Matkustaminen ja muutto lemmikin kanssa

Home / Aasia / Matkustaminen ja muutto lemmikin kanssa
Aina yhdessä.

Kuten blogiamme lukeneena tiedätkin, muutimme kolmen Thaimaasta adoptoidun kissan kanssa Thaimaan Koh Samuilta Itävallan pääkaupunkiin Wieniin. Projekti ei ollut helppo ja muutto lemmikin kanssa vei huomattavan paljon aikaa, mutta myös rahaa. Kerrommekin nyt mitä matkustaminen lemmikin kanssa Thaimaasta Eurooppaan vaatii ja kuinka paljon se maksaa. Suomeen lemmikin tuominen on käytännössä samanlainen projekti ja vaatii samat asiat, aivan kuten kaikki muutkin Euroopan maat. Yksittäisiä poikkeuksia voi toki olla, mutta lähtökohtaisesti vaadittavat paperit ja toimenpiteet ovat samat.

Postauksen loppuun olemme koonneet kulut, kuinka paljon lemmikkien tuonti Thaimaasta meille kustansi.

Vauvat kun olivat vielä pieniä. Ensimmäinen kuva heistä yhdessä.
Vauvat kun olivat vielä pieniä. Ensimmäinen kuva heistä yhdessä.

Muutto lemmikin kanssa – apuna Relo4Paws

Ensimmäinen asia mikä tulee tietää on se, että lemmikin on oltava vähintään 12 viikon ikäinen. Sitä nuorempi ei voi saada rabiesrokotetta, joka maahantuloon vaaditaan. Mikäli lemmikki matkustaa maasta jossa rabiesriski on korkea, kuten Thaimaa, tulee lemmikin olla vähintään 7 kuukautta vanha.

HUOM: Kirjoitamme kokemuksemme siis vain kissoista. Koirille kaikki ovat aikalailla samaa, mutta hinnat voivat hieman vaihdella ja koirille vaaditaan heisimatolääkitys. Myös joitakin tiettyjä rotuja ei saa tuoda lentokoneeseen tai tiettyihin maihin. Tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat tiedot suosittelemme katsomaan PetTravel.comista.

Kun olet päättänyt lähteä Thaimaasta ja haluat ottaa lemmikkisi mukaan, ota yhteys Relo4Pawsiin ja kerro mitä olet tekemässä ja minne olet menossa. Kyseessä on lemmikin vienti- ja tuontiyhtiö, joka toimii Bangkokissa. Firmaa pyörittää brittiläinen James assistenttinsa Sabrinan kanssa. He pystyvät käytännössä hoitamaan ihan kaiken aina kuljetuksista rokotteisiin ja tarvittaessa hakevat sinut vaikka Koh Samuin bungalowista Bangkokiin. Heiltä saa myös tarvittavat tarvikkeet ja kuljetuslaatikot, mikäli niille on tarvetta. Me olimme käytännössä koko ajan yhteydessä kyseiseen yhtiöön Facebookin kautta ja kerroimme väliaikatietoja siitä missä mennään.

Matkustaminen lemmikin kanssa onnistui näiden söpöläisten kanssa oikein hyvin.
Matkustaminen lemmikin kanssa onnistui näiden söpöläisten kanssa oikein hyvin.

Mikrosiru ja rokotukset

Kaikkein tärkein asia, joka kannattaa hoitaa heti kun lemmikin ottaa, on mikrosirun asentaminen. Thaimaassa mikrosirun asentaminen maksaa noin 500 bahtia (13 euroa), riippuen eläinlääkäristä. Mikrosirun tulee olla mallia ISO 11784 tai 11785, ellei sinulta löydy omaa mikrosiruskanneria jota voit kuljettaa mukana. Käytännössä onkin paljon helpompi ottaa silti jompikumpi edellämainituista sirunumeroista ja ainakin meillä ensimmäiseksi mainittu asennettiin automaattisesti, sillä se on myös kaikista yleisin mikrosirumalli.

Rokotuksista rabiesrokotus on tärkein, muiden ollessa kuitenkin järkevää ottaa. Huomaathan kuitenkin, että mikrosirun tulee olla asennettu ennen rabiesrokotuksen antoa, jotta rabiesvasta-ainetesti voidaan teettää. Hintaa rabiesrokotteella + vahvisteella on Thaimaassa noin 300 bahtia (8 euroa). Kun rabiesrokote on annettu, joudut odottamaan 30 vuorokautta, jonka jälkeen voit teettää rabiesvasta-ainetestin (englanniksi rabies titre test).

