Parasta Koh Samuilla?

Home / Aasia / Parasta Koh Samuilla?
Lipa Noin ranta on oiva paikka katsella thaimaalaista auringonlaskua

Oletko suuntaamassa Thaimaan Koh Samuille tai mietitkö millaisia vaihtoehtoja täällä on ylipäänsä? Minne mennä ja mitä tehdä Koh Samuilla, missä vierailla, missä ruokailla? Missä nähdä kaunein auringonlasku ja missä kerätä seksikkäin “bruna”?

Listaamme muutaman meidän mielestämme parhaan paikan, jotka kannattaa vierailun aikana huomioida tai käydä kurkkaamassa.

Paras illanviettopaikka?

Coco Tam’s. Emme henkilökohtaisesti viihdy örveltävien pintaliitäjien täyttämissä yökerhoissa tai vaahtobileissä, vaan tykkäämme viettää iltaamme rauhallisessa tunnelmassa, hyvää musiikkia kuunnellen, varpaat rantahiekkaan upotettuna. Coco Tam’sissa tämä onnistuu. Se ei ehkä ole Samuin halvin illanviettopaikka, mutta halvalla ei yleensäkään hyvää tai laadukasta saa. Coco Tam’s on myös hyvin “instagrammattava” paikka, sillä sieltä löytyy niin baaritiskillä olevat keinut, riippumatot kuin rannalla olevat säkkituolitkin. Tekemistä ja nähtävää kaipaaville tarjolla on niin biljardia kuin Beer Pongiakin, sekä joka ilta järjestettävä tulishow, johon uskaliaimmat pääsevät jopa osallistumaan mukaan.

Coco Tam’sista saa myös erittäin hyvät drinkit, joilla hintaa on 230 bahtia ja siitä ylöspäin. Mikäli nälkä yllättää, on siihenkin tarjolla sopivat ratkaisut, sillä heiltä löytyy myös ravintolapuoli, sekä vastikään avattu superfood-kahvila.

Coco Tam's, Koh Samuin paras illanviettopaikka
Coco Tam’s, Koh Samuin paras illanviettopaikka
Coco Tam'sissa järjestetään tulishow joka ilta.
Coco Tam’sissa järjestetään tulishow joka ilta.

Paras kahvila?

Road Less Travelled. Tämä on hyvin eurooppalainen kahvila, jossa viihtyvät (tai viihtyisivät, jos täällä niitä olisi) niin digital nomadit, kuin etätyön tekijätkin. Kahvila myös nojaa hyvin vahvasti taiteelliseen puoleen, sillä se on täynnä useita taidemaalauksia ja paikka on muutenkin sisustettu vanhahtavaan tyyliin. Kaikenlisäksi täällä esitetään myös erilaisia taidenäytöksiä ja performanssiesityksiä.

e8cf4 theroadlesstravelled

Paras nähtävyys?

Secret Buddha Garden / Tanim Magic Garden. Tänne eksyimme itseasiassa vasta noin viikko sitten ja tämä yllätti hyvinkin positiivisesti. Tänne on 80 bahtin sisäänpääsymaksu, mutta hyvinkin hintansa arvoinen. Tämä rauhallinen ja luonnon rehevöittämä puutarha sai alkunsa, kun 1970-luvulla eläkkeelle päässyt durian-kasvattaja halusi tekemistä ja jättää jälkensä muiden ihailtavaksi. Niinpä hän alkoi veistämään kivestä erilaisia eläinhahmoja ja patsaita. Kun mies sitten yhdeksänkymppisenä siirtyi vehreämmille durian-maille, jäi puutarha turistikohteeksi. Paikka onkin erinomainen nimenomaan rauhoittumiselle, vaikka paidattomia turreja täällä pyöriikin selfietikkujensa kanssa. Tänne pääseminen ei kuitenkaan ole se kaikkien helpoin reitti, sillä vaikka paikalle pääseekin ajamalla tietä pitkin, kannattaa varata vähintään 125-kuutioinen moottoripyörä tai auto. Puutarhaan vievät mäet ovat senverran jyrkkiä, että emme myöskään suosittele polkupyöräilyä tänne.

f0f43 secretbuddhagarden2
Buddha-metsän menninkäinen
7875e secretbuddhagarden
Buddha-metsän päivänsäde

Paras ravintola/t (vegaanin näkökulmasta)?

