaisi että lennot kestää kahden tunnin sijasta 13 tuntia, voisi tuosta vielä nipistää pois 30 euroa. Kannattavaako? Ei meidän mielestämme. Jos se olisi 30 eurosta kiinni, niin ei varmaan kannattaisi lähteä ollenkaan.

Valmiin matkapaketin ostamisessa on toki hyvät puolensa; helppous. Ei tarvitse miettiä mitään, senkus ostaa valmiin paketin ja antaa matkatoimiston hoitaa loput. He kun kuljettavat sinut aina Helsinki-Vantaalta hotellin aulaan asti ja sieltä poiskin. Mutta sillä helppoudella on sitten myös hinta ja yleensä se on satoja euroja, varsinkin jos matkustaa perheen kesken tai muuten vain isossa porukassa. Itse tykkäämme myös valita majapaikan huomattavasti laajemmasta valikoimasta, jota pakettimatkatoimistoilla ei ole tarjota.

Pakettimatkan lisäksi on vielä se über-muoto; all-inclusive. Tästä emme sano mitään, koska joku suuttuisi kuitenkin.

Jos matkustat perheen kesken, kaveriporukalla tai muuten vaan haluat omaa rauhaa, kannattaa ehdottomasti huomioida myös Airbnb. Ei tule välttämättä halvemmaksi, mutta meidän kokemuksemme mukaan Airbnb-asunnot ovat mielenkiintoisempia kuin perinteiset hotellit ja pääset mahdollisesti asumaan paikallisten keskuudessa, kokien jotain aivan erilaista. Isommassa porukassa matkustaessa Airbnb tulee myös varmasti halvemmaksi ja kannattavammaksi, koska tällöin voi valita vaikka vähän överimmänkin asunnon, sillä kulut tulevat kuitenkin jaettavaksi usean henkilön kesken. Ja myös valinnanvaraa on huomattavasti enemmän. Kannattaa kuitenkin tarkistaa aina ne arvostelut, missä sitten yövytkään.

Me tykkäämme ulkomailla ollessa lähes aina ottaa majapaikat nimenomaan Airbnb:stä, koska sieltä saa huomattavasti persoonallisemman ja kodinomaisemman majoituksen, jopa todella hyvällä sijainnilla. Esimerkiksi Bangkokista saimme kolmikerroksisen, juuri remontoidun huoneiston 400 eurolla 1,5 kuukaudeksi. Halvemmallakin olisimme kyllä päässeet, jos joku olisi silloin vain vastannut ja majoittanut kaksi ihmistä + kolme kissaa, mutta eipäs tuohon korona-aikaan paljoa vastauksia tullut. Budapestissä maksoimme kolmesta yöstä 174 euroa ja sijaintikin oli meille mitä parhain.

Johan oli postaus! Tulipahan vertailtua pakettimatkojen ja omatoimimatkojen välisiä hintaeroja, kun eipä noihin ole aiemmin tullut tutustuttua. Jos joku tämän postauksen takia säästää parisataa euroa, niin kiva juttu! Paitsi tietysti matkatoimistoille, sori siitä.

Mistä itse varailet hotellit, lennot ja aktiviteetit?

Meillähän jo “Autolla Eurooppaan“-matka lähenee, eikä meillä ole oikein mitään kuulumispostaustakaan mistä kirjoittaa. Tai olisi, mutta ei oikein viitsi ihan kaikesta vielä avautua. Sen sijaan kirjoitellaan tämmöstä vähän erilaista, josta jollekin voi ehkä olla hyötyäkin. Tai sitten postaillaan jotain Youtuben kanavasuosituksia, mutta samapa tuo. Pääasia kai on että jotain postaillaan. Ei sinulla olis heitellä jotain postausideoita? Heitä vaan rohkeasti kommenttia tuohon alle jos tulee mieleen, niin katsotaan!

Kommentoi