Meidän kokemuksemme:

Meidän ensimmäinen virheemme oli se (heti kissojen ottamisen jälkeen) että emme asennuttaneet mikrosiruja heti, vaan kävimme ottamassa pelkästään normaalit rokotukset. Tähän oli syynä se, ettemme vielä tuossa vaiheessa ajatelleet, että muutto pois Thaimaasta  tulisi ajankohtaiseksi näin nopeasti. Olimme otattaneet täyden rabiesrokotussarjan kissoille heti kun ne saimme, mutta mikrosirun otimme vasta muutaman kuukauden päästä. Tämän jälkeen jouduimmekin ottamaan vahvisterokotuksen uudelleen, koska siru tulee olla asennettu ennen rabiesrokotusta. Tässä vaiheessa meillä ei myöskään ollut mitään hajua, mitä informaatiota mikrosirun tietoihin oli tallennettu.

Rokotekirja, jossa näkyy kaikki tarpeellinen.
Rokotekirja, jossa näkyy kaikki tarpeellinen.

Rabiesvasta-ainetesti (ts. rabies titre test)

Kun kuukausi on kulunut, on aika ottaa vasta-ainetesti rabiesta vastaan. Tämän hinta vaihtelee paljonkin; toinen eläinlääkäri ottaa testin 3000 bahtilla, toinen 13 000 bahtin hinnalla. Käytimme itse Koh Samuilla olevaa Dogs And Cats Rescueta, jota emme kyllä suosittele kellekään, vaikka halpa onkin. Kolmelle kissalle testin ottaminen ja lähettäminen Saksaan maksoi 9000, mutta se olikin ainoa hyvä asia tässä. Suosittelemme käyttämään virallista eläinlääkäriä tähän, koska se on todennäköisesti huomattavasti luotettavampi ja ihmisystävällisempi kuin Dogs And Cats Rescue.

Miksi Saksaan? Koska kyseisen järjestön pitäjä on saksalainen. Myös monet thaimaalaiset eläinlääkärit toimittavat paperit Saksaan. Toki voit pyytää heitä toimittamaan paperit varmasti myös muuallekin, kuten vaikkapa Suomeen. Sinun ei tarvitse kuitenkaan käyttää mitään tiettyä labraa, vaan minkä tahansa EU:n hyväksymän laboratorion tekemät testit ovat hyväksyttyjä missä tahansa EU-maassa. Kyseiset laboratoriot löydät täältä. Mikäli olet tuomassa lemmikkiä Suomeen, ajantasaiset tiedot löydät paremmin suoraan Ruokaviraston sivuilta. EU-maista saapuvien sen sijaan kannattaa lukaista heidän EU-ohjeistukset lemmikin tuontiin.

Vasta-ainetestin ottamisen jälkeen jäät odottamaan tuloksia, jossa voi mennä helposti useitakin viikkoja, jopa kuukausi tai kaksi. Älä kuitenkaan hätäile, lemmikkisi ei kuitenkaan voi lentää mihinkään vaikka tulokset tulisivat jo seuraavana päivänä. Vasta-ainetestin ottamisesta kun pitää kulua 90 vuorokautta, ennen kuin matkustaminen lemmikin kanssa ulos maasta on mahdollista. Tällä vältytään karanteenilta, johon lemmikkisi muuten saattaa joutua uudessa maassa. Ja se sitten keventääkin lompakkoa ja paljon. Esimerkkinä vaikkapa Malesia, jossa viikon lentokenttäkaranteeni maksaa tuhat euroa. Todennäköisesti kuitenkin ilman kyseisiä vasta-ainetestejä et saa (tai ainakin homma hankaloituu) tehtyä lemmikillesi oikeanlaisia vientipapereita ollenkaan.

