Somekiusaaminen ja “ansaittu kritiikki”

Home / Mielipide / Somekiusaaminen ja “ansaittu kritiikki”
Somekiusaaminen ja “ansaittu kritiikki”

“Siinä, missä lapsi huutaa epätoivotulle kaverilleen “tyhmäpää”, aikuinen huorittelee tai verhoaa kiusaamisen hyväntahtoiseen kritiikkiin.-Maria Aarnio

Nettikiusaaminen on ollut pinnalla siitä asti, kun ensimmäiset verkkokeskustelupalstat aukesivat. Sitä oli liikkeellä jo kauan ennen Facebookia ja Instagramia, esimerkiksi IRC-Galleriassa, Ylilaudalla ja vaikka Habbo Hotellissa. Sosiaalisen median kautta tämä on kuitenkin kasvanut entisestään, sillä anonyymi kommentointi on “oi, niin kovin helppoa”. Eikä tarvitse olla edes anonyymi haukkuakseen toista “läskiksi huoraksi” tai käskeäkseen “tollasta vitun homoa tappamaan itsensä”, sillä yllättävän moni kehtaa tällaisetkin kommentit tuoda julkisuuteen ihan omalla naamallaan ja nimellään.

Taas viime päivinä somekiusaaminen on ollut vahvasti esillä, sillä esimerkiksi Temptation Islandiin osallistuneet ovat tuoneet esiin heille suunnattuja ilkeitä kommentteja ja ala-arvoista palautetta. Myös Salatuista Elämistä tuttu Jasmin Voutilainen kertoo, että monesti kommentit menevät ihon alle, vaikka hän tiedostaa ettei niistä pitäisikään välittää. Jokainen kommentteja saava on kuitenkin ihminen ja jokainen heistä käsittelee asiat omalla tavallaan. Yksi äärimmäinen esimerkki viimepäivinä tapahtuneista nettikiusaamistapauksista on varmastikin Terrace Housesta tuttu Hana Kimura, joka ei enää kestänyt itseensä kohdistuvaa nettikiusaamista.

Varsinkin ylipainoiset ihmiset kertovat usein saavansa täysin ala-arvoista kommenttia, joissa kehotetaan esimerkiksi liikkumaan enemmän ja miettimään jääkaapin sisältöä tarkemmin, sillä “eihän tuollainen läski kelpaa kenellekään”. Kun sitten kysytään että miksi kyseinen henkilö kommentoi näin, on vastaus useimmiten että “minähän annoin vain kritiikkiä, ei sitä pidä itseensä ottaa”. Tai että ilkeä kommentointi ja jatkuva haukkuminen “on vain kestettävä, sillä itsehän olet kuvasi nettiin lisännyt tai julkisuuteen itsesi tuonut”.

Väkivallalla uhkailu ja julkinen ruotiminen

Olemme seuranneet viime aikoina sivusta Temppareihin osallistuvien Instagram-tilejä ja varsinkin Mira Aholan kommenttikenttään on tullut varsin asiatonta ja ala-arvoista palautetta. Hän tuntuu olevan tällä hetkellä julkisen lynkkauksen kohde. Syystä, että hän petti poikaystäväänsä televisiokameroiden kuvatessa, eikä kertonut siitä katsojille, tai muille ohjelmassa oleville. Nyt ihmiset, jotka Miraa (tai hänen ex-poikaystäväänsä Valtoa) eivät henkilökohtaisesti tunne, ovat tulleet hänen Instagram-tililleen haukkumaan, pätemään ja “neuvomaan” että miksi hän meni tekemään noin. Hän on myös saanut tappouhkauksia tämän takia, sillä erään Miran julkaiseman kommentin perusteella hän voisi aivan hyvin tappaa itsensä ja jos ei, voisi kommentin kirjoittaja itsekin tulla leikkaamaan Miran pään irti. Tällainenhan ei siis missään tapauksessa ole hyväksyttävää, eikä kenenkään pitäisi koskaan saada tuollaista palautetta.

Tämän kaltaiset kommentoijat eivät ilmeisesti myöskään osaa tai halua kantaa vastuuta sanoistaan tai teoistaan, sillä esimerkiksi samaiseen ohjelmaan osallistunut Mattu oli julkaissut Insta-Storyssa kommentin, jossa ala-arvoista kommenttia antanut nainen oli vielä erikseen kieltänyt Mattua näyttämästä kommenttia julkisesti missään. Mattu oli julkaissut kommentin tekstillä “Älä kommentoi, jollei kommenttisi kestä päivänvaloa”. Myöhemmin kyseisen kommentoijan Instagram-tili oli poistettu. Kas kummaa. Samoin oli käynyt muuten myös tälle Miran tiliä kommentoineelle miehelle.

Somekiusaaminen on vakava asia – julkkiskin on ihminen

Miksi haluamme ottaa tähän aiheeseen kantaa? Haluamme tuoda päivänvaloon sen tosiasian, että jokainen julkinen persoona saa tämänkaltaista palautetta, vaikka ei välttämättä olisikaan televisiossa tai muutenkaan sen suuremmin julkisuudessa. Mekin olemme saaneet oman osuutemme tästä, johtuen kenties Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle antamistamme haastatteluista. Tai sitten jostain aivan muusta syystä. Haastattelukommentteihin tuli varsin värikästä kommenttia monestakin aiheesta, kunnes moderaattorit niitä alkoivat siivoamaan. Olemme myös saaneet ihan suoraa “palautetta” blogimme kommentteihin, sillä eräänkin herrasmiehen mielestä Markuksen kaltainen “nutturapäähippi voisi muuttaa Kambodzaan” ja Hannen “voisi yhtä hyvin raiskata, koska tuollainen vegaanihan ei ole koskaan kyrpää imenyt”. Ei tämä kyllä millään muotoa rakentavaa palautetta ole, mistä usein kovasti puhutaan.

Olisi hyvä aina muistaa, että sosiaalisessa mediassakin, vaikkakin välillä nimimerkin takana, on aina kirjoittamassa elävä ja ajatteleva ihminen. Ja todennäköisesti et tästä somepersoonasta tai julkkisesta tiedä mitään muuta, kuin sen mitä hän tuo itsestään ilmi. Bloggaaja ei välttämättä kerro henkilökohtaisesta elämästään yhtään mitään tai korkeintaan pienen osan, joten sen perusteella ei mitenkään pysty luomaan realistista mielikuvaa kyseisestä henkilöstä.

Seuraavan kerran kun haluat jotakin blogipostausta tai kuvaa kommentoida, mieti kaksi kertaa pystytkö myös seisomaan sanojesi takana ja kantamaan vastuun kommentistasi. Pahimmassa tapauksessa juuri sinun kommenttisi on se viimeinen niitti, joka saa kommentin saaneen itkemään, tai tekemään jotain peruuttamatonta. Ennen kommentin julkaisua, mieti miltä itsestäsi tuntuisi saada kyseinen kommentti?

Mitä ajatuksia postaukset herätti? Muista, että löydät meidät myös Facebookista, sekä Instagramista.

Kommentoi