10 asiaa, joita emme kaipaa Suomesta

Home / Eurooppa / 10 asiaa, joita emme kaipaa Suomesta
Sääntö-Suomi

Kirjoitimme aiemmin postauksen aiheena “asiat, joita Suomesta kaipaamme“, mutta nyt on päinvastaisen vuoro. Tutkimme muutamia suomalaisia blogeja, mutta yllättävän harva (itseasiassa vain yksi) oli kirjoittanut vastaavanlaiseesta aiheesta. Yleensä ulkomaille muuttanut suomalainen (eli ulkosuomalainen) kirjoittaa vain niistä asioista, joita Suomesta on ikävä. Yksi kaipaa ruisleipää ja maitorahkaa, toinen raejuustoa ja salmiakkia, kolmas haikailee mökkisaunan ja järviveden perään. Meistä kumpikaan ei kaipaa näistä mitään, vaan suurimmat ikävät kohdistuvat kunnon puhtaaseen veteen, purkinavaajaan ja Fazerin karkkeihin.

Mutta mitä emme kaipaa? Keräsimme tähän kymmenen asiaa, sillä muuten lista menisi pakollakin keksimällä keksimäksi. Tämä postaus ei kuitenkaan tarkoita että vihaisimme kotimaatamme tai että haukkuisimme sitä jotenkin, vaan tuomme hieman toisenlaista näkökulmaa maan tapoihin ja kulttuuriin, jota ei välttämättä ymmärrä siellä asuessa. Tai ymmärtää, mutta ei pysty välttämään. Kannattaa myös muistaa että asumme Thaimaassa, joten kertoaksemme säästä, tiedät mistä maasta on kyse.

1. Negatiivisuus

Tästä tuskin kukaan suomalainen voi olla toista mieltä ja väittää, että suomalaiset ovat ystävällistä, hymyilevää ja kannustavaa kansaa. Oikeassa seurassa joo, sillä eihän kukaan muuten saisi koskaan ystäviä saati parisuhteita, mutta yleisesti ottaen tuntemattomille ihmisille vain tiuskitaan, puhistaan ja vittuillaan ja netissäkin huudetaan anonyymina ties mitä sylki suuhun tuo, miettimättä asioita lainkaan sen pidemmälle. Kaikesta pitää aina marista ja kaikessa nähdä se huonoin näkökulma. Tähän tulee syyllistyttyä itsekin vähän turhan usein, mutta olemmehan mekin suomalaisia. Nyt vain valitamme kahdestaan toisillemme, sillä muut ympärillä eivät ymmärrä.  Tämä on kuitenkin tapa, josta tulee kasvaa ulos ja se on huomattavasti helpompaa ympäristössä, jossa muut eivät ole samanlaisia.

Lue myös: Hop Into My Boots Iltasanomissa

274fe negatiiviset suomalaiset
Kuva osoitteesta quickmeme.com

2. Palveluiden ja tuotteiden hinta

Suomessa kaikki maksaa ja paljon, mutta kukaan ei tunnu oikeasti tietävän että miksi. Verot ovat naurettavan korkeat ja niissä on syy kaikkeen, mutta kyllähän päättäjätkin joutuvat veroja maksamaan kaupassa käydessään. Kukaan ei tee mitään ellei siitä makseta naurettavia summia, oli työnkuvaus sitten kuinka olematon tahansa. Otetaan tähän esimerkkinä vaikka kissojen sterilointi, joka maksaa Samuin laadukkaassa eläinlääkärissä 47 euroa, kun taas Suomessa hinta lähtee satasesta ja useammat eläinlääkärit olisivat laskuttaneet 150 euroa. Kolmen rokotteen sarja kolmelle kissalle yhteensä maksoi 41 euroa, kun taas Suomessa hinta pelkälle rabiesrokotukselle on 55e per kissa. Ja aivan satavarmasti työ on sama. Emme keksi tähän muita perusteluja kuin sen, että henkilöstökulut ovat Suomessa niin isot, että se näkyy pienimmissäkin asioissa.