Emme osanneet valita vain yhtä, joten tässä parhaat valinnat erilaisiin keittiöihin. Olemme toki näistä kertoneet jo aiemminkin, mutta kerrotaan vielä vähän uudelleen ja lisätään myös pari uutta. Puolessa vuodessa ehtii kuitenkin tutustumaan useampaankin ravintolaan ja muutto Lamaille on tuonut uusia vaihtoehtoja.

Jos mieli halajaa pizzaa, on meidän ykkösvalintamme Hungry Wolf. Näillä on myös ihan erillinen vegaanilista, josta löytyy useampaakin erilaista pizzaa, burgeria ja vaikka mitä. Vegaaniversioissa liha on usein korvattu “omniporkilla“, mutta tälle löytyy muitakin vaihtoehtoja. Nämä käyttävät myös vegaanista juustoa. Hungry Wolf ei kuitenkaan ole mikään “vegaaniravintola”, joten myös “sekaanit” saavat täältä kuvuntäytettä.

Vegaaninen Diavola-pizza Koh Samuin Hungry Wolfissa.
Vegaaninen Diavola-pizza Koh Samuin Hungry Wolfissa.

Ennen sanoimme lemppari-intialaisravintolaksi Havelin, mutta nykyään sekin on vaihtunut Lamailla sijaitsevaan Tandoori Nightsiin. Omistaja on äärimmäisen ystävällinen intialaismies, joka jo ensimmäisen käyntikerran päätteeksi kätteli meitä ja kiitti vierailusta hänen ravintolassaan. Eikä meininki ole muuttunut miksikään, ystävällinen ja henkilökohtainen palvelu saa meidät tänne tulemaan useamman kerran kuukaudessa takaisin. Ruoka nyt on perinteistä intialaista, hyvää sellaista. Valitettavasti tämän ravintolan annoksista meillä ei kuvaa ole, mutta kaikkihan nyt tietävät miltä intialainen ruoka näyttää. Jos et tiedä, niin klikkaa tästä.

Olemme aiemmin maininneet Aroy Deen yhdeksi mieluisimmaksi thaikkuraflaksi, mutta Lamailla asuessamme olemme tutustuneet myös Apple-nimiseen ravintolaan. Tämä on vieläpä halvempi kuin Aroy Dee, nimestään huolimatta (ei siis liity mitenkään siihen ylikalliiseen Facebook-laitteeseen jolla mekin tätä kirjoitamme). Applesta saa niin länkkäriruokaa, kuin sitä perinteistä thaikkusafkaakin, sekä erilaisia smoothieita ja terveysshotteja ja vieläpä erittäin hyvään hintaan. Kahden hengen ruoat ja juomat eivät lompakosta ota yli 250 bahtia, jos siis otat thaimaalaisen pääruoan ja juoman.

12add kohsamui apple
Nuudelikeitto @ Apple

PS. Applea pitää hyvinkin suomalaistyyppinen thaikkupariskunta, jossa kumpikaan ei puhu toisilleen, muuten kuin pakon edestä. Useimmiten nainenkin istuu ravintolan yhteydessä olevassa pesulassa juomassa punaviiniä ja katsoen Netflixiä puhelimestaan, kun mies kokkaa ja tarjoilee. Välillä tilanne on toinen, kun mies istuu yhdessä pöydässä vetäen röökiä ja nainen hoitaa työt. Täällä pyörii aina thaimaalainen leffakanava, joten ruokaillessai voit katsoa vaikka thaikuksi dubattua Bondia, josta on blurrattu aseet ja alkoholi.

Paras ranta?

