Koronavirustilanne Koh Samui: Thaimaan ulkonaliikkumiskielto poistuu

Home / Aasia / Koronavirustilanne Koh Samui: Thaimaan ulkonaliikkumiskielto poistuu
Koronavirustilanne Koh Samui: Thaimaan ulkonaliikkumiskielto poistuu

Koh Samuin ja myös Thaimaan koronavirustilanne alkaa näyttämään kokoajan vain paremmalta ja Koh Samuin elämä alkaakin pikkuhiljaa normalisoitumaan! Ja mikä parasta; Thaimaan ulkonaliikkumiskielto poistuu!

Katujen vierellä olevat minikeittiöt kuhisevat nyt ihmisiä torakoiden ja kulkukoirien sijasta, minibusseina toimivat Toyota Hiacet ovat palanneet katukuvaan ja mainosautoina toimivat bilepakut huudattavat mainoslauseita nupit kaakossa. Myös Koh Phanganille jumiin jääneet englantilaiset ja saksalaiset budipäät ovat viimein pääseet pois saarelta ja suunnanneet nyt Samuin ravintoloihin ja rannoille. Tosi jees, viimeinen porukka mitä tässä kaivattiinkin ovat juurikin he.

Lavataksit loistavat vielä poissaoloaan (Tuk-tukejahan saarella ei ole), mutta minibussien paluut kaduille pääsivät yllättämään, sillä ne olivat unohtuneet lähes täysin. Kauppaan mennessämme oikein hämmästyimme näitä kultavanteisia sporttibusseja, kun niitä tuli jopa kaksi jonossa! Sama hämmästys varmasti koetaan siinä vaiheessa, kun punaiset lavataksit suhaavat ohi peilejä hipoen, musta käry putkesta puskien, paidattomien brittituristien roikkuessa kyydissä.

laem sor beach4
Laem Sor Beachilla paikalliset polttavat roskia ja pari heppua seisoo meressä kumpparit jalassa, mutta muuten ranta on tyhjä.

Ulkonaliikkumiskielto poistuu, jes!

Koska asumme nykyään Bangrakissa (tai kai tämä on enemmän Chawengin puolella), olemme yrittäneet etsiä täältä sopivia ruokapaikkoja. Vegan Khun Nayssa olemme jo vakionaama erään hyvin epävegaanilta näyttävän brittiherran lisäksi, mutta nyt ravintola on viikon kiinni. Mikä toisaalta on ihan hyväkin, sillä vaikka ruokatarjoilu täällä vaihteleekin jonkinverran, niin kyllä ne samat curryt, tom yamit ja “vegaanikanat” alkavat pikkuhiljaa kyllästyttää.

Hetken etsiskelyn jälkeen löysimme uuden paikan, P&T Hostelin yhteydessä olevan ravintolan. Täältä saa happy hourina (eli mihin aikaan vain) thaimaalaista ruokaa 50-60 bahtin hintaan täysin omalla vegaanimenulla, jossa on vieläpä valinnanvaraa enemmän kuin kaksi annosta! Nimittäin jopa kaksi sivullista ja lisäksi nämä pystyy vieläpä veganisoimaan kaikki happy hour-annokset, joten erittäin win-win-löytö. Oli myös aika hämmentävä nähdä eräänä päivänä entisen työkaverimme Jussin istuvan siellä “kahvilla”. Terveiset vain hänelle vielä tätäkin kautta, vaikka puolisen tuntia siinä kuulumisia vaihdettiinkin. Ja “kahvilla” siksi, että jos tilaat täällä kaljan niin se tarjoillaan kahvikupissa. Koska ravintolat eivät saa myydä vielä alkoholia. Näin niitä sääntöjä kierretään…

Tuohon vielä liittyen, että 15. kesäkuuta poistuu ulkonaliikkumiskielto ja ravintolat saavat alkaa myymään alkoholia. Mutta eivät baarit. Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä, miten tämä toimii käytännössä, mikä erottaa loppupeleissä baarin ja ravintolan? Jos baarissa aletaan myymään kuppinuudeleita ja oven päällä olevan BAR-kyltin tilalle vaihdetaan teksti RESTAURANT, niin onko se sillon ravintola jossa kaljahanat voidaan avata?

koh samui rekka
Koh Samuin eteläpään metsästä voi löytää vaikka minkälaisia yllätyksiä, kuten tämän sammaloituneen rekan.

On koronasta hyvääkin seurannut

Olemme nyt päässeet jopa kerran viikossa asunnostamme oikeasti pois (kauppa-, pyykki-, tai ravintolareissuja lukuunottamatta) ja ajelimme tänään Laem Sorin rannalle katselemaan miltä siellä näyttää. Tämä saaren eteläpuolella oleva ranta ei nyt ehkä ihan uimiseen tai auringonottoon ole ihanteellisin, sillä rantaviiva oli enemmänkin täynnä pitkähäntäveneitä ja kaikenlaista roskaa. Ihmisiä ei meidän lisäksi ollut kuin muutama, nekin kaikki paikallisia kalastajia. Täältä lähistöltä kuitenkin löydettiin äskettäin merinahkakilpikonnan pesiä, joita ei ole Samuilla nähty kahteenkymmeneen vuoteen. Nyt niitä löytyi peräti yksitoista, (lähteet tosin vähän vaihtelevat että mikä on se todenperäinen lukumäärä) jotka ovat nyt kaikki tarkan valvonnan ja suojelun alla.