Toinen esimerkki olkoon vaikka skootterin huoltaminen, sillä esimerkiksi rengaspaineiden tarkastus ja säätö oli ilmaista ja sisärenkaan vaihto maksoi alle neljä euroa. Jarruremontti maksoi kympin. Kysyppä suomalaiselta mekaanikko-Mikolta että “vaihdatko uudet jarrulevyt, maksan kympin työstä + osista” ja kerro meille mikä oli vastaus. Todennäköisesti Mikko toteaa, että työnnä se kymppi perseeseesi ja painu helvettiin täältä.

Lue myös: Koh Samuin (ja Thaimaan) hintataso

3. Itsepalvelukulttuuri

Suomessa moni asia pitää tehdä itse, ellet siitä maksa jollekin. Menet tankkaamaan autoasi, joten joudut tietysti könyämään ulos autosta pistävään pakkaseen, tappelemaan automaatin kanssa ja kaivamaan kortteja tai seteleitä, jonka jälkeen könötät autosi vieressä letku kädessä kun tankki täyttyy. Okei, tähän on nähtävästi tulossa jonkinlainen muutos. Olisihan tämä pitänyt arvata…

Thaimaassa istut autossa ja sanot yhdelle niistä kuudesta tankkaajista mitä haluat ja kuinka paljon ja hän tekee kaiken työn. Tämän takia tankkaaminen on myös paljon nopeampaa, sillä tankkaajan ei tarvitse miettiä kuinka automaattia käytetään, saati mennä ABC:n kassalle maksamaan.

Sama pätee ihan jokaisessa ruokakaupassakin, sillä kassamyyjä myös pakkaa ostoksesi, ellet toisin tahdo. Ruokakaupoista löytyy myös hedelmien punnitsijat, joten sinun ei tarvitse miettiä mikähän sen ananaksen numero nyt olikaan, varsinkin kun sylissäsi on viisi muutakin hedelmää. HomeProssa käydessä asiakaspalvelija kantaa ostamasi mikroaaltouunin kassalle, tai hakee vähintään ostoskärryt sinulle.

Itsepalvelukulttuuri on ihan jees, mutta siinä on muutamia epäkohtia tai mainitsemisen arvoisia seikkoja. On ihan jees, että voit mennä S-Marketin itsepalvelukassalle sinapin, ruisleivän, lauantaimakkaran ja maitopurkin kanssa ja piippailla ne äkkiä perjantairuuhkassa, joutumatta olemaan sosiaalisessa kontaksissa kenenkään kanssa. Mutta miksei se näy hinnassa? Jos joudut itse tekemään työn, miksi maksat kuitenkin saman hinnan?

Lue myös: Thaimaahan muutto – puolesta ja vastaan

4. Uutisointi

Thaimaassakin varmasti on erilaisia “shokkiuutisia” ja julkkisjuoruja, mutta koska 1. emme ymmärrä kieltä tarpeeksi hyvin 2. täällä Samuilla ei ole sanomalehtiä ja 3. emme lue paikallista uutismediaa, emme näitä kohtaa. Englanniksi kirjoitettuja uutisia näkee sosiaalisen median kautta jonkinverran, mutta omalla äidinkielellä kirjoitettu roskauutinen “Kymmenestä asiasta, jotka vessakäynnillä olet tehnyt aina väärin” ärsyttää aina enemmän kuin vieraalla kielellä kirjoitettu. Muutenkin tuntuu, että Suomessa kirjoitetaan jatkuvasti enemmän ja enemmän klikkiotsikoita jopa Yleä myöten, tai mustamaalataan jotain sopivaksi kohteeksi osunutta julkkista. Tai kun ei keksitä mitään, katsotaan jonkun naispuoleisen viihdejulkkiksen Instagramia ja kerrotaan “Voi jössesmaar! Suomalainen seksipommi laiskanlinnassa – ja läpi näkyy niin terhakkaasti!” ja siinähän onkin uutinen valmis.

fingerpori homelius
Fingerpori kertoo hyvin median nykytilanteesta.

Viihdeuutisten lisäksi Suomessa tuntuu kokoajan olevan jokin kohu käynnissä jostain aivan turhasta, jossa joku pahoittaa mielensä pikkuasiasta, jota sitten voidaan vatvoa päivätolkulla kysyen lopuksi sopivalta ministeriltä tai asiantuntijalta asiaa. Näiden lisäksi heitetään sekaan vielä kasa pelonlietsontauutisointia, josta ensimmäisenä tulee väkisinkin mieleen uutisoinnit sikainfluenssasta. Ja mihinkäs se johti?