Rabiesvasta-ainetestit ovat viimeinkin tässä.
Rabiesvasta-ainetestit ovat viimeinkin tässä.
Meidän kokemuksemme ja samalla myös pahin vaihe tässä kaikessa:

Tässä teimme tavallaan virheen numero kaksi, mutta siihen liittyi myös rahansäästösyyt. Tämä virhe oli käyttää Dogs And Cats Rescueta ja teettää vasta-ainetestit heidän kauttaan. Järjestöä pitää saksalainen iäkäs rouva Brigitte, joka ei todellakaan tule ihmisten kanssa toimeen. Eläinten kanssa kyllä, mutta ihmisiä hän tuntuu vihaavan, emmekä ole tämän mielipiteen kanssa yksin. Virhe tässä oli se, että tähän aikaan Saksaan ei lähtenyt lainkaan postikuljetuksia, joten Brigitten “kaveri”, lupautui viemään testit suoraan laboratorioon, koska oli matkustamassa Saksaan. Meidän testien lisäksi matkassa oli myös kymmenen muun lemmikin testit.

Ja kuten aiemmin mainittu, emme tienneet mikä päivämäärä mikrosirun asennuspäiväksi oli tallennettu. Oletimme tietysti sen olevan se päivä, jolloin se asennettiin. Mutta ei, vaan päivämäärä olikin puoli vuotta aikaisempi, sama päivämäärä jolloin otimme ensimmäiset rabiesrokotteet kissoille. Brigitte kiirehti testien ottamista, eikä tässä vaiheessa se vaadittu 30 vuorokautta tästä uusimmasta rabiesvahvistuksesta ollut vielä kulunut. Hän ei myöskään kuunnellut yhtään mitä yritimme selittää, vaan sanoi että “tämä kelpaa, olen tehnyt näitä 18 vuotta. Luottakaa minuun, minä tiedän”. Päätimme kuitenkin luottaa ja katsoa miten käy. Jos homma menisi pieleen, meillä olisi vielä viisumissa tarpeeksi leimaa yrittää korjata asia.

Kuukauden jälkeen aloimme kyselemään testitulosten perään ja vastaus oli monesti “ei ole näkynyt”. Mitään muuta tietoa emme saaneet. Kyselimme myöhemmin uudelleen ja saimme tiedon, että tulokset ovat ok ja paperit ovat lähetetty Saksasta ja hän ilmoittaa kun ne ovat tulleet. Koskaan emme saaneet mitään ilmoitusta, vaan jouduimme jatkuvasti soittamaan niiden perään. Mailin kun lähetti, oli vastaus aina sama; “Please call me” ja sitten puhelimessa väännettiinkin taas vartin verran että mistä edes on kyse ja kuka soittaa kun rouva tuntuu sairastavan Alzheimeria.

Kun kuulimme, että testitulokset ovat ok, laitoimme jokaiseen saksalaiseen labraan viestiä asiasta, että missähän labrassa nämä oli teetetty ja voisimmeko saada tuloksista kopiot sähköpostiimme? No sehän ei tietystikään onnistunut, koska Brigitte oli lähettänyt paperit omalla nimellään, eikä meidän ja eihän toisen lemmikin tietoja voi meille antaa koska GDPR. Tätä sitten yritimme Britigille selittää ja kertoa, voisiko hän valtuuttaa meidät saamaan tulokset tai pyytää niitä itselleen sähköisenä versiona. Tämäkään ei ollut kovin yksinkertainen asia, mutta onnistui kuitenkin viimein. Samalla saimmekin sitten kaikkien muidenkin lemmikinomistajien testitulokset samassa mailissa joten se siitä GDPR:stä.

Tulokset saatuamme otimme yhteyttä jälleen Relo4Pawsiin ja kysyimme että ovathan nämä nyt ok. Vastaus oli että tulokset ovat kyllä kunnossa, mutta isompi ongelma on se, että rokotekirjan mukaan testin ottamisen ja edellisen rabiesrokotteen välillä ei ole kulunut vaadittua 30 vuorokautta. No kas vitun kumma ja tässä vaiheessa Markus oli jo menossa etsimään bensaa ja tulitikkuja, jolla polttaa koko Dogs And Cats Rescuen toimisto. Relo4Paws kuitenkin kertoi, että ainoa keino pelastaa tilanne on saada kyseinen rokotepäivämääräleima katoamaan rokotekirjasta. Hmm, mitenhän se hoidetaan? Eipä muuta kuin setelinippu taskuun ja voitelemaan eläinlääkäriä!

Seuraava vaihe olikin selittää tilanne eläinlääkärille, joka hymyili ja nyökkäsi, todeten että kyllähän tuo hoituu ja teki uuden rokotekirjan, ilman tätä ylimääräistä leimaa. Eikä hän edes ottanut tästä maksua, joten pudotimme pöydällä olleeseen tippikippoon hieman ruokarahaa. Tämän vaiheen jälkeen kaikki paperit olivatkin kunnossa.