On koronasta siis jotakin hyötyä, luontoa ajatellen. Siinä missä Venetsiassa ui delfiinit, tänne on pesiytynyt maailman suurin kilpikonnalaji. Olisi jotenkin mahtava nähdä nämä kilpikonnat isoina, sillä nämä pojut kasvavat yli kaksimetrisiksi ja painavat melkein tonnin. Siinä olisi Pohjolan pariskunta ihmeissään kun Nissan Micran kokoinen kilpikonna löllertäisi uimarannalla vastaan. (Huom: Joidenkin lähteiden mukaan nämä tosin saattavat olla liemikilpikonnia, mutta tässä vaiheessa varmuutta ei vielä ole). Hieno juttu ja kilpikonnathan ovat aina jees!

Koska Thaimaan ulkonaliikkumiskielto poistuu, voi jo hengailla rannallakin, vaikka yöllä! PS: Jalan rusketusraidat ovat niin eeppiset!
Koska Thaimaan ulkonaliikkumiskielto poistuu, voi jo hengailla rannallakin, vaikka yöllä! PS: Jalan rusketusraidat ovat niin eeppiset!

Täytyy muuten tähän väliin sanoa, että thaimaalainen “korjauskulttuuri” on aivan omaa luokkaansa. Hanne huomasi jokin aika sitten puhelimensa akun turvonneen niin, että etukuorikin oli jo puoliksi irti, joten hetkellisen selvittelyn jälkeen löysimme Facebookin Community Online Pinboard Koh Samui-ryhmästä vahvasti suositellun Bank Phone Repair Shopin. Ei siis muuta kun Yasha (meidän skootterin nimi) käyntiin ja nokka kohti huoltoliikettä.

Puolen tunnin jälkeen puhelimessa oli uusi akku, meidän molempien puhelimissa uudet suojakuoret ja hintaa tähän meni 900 bahtia. Toinen suojakuori tuli kaupanpäälle, sillä joku toinen asiakas kai epähuomiossa otti Hannen suojakuoren matkaansa ja huoltoliike halusi hyvittää tämän ja Markuskin sai omastaan vielä 20 bahtia alennusta. Että se siitä “valkoista miestä kusetetaan Thaimaassa aina”-väitteestä. Meille ei itseasiassa ole muuten MISSÄÄN vaiheessa tullut tunnetta, että meitä olisi jotenkin huijattu. Joko meitä on huijattu niin hyvin ettemme ole sitä tajunneet, tai sitten olemme osanneet valita sopivat liikkeet ja ravintolat jossa tätä ei harrasteta. Se, että jossain ravintolassa englanninkielisessä listassa saattaa olla eri hinnat kuin thaikkulistassa, on kuitenkin aivan eri asia.

koh samui puhelinhuolto
Bank Phone Shop, Koh Samuin paras puhelinhuoltamo.

Edullista palvelua

Kävimme myös vaihtamassa Yashaan tänään etulampun (koska se paloi noin kolme kuukautta sitten, mutta emme olleet tehneet asialle mitään ennen tätä), sekä tarkistamassa jousituksen ja ilmanpaineet. Koko paska maksoi huimat 60 bahtia. Ja teimme tämän (kuten aiemmatkin huollot) Lamain moottoripyörähuoltamossa, jossa ainakin tietää tasan tarkkaan ettei joudu maksamaan ylihintaa. Että jos siis etsit Koh Samuilta luotettavaa ja edullista moottoripyörähuoltamoa, niin Lamai Marketin vierestä löytyy. Ilmanpaineiden tarkistus täällä on ilmaista (no okei toiset ottavat tästä 20 bahtia) ja työ hoitui alle kymmenessä minuutissa. Vaikka asummekin vähän kauempana nykyään, käymme silti aina hoitamassa täällä kaikki skootteriin liittyvät ongelmat.

koh samui skootterikorjaamo
Lamain skootterihuolto, jota suosittelemme vahvasti. Sijainti Mini Big C:n vieressä, Lamai Marketin jälkeen.

Juhannus lähenee

Juhannuskin tässä pikkuhiljaa lähenee, jota täällä nyt ei tietenkään sen kummemmin vietetä. Samuin Suomalaiset -Facebook-ryhmässä varmaan suunnitellaan mölkkypelejä, mutta me taidamme tämän hurvittelun jättää väliin. Todennäköisesti vietämme jonkinlaista grilli-iltaa työkavereiden kanssa. Sen kummempia suunnitelmia ei ole vielä lyöty lainkaan lukkoon, mutta katsotaan nyt mitä keksimme. Jouluna meillä oli joulutikkaat, kenties juhannuksena poltamme ne. No itseasiassa emme, sillä myimme ne tikkaat pois muuton yhteydessä.

Onko teillä mitään juhannusuunnitelmia? Missä aiotte sen viettää ja mitä tehdä?

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Kommentoi