Tai jossei muuta keksitä, niin joku kirjoittaa jotain painonhallintaan tai kehopositiivisuuteen liittyen. Kai ne sitten vain kiinnostavat lukijoita, mutta mitä se kertoo suomalaisista (tai ihmisistä yleensäkin)? Että ihmiset eivät ole tyytyväisiä itseensä, koska ympäristön luomat paineet ovat liian kovat? No siinähän meille rakentuikin sopiva aasinsilta kohtaan 5.

5. Monokulttuuri (ei ehkä oikea sana, mutta olkoon. Lue niin ymmärrät)

Kuten mekin IltaSanomien artikkelin perusteella saimme kuulla, ilmeisesti on vain se yksi tietty tapa elää, lisäten ehkä pieniä muuttujia. Jos teet toisin, olet täysi idiootti joka katuu vielä tekojaan syvästi, viimeistään sitten eläkkeellä. Ympärillä olevien ihmisten ja median muovaama muotti on se, johon jokaisen pitää mahtua. Jos ei mahdu, jotain on tehtävä. Olit sitten liian lihava tai hoikka, sinun pitää muuttaa itseäsi. Jos et halua lapsia, olet “vielä nuori ja tyhmä, mutta kyllä se mieli siitä muuttuu” (tai helvetin itsekäs). Jos et viimeistään viisikymppisenä omista maata, yritystä, autoa tai taloa, on joku vialla ja sinun kannattaisi miettiä vakavasti mikä on elämässäsi mennyt pieleen. Jos et juo viiniä ravintolassa, olet varmastikin raskaana.

Aina vauhkotaan, että elämää pitää elää itseään varten ja päättää itse asioista, tehden ne omalla parhaalla tavalla. Mutta kun joku sen tekee, pitää sitä alkaa kritisoimaan, pilkkaamaan ja kyseenalaistamaan, sen sijaan että keskityttäisiin omaan elämäänsä ja kehuttaisiin toista ihmistä hänen suorituksistaan ja saavutuksistaan toivottaen onnea tulevaan.

Luojan kiitos ettemme maininneet IltaSanomille Hannen olevan vegaani. Voi pojat sitä huutoa kun 99% lukijoista keskittää huomionsa siihen sivuseikkaan ja nousevat barrikaadeille talikoiden ja soihtujen kanssa huutamaan kuinka “joku pupunruokaa popsiva vihervassari vaahtoaa miten meidän pitäisi elää”. Onneksi jätettiin myös se pois, että Markus myi Bemarinsa ennen Thaimaahan muuttoa. Kommentointi olisi heti ollut tasoa “SIIS VOI LOL MILLÄ PASKALLA TOI JÄTKÄ AJO KUN AUTONKIN KANSSA LOPPU SUMMA OLI VAAN VIIS TONNIA XD

6. Sää

Tämä tulee luonnollisesti vastaan jokaisen Suomesta muuttaneen vastauksista, kun asia otetaan puheeksi. Niin myös meiltä. Ei ole ikävä loskaa, ei ole ikävä 25m/s puhaltavaa tuulta yhdistettynä -20c pakkaseen. Ei ole ikävä peilijäisiä katuja, maantielle levitettyä suolaa, eikä syksyn pudonneita lehtiä, jotka pysäyttävät jopa raideliikenteen. Ei myöskään tarvitse vaihtaa talvirenkaita ja moottoripyörälläkin voi ajaa ympäri vuoden.

7. Alkoholipolitiikka

Suomi on vähän jännä maa siitäkin syystä, että vaikka suomalaiset juovat viinaa aika kiitettävissä määrin, on sille kuitenkin yllättävän paljon rajoitteita. Ei saa ostaa tiettyinä kellonaikoina, et saa ostaa jos mukana on alaikäisiä (tai siltä näyttäviä) ja joudut todistamaan ikäsi mikäli ostat simaa, kotikaljaa tai liköörikarkkeja. Ravintolatkaan eivät saa mainostaa terassillaan juomatarjouksiaan tai pitää KOFFin aurinkovarjoja pöydissään, ettei vain joku alaikäinen (joka ei kuitenkaan saa alkoholia ostaa ikänsä puolesta) ala himoitsemaan maukasta mallasjuomaa. Että niin, onkohan tämä touhu mennyt hieman jo yli?