Lipa Noi tai Lamai Beach. Tähän pitää valita kaksi, sillä fiiliksestä riippuen toinen on toista parempi. Mikäli haluaa vain maata rauhassa ja uida meressä, on Lipa Noin ranta parempi vaihtoehto. Ranta on myös sopiva auringonlaskun ihailuun, sillä se sijaitsee saaren länsipuolella. Jos taas haluaa aktiviteettia (vaikka vesijetillä ajelua), on Lamai Beach siihen parempi. Lamain rannalla on myös enemmän ruokapaikkoja, rantatuolibaareja ja hierojia, jos niitä kaipaa. Miinuspuolena Lamain rannassa ovat kaupustelijat, valokuvausta iguaanin kanssa tyrkyttävät miehet ja jalkahoitoa jatkuvasti tarjoavat mummot.

f5939 lamai beach coconut
Lamai Beach on erinomainen valinta, jos haluat maata rantatuolissa ja nauttia tuoretta kookosta
d5dc3 lipa noi beach
Lipa Noin ranta on oiva paikka katsella auringonlaskua

Paras temppeli?

Wat Plai Laem. Tämä ei itseasiassa ole yksittäinen temppeli, vaan temppelikompleksi. Tämä moderni buddhalaistaidonnäyte on rakennettu pienen tekolammen keskelle, jota suojelevat niin 18-kätinen Guanyin-patsas kuin myös hymyilevä pullukka Budai. Plai Laemilla on myös useita pienempiä patsaita niin Vishnusta, Shivasta ja Ganeshasta.

f0980 watplailaem guanyin
18-kätinen Guanyin patsas

35d76 watplailaem2 1

Jos kuitenkin pidät enemmän antiikkisemmasta temppelityylistä, kannattaa käydä tarkastamassa Wat Sila Ngu (toiselta nimeltään Wat Ratcha Thammaram). Tämä 1930-luvulla rakennettu, kauttaaltaan punaiseksi värjätty, temppeli on pieni, mutta silti vierailun arvoinen.

PS: Jostain syystä kaikki sanovat aina Samuin parhaan temppelin/nähtävyyden olevan 12-metriä korkea Big Buddha, mutta henkilökohtaisesti ainakin lyhyellä reissulla valitsisimme jonkun toisen nähtävyyden. Hienot näkymät joo, mutta siihenpä se jääkin. Se on myös täysin turistoitunut, sillä patsaan ympärille on rakennettu erillinen “turistikylä” kahviloineen ja krääsäkauppoineen.

9b6ad watsilangu
Punainen Wat Sila Ngu, tai Wat Ratchathammaram, on vaikuttava näky

Paras kaupunginosa?

Lamai. Lamain alue kattaa vehreät ja korkeat vuoristot, hyvät rannat ja tarjoaa myös useita ravintoloita ja shoppailumahdollisuuksia. Leffateatteria tai isoa kauppakeskusta Lamailla ei ole, mutta ehkä juuri siksi se onkin saaren paras alue. Turismiakin tietysti on, mutta toisinkuin esimerkiksi Chawengissa (joka on taas tunnettu useista yökerhoistaan ja kabareeravintoloistaan), Lamai on huomattavasti rauhallisempi ja sopivampi perheille ja paikalliset osaavat myös englantia paremmin kuin esimerkiksi saaren pohjoisosassa Maenamissa. Ja kyllä Lamailtakin baaria ja menomestaa löytyy, mutta ei ehkä niin “likaista” kuin taas Chawengissa.

Paras auringonlasku-spotti?

B Valley. Tämän ohi ajat, jos menet Secret Buddha Gardeniin. B Valley on kahvila, eikä sinne välttämättä pääse ilmaiseksi, mutta näköalatasanteen pääsymaksu on vain 20 bahtia. Itse päädyimme tänne kahvilan ollessa kiinni juuri auringonlaskun aikaan. Näköalatasanteelta avautuu upea näkymä koko saaren yli ja auringon voi nähdä laskevan kauniisti vuorien taa. Tarkkasilmäisimmät näkevät jopa Nakhon Si Thammaratissa sijaitsevan Khanomin rannan.

a4ffb kohsamui sunset
Näkymät B Valleyn näköalapaikalta

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Kommentoi