PS: Saimme testitulosten fyysiset versiot siinä vaiheessa, kun jäljellä oli kaksi päivää ennen Bangkokiin lähtöä. Mitään ilmoitustahan tästä ei tullut, vaan kävimme vain piruuttain kysymässä ohikulkumatkalla niiden perään. Vastaus oli melkeinpä yllättävä; “Juu, täällähän nämä ovat olleet jo toista viikkoa.” Kiitos ilmoituksesta.

Jin ja jang
Jin ja jang

Lemmikki lentokoneessa – lennon varaaminen

Lentolippuja varatessasi sinun tulee ilmoittaa, että mukanasi on matkustamassa myös lemmikki tai useampi. Lentoyhtiöiden lemmikkimääräykset ja hinnat vaihtelevat todella paljon, joten varmista nämä etukäteen, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Ota selvää kantolaatikon mitoista, painorajoista ja kuinka monta lemmikkiä voit ottaa mukaasi ja miten niitä tulee kuljettaa. Kaikki lentoyhtiöt eivät salli lemmikkiä matkustamoon, vaikka arabiyhtiöt sallivatkin yleisesti esimerkiksi haukat matkustamossa. Mutta ei kissaa. Haukka kun on paljon uljaampi eläin, eikä mikään lemmikki. Ja kyseinen haukka on todennäköisesti arvokkaampi kuin isäntänsä.

Ennen kuin teet lentovarauksen, ota yhteyttä kyseisen lentoyhtiön asiakaspalveluun ja varmista, että haluamallesi lennolle lemmikin ottaminen on mahdollista. Kun olet varmistuksen saanut, voit varata lennon jonka jälkeen otat uudelleen yhteyttä asiakaspalveluun ja kerrot, että varaukseesi kuuluu myös lemmikki. Tässä vaiheessa joudut myös todennäköisesti ilmoittamaan ruumaan menevän kantolaatikon koon, mikäli sinulla sellainen on.

Meidän kokemuksemme:

Austrian Airlinesin asiakaspalvelu ei tästä nyt hirveästi kehuja saa. Ymmärrämme tietysti että koronatilanne sotkee asioita ja asiakaspalvelun resursseja varmasti pahasti, mutta kun viisi henkilöä kertoo eri vastauksen haluamaasi asiaan, on vähän vaikea luottaa siihen, että onkohan kaikki lopulta kunnossa. Aina kun piti soittaa, joutui jonottamaan vähintään puoli tuntia maksullisessa puhelinpalvelussa ja tämän jälkeen laittaa vielä mailia perään Erikoistapaukset-osastolle ja “saat vastauksen huomiseen mennessä”. Ja aina parin päivän jälkeen sai soittaa uudelleen ja kertoa, ettei viestiä ole kuulunut ja taas samat asiat sai selittää uudelle asiakaspalvelijalle. Kun sitten saimme viimein vahvistuksen langan päässä olleelta virkailijalta että kissat voi koneeseen ottaa, sai lentovarauksen jälkeen aloittaa saman ruljanssin uudelleen. Erikoistapausten maileihin saimme vastaukset kaksi viikkoa varauksen jälkeen, siinä vaiheessa kun kaikki oli jo muutenkin kunnossa.

Matkustaminen lemmikin kanssa onnistui Biancankin kanssa, vaikka hän vähän tämmöinen onkin.
Matkustaminen lemmikin kanssa onnistui Biancankin kanssa, vaikka hän vähän tämmöinen onkin.

Terveystodistus sekä vienti- ja tuontipaperit

Nämä ovat viimeinen osio, joka sinulta vaaditaan. Näiden tekemiseen vaaditaan valtion virallinen eläinlääkäri, joka löytyy ainakin Thaimaan Bangkokissa lentokentältä. Esimerkiksi Koh Samuilta tällaista ei edes löydy, joten suositeltavaa onkin mennä suoraan Bangkokiin vaikka se pitkä matka olisikin.

Terveystodistuksen lisäksi sinun tulee myös ilmoittaa ettei lemmikki mene jälleenmyyntiin uudessa maassa ja että sinä olet myös lemmikin virallinen omistaja. Samalla eläinlääkäri tekee myös vientipaperit ulos maasta, mutta myös tuontipaperit uuteen maahan. Nämä tulee tehdä maksimissaan kymmenen päivää ennen uuteen maahan saapumista, joten tähän vaaditaan myös tiedot mitä lentoyhtiötä olet käyttämässä, millä lennolla menet ja mikä on osoitteesi uudessa maassa, yhteystietojen ja passikopioiden lisäksi.