Kyllä täällä Thaimaassakin osataan rajoittaa alkoholinmyyntiä, sillä sitä voi ostaa kaupasta vain kello 11:00-14:00, sekä 17:00 – 00:00 välisinä aikoina. Tiettyinä juhlapyhinä alkoholinmyynti on täysin kiellettyä, myös ravintoloissa. Tämä tuntuu kuitenkin olevan ainoa alkoholin tarjontaa säätelevä laki, ikärajan lisäksi tietysti. Drinkitkin on tehty välillä suomalaisten kotibileiden tyyliin, eli puolet viinaa ja puolet mehua.

8. Höösäys- ja kieltokulttuuri

Sääntö-Suomi on jo terminäkin päässyt sille tasolle, että sille naureskelee jokainen mediaa ja kansanedustajia myöten. Silti jatkuvasti vastaan tulee entistä älyttömämpiä asioita, mitä maassa nyt ei vaan saa tehdä koska joku on keksinyt asian kieltää ja sitä sitten totellaan orjallisesti ilman minkäänlaista maalaisjärkeä. Pullonpalautuksista saaduista tuloista pitäisi maksaa verot, vanhentuneet elintarvikkeet pitää tarkoituksella tuhota ettei joku vain kerää niitä talteen roskiksesta ja sairastu niitä syödessään, eikä yksityisyrittäjätkään saa työskennellä silloin kuin haluavat, elleivät osta valtiolta poikkeuslupia. Ja jos joku suomalainen alkoholituote voittaa kansainvälisen palkinnon isoilla markkinoilla, ei siitäkään saa kertoa, koska jollain voi alkaa suu napsaamaan. Osa edellämainituista toki saattaa olla jo vanhoja, mutta kyllä näitä uusia nokkeluuksia tulee vastaan silti vähän väliä.

Suomi on muutenkin yksi kieltokylttien luvatuista maista, sillä varsinkin valtionlaitoksissa ja kouluissa seinät ovat lähes tapetoitu täyteen “ÄLÄ JUOKSE, EI SAA HUUTAA, ODOTA VUOROASI JONOSSA, ÄLÄ SAMMUTA VALOJA, ÄLÄ JÄTÄ VALOJA PÄÄLLE, ÄLÄ TEE SITÄ ÄLÄKÄ TEE TÄTÄ” ja tätä samaa näkee ihan kaikkialla. Eiköhän jokaisen K-Marketin etuovessakin ole jo kyltti, jossa kerrotaan ettei 15-vuotias saa ostaa energiajuomaa tai edes tulla kauppaan arkipäivänä klo 9-15 välisenä aikana koska pitäisi olla koulussa.

sacc88acc88ntocc88suomi ilmoitukset
”TK:n labrassa Oulussa: n. 25 kylttiä, mm. labran asiointi vain ajanvarauksella, mutta labraan ei voi varata aikaa.” -SääntöSuomi.fi @ Twitter

Säännöt ja lait ovat tietystikin hyvä, sillä jonkinlainen kontrolli tekemisissä on hyvä olla, varsinkin jos vaaranaiheutumisen riski on suuri. Osa näistä on vain liian vanhoja tai niitä tulkitaan miten sattuu, jolloin niistä koituu haittaa jo ihan perinteisessä arkielämässäkin. Jos joulukiireissä touhuava äiti pyytää 15-vuotiasta poikaansa hakemaan kaupasta paketin tulitikkuja kynttilöitä varten, palaa poika kohta kotiin tyhjin käsin ja sanoo ettei myyjä myynyt, koska poika todennäköisesti sytyttää joko vanhemmiltaan varastetun tupakan tai roskakatoksen palamaan. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole eikä selittely auta, sillä lapsi valehtelee aina.