HUOM: Älä hävitä näitä papereita, sillä ilman näitä lemmikkisi ei maahan pääse ja se voidaan passittaa takaisin lähtömaahan tai määrätä lopetettavaksi.

Meidän kokemuksemme:

Tässä meillä meni kaikki niin täydellisesti kun pystyi, sillä Relo4Paws hoiti käytännössä kaiken. Muutama päivä ennen lähtöä he hakivat kissat muutamaksi tunniksi pois eläinlääkärin tarkistukseen. Tätä varten annoimme myös kaikki rokotekirjat, mikrosirutodistukset ja rabiesvasta-ainetuloksen todistukset heille, jotta he pystyvät tekemään tarvittavat toimenpiteet. Eläinlääkäritarkastuksen jälkeen he sitten palauttivat kissat kotiovelle, jonka jälkeen pääsimme sitten odottelemaan lentopäivää.

Vienti- ja tuontipaperit ovat viimein kunnossa, kiitos Relo4Pawsin!
Vienti- ja tuontipaperit ovat viimein kunnossa, kiitos Relo4Pawsin!

Matkustaminen lemmikin kanssa – kuinka toimia lentokentillä?

Thaimaan lentokentällä sinun tulee esittää edellämainittu paperinippu lähtöselvitysvirkailijoille ja tässä vaiheessa saattaa vierähtää tovi jos toinenkin. Tässä vaiheessa myös maksetaan lemmikkien matkatavarakustannukset, sillä toisin kuin lennot, näitä ei makseta etukäteen. Voit maksaa nämä joko kortilla tai käteisellä.

Mikäli lemmikkisi menee ruumaan, sinun tulee viedä lemmikki kuljetuslaatikossaan suurten matkatavaroiden linjastolle ja sanoa heipat. Mikäli hän taas matkustaa kanssasi matkustamossa, voit kantaa häntä mukanasi aivan normaalisti. Muista kuitenkin, että lemmikki on otettava turvatarkastuksessa ulos kantolaatikosta ja käveletkin lemmikki sylissä portista läpi.

Kun olet saapunut uuteen maahan, mikä se sitten ikinä onkaan, kuljet normaalisti läpi passintarkastuspisteen ja haet matkatavarasi (ja samalla lemmikkisi, mikäli hän matkusti ruumassa). Tämän jälkeen kuljet tulliin ja valitset punaisen “Tullattavaa”-linjan ja esität virkailijalle sen samaisen paperipinkan, jonka sait mukaasi lähtiessäsi. Papereiden tarkistuksen jälkeen sinun toivotellaan tervetulleeksi maahan ja koko ruljanssi on viimein ohi. Onneksi olkoon, nyt sinun pienet karvakorvasi ovat saapuneet lämpimästä Thaimaasta kylmään Eurooppaan!

Kissakolmikko Bangkokin lentokentällä odottamassa Relo4Pawsin väkeä!
Kissakolmikko Bangkokin lentokentällä odottamassa Relo4Pawsin väkeä!
Meidän kokemuksemme:

Relo4Pawsin James tapasi meidät lentokentällä ja kertoi kuinka toimia nyt sekä määränpäässä. Samalla hän tuli tekemään kanssamme lähtöselvityksen ja otti valokuvat kissoista, jotta voi postata niitä sitten Facebookiin ja Instagramiin. Tässä vaiheessa maksoimme niin lemmikkien kuljetukset lentoyhtiölle, kuin myös Relo4Pawsin palvelut.

Lento meillä meni yllättävänkin mukavasti, eikä matkustamossa mukana ollut Dahliakaan pitänyt kummempaa ääntä. Wienin lentokentälle päästyämme Bianca ja Baozi möllöttivät kantolaatikossaan keskellä lattiaa erikoismatkatavaroiden hihnan vieressä ilman valvontaa. Siitä sitten kissat syliin ja tulliin, jossa virkailija selasi pari minuuttia papereita, länttäsi niihin leimat ja totesi että nämä on ok ja antoi meille vielä oman viidenkymmen sentin kolikkonsa, jotta saamme maksumuurin takana olevan työntökärryn avuksemme. Se siitä itävaltalaisten tylystä maineesta.

Dahlia kulki nätisti matkatavaroiden matkassa omassa laukussaan.
Dahlia kulki nätisti matkatavaroiden matkassa omassa laukussaan.

Kuinka paljon lemmikin kanssa matkustaminen meille maksoi?

No ei se halpaa ole, se nyt on sanomattakin selvää. Kasataan tähän pientä laskelmaa mitä tämä meille maksoi, joten saadaan vähän suuntaa-antavaa hinnoittelua asiaan. Meillähän oli siis kolme kissaa, joten hinnat on laskettu kolmelle kissalle pienillä määräalennuksilla. Käytimme myös edullisempia palveluita juuri tästä johtuen. Eläinlääkäripalveluilla kun rabiesvasta-ainetestien hinnat voivat olla hyvinkin vaihtelevia ja mikäli teet vientipaperiruljanssin itse, voit säästää rahaa mutta et aikaa.

Hinnat ovat ilmoitettu bahteissa ja kirjoitushetkellä yksi euro on noin 36 bahtia.

 • Rabiesrokote sekä siihen kuuluva vahvistus: 300 bahtia per kissa = 900 bahtia.
  Meillä otettiin tähän vielä yksi ylimääräinen vahvistus, joka sitten poistettiin rokotekirjasta.
 • Mikrosiru: 500 bahtia per kissa = 1500 bahtia.
 • Rabiesvasta-ainetesti: 3000 bahtia per kissa = 9000 bahtia.
  Tämä on se osa, johon saa tuhlattua rahaa paljonkin. Jotkut eläinlääkärit ottavat jopa 13 000 per kissa.
 • Relo4Pawsin tekemät vienti- ja tuontipaperit: 10500 bahtia.
  Tästä sai määräalennuksen. Hinta on normaalisti ensimmäisestä lemmikistä 6500 bahtia ja seuraavat lemmikit sitten kustantavat 2000 bahtia kappale.
 • Tarvikkeet: Käsimatkatavaroihin menevä laukku 1500 (ostimme tämän Relo4Pawsilta) ja ruumaan menevä kantolaatikko 2500 bahtia. Juoma- ja ruokakipon saimme kaupanpäällisiksi. Kantolaatikoiden pohjalle menevät nestealustat maksoivat 300 bahtia. Yhteissumma siis 4300 bahtia.
 • Lennot: 11 000 bahtia. Käsimatkatavaroihin menevä kissa maksoi 4000 bahtia ja ruumaan menevät 7000 bahtia.
  Mikäli Austrian Airlines oli mitannut ruumaan menevän laatikon, olisi hinta ollut 14 000 bahtia. Mutta koska olimme Thaimaassa, eivät mittailut niinkään kiinnostaneet. Enemmän tärkeää oli paino ja se, että laatikossa oli vain kaksi eläintä.
 • Autokuljetus Koh Samuilta Bangkokiin: 9300 bahtia. Ilman kissoja olisimme voinut aivan hyvin vaikka lentää Bangkokiin tai mennä halvemmalla bussilla, mutta kissojen takia jouduimme tekemään tämän ratkaisun.

Kokonaishinnaksi kolmen kissan tuominen Thaimaasta Itävaltaan kustansi siis kevyet 46500 bahtia. Tämän kun muuttaa nykykurssin mukaisesti euroiksi, on hinta 1272 euroa. Vertailukohteena meidän kahden lennot, jotka maksoivat yhteensä 910 euroa. Yhden kissan tuominen maksaa siis noin 400 euroa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Ei ollut helppo operaatio muuttaa kolmen kissan kanssa Aasiasta Eurooppaan. Koko projekti otti aikaa yhteensä reilun neljä kuukautta, kaikkine odotusaikoineen ja stressin takia lyhentyneine elinvuosineen. Lopun kuukauden vain hengailimme Bangkokissa, koska halusimme nähdä myös sen osan Thaimaasta, vaikka se sitten aika vähäiseksi lopulta jäikin. Loppu hyvin, kaikki hyvin kuitenkin. Kaikki ovat nyt turvallisesti perillä ja kissatkin ovat alkaneet jo kasvattaa talviturkkia itselleen kylmää talvea silmälläpitäen.

Wienissä on niin kylmä, että kissat nukkuvat aina samassa kasassa.
Wienissä on niin kylmä, että kissat nukkuvat aina samassa kasassa.

Kommentoi