9. Autolla ajaminen ja sen pysäköinti

Tieliikennelaki kaikissa tarkoituksissaan on varmasti yksi isoimpia ärsykkeitä, mikäli Suomessa meinaa liikkua autolla. Ei saa ohittaa jos on sitä tai tätä, ei saa ohittaa ajamalla ylinopeutta, ei saa ajaa liian hiljaa eikä saa ajaa pykälääkään ylinopeutta. Yhden kilometrinkin ylinopeudesta peltipoliisi nappaa kuvan ja pistää vähintään huomautuksen kotiin. Kun näitä peltipönttöjä vielä ripotellaan yhdelle tielle kymmenisen kappaletta ja tiellä nopeusrajoituksetkin vaihtuvat parin kilometrin välein kuuden- ja kahdeksankympin välissä, joutuu väkisinkin miettimään kumpihan nyt sitten on turvallisempaa. Se, että vaihdellaan nopeutta miten sattuu ja jarrutellaan kameravälähdysten pelossa, vai se että ajaisimme kokoajan tasaista nopeutta? *krhm kutostie*

Toinen asia mikä liittyy tähän (joka on jokseenkin jo muokattu vähän fiksumpaan suuntaan) on pysäköinti. En edes tiedä millaista Suomessa on pysäköidä moottoripyörää, mutta auton kanssa se ei ainakaan ole helppoa. Autoa ei saa pysäköidä edes oman kotipihan vieraspaikalle jouluyöksi, sillä ParkkiPaten kaveri käy aivan satavarmasti lätkäisemässä 80 euron pikavoiton auton ikkunaan neljältä aamuyöstä. Tai jos jätät muuttofirman pakettiauton pariksi minuutiksi kerrostalon alaovelle ilman valvontaa, koska kannat sohvaa asuntoon, on sama kaveri ehtinyt taas käydä lätkäisemässä lapun ikkunaan, vaikka olisikin jouluaatto.

suomessa pysacc88kocc88inti
Milloin ja millä tähän edes saa pysäköidä ja kuinka pitkäksi aikaa? Kuva Helsinginuutiset.fi

Mitäpä luulet, kuinka tämä toimii Thaimaassa? Saako auton jättää paikallisen marketin pihaan yöksi parkkiin? Tai saako moottoripyörän pysäköidä tien viereen viideksi tunniksi kun olet rannalla tai ties missä? Kyllä, kyllä saa. Tarvitseeko auton ikkunaan jättää parkkikiekko kun menet kauppaan? Ei, ei tarvitse. Täällä ei ensinnäkään ole parkkikiekkoja ja kaupassakin ihmetellään sen olemassaoloa jos kysyt asiasta. Ja huom, tämä siis perustuu meidän kokemuksiin Samuista ja Chiang Maista. Jos Bangkokissa asia on toisin, ole hyvä ja valaise meitä.

10. Jättimäiset karkki- ja sipsipussit

Tämä vähän kevyempänä ja positiivisena asiana loppuun. Kaiken ei tarvitse olla mitään MEGAFATSO_FAMILYPACK6000-versioita. On varsin mukava ostaa karkki- tai sipsipussi, joka ei ole 350g jättipussi, jonka tällaisten läskien on pakko ahtaa suuhunsa kertaheitolla, saaden sitten aikaan hirveän morkkiksen ja turvotuksen. Suomessa ei ole mitään järkeä ostaa pienempää pussia, koska hinta on kuitenkin sama, tai ainakin hintaero on lähes olematon. Täällä tietysti vaihtoehtoja tai variaatiota voisi olla enemmän, sillä valtaosa kaikista snackseista on höystetty joko kanalla, norilevällä tai merenelävillä.

Asiat, joita emme kaipaa Suomesta

Tulipahan taas suomalaiseen tyyliin valitettua monestakin asiasta, mutta mieluummin sitä purkaa tänne kuin huutelemalla sosiaalisessa mediassa ties mitä tyhmyyksiä tai kohdistettua omaa pahaa oloaan johonkin tuntemattomaan nettikirjoittajaan tai pikkujulkkikseen.

Millaiset asiat sinua Suomessa ärsyttävät? Jaatko samat ajatukset meidän kanssa, vai tuleeko mieleen jotain muuta?

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Kommentoi