Zagrebin joulumarkkinat 2020 – huomenna matka Splitiin!

Home / Eurooppa / Zagrebin joulumarkkinat 2020 – huomenna matka Splitiin!
Zagrebin näköalapaikka, josta näkyy katedraali. Kyseiset kehykset vaihtuvat vuodenajan mukaan.

Viimeinen yö Zagrebissa on edessä, sillä seuraavan vietämmekin junassa matkalla Splitiin! Onneksemme tänään starttasi Zagrebin joulumarkkinat, jotka ehdimmekin vielä sopivasti näkemään ennen lähtöä. Paitsi ettei niissä ollut ihan hirveästi nähtävää… Asiaa ei yhtään helpottanut juuri sopivasti tänään päivitetyt Kroatian koronarajoitukset.

Kroatian uusimmat koronarajoitukset ja nykyinen koronatilanne

Tästä päivästä lähtien, aina lähestulkoon jouluun asti, on Kroatiaan asetettu uudet koronarajoitteet. Sinänsä näissä ei ole mitään ihmeellistä tai eroa monien muihin maiden vastaaviin (maskipakko julkisissa, kokoontumisrajoitukset, etäisyyden pitäminen yms), mutta nyt täälläkään ravintolat eivät saa ottaa asiakkaita ollenkaan sisään. Ainoastaan kotiinkuljetus on mahdollista. Myös kuntosalit, kasinot, baarit ja muut vastaavat ovat kiinni. Eli; juuri kun päästiin siihen boulderoinnin makuun, niin nytpä ei harrasteta sitten sitäkään. No, kerkesimmehän me sitä pari kertaa kokeilemaan.

Kroatian koronatilannehan näyttää tällä hetkellä ehkä vähän pahalta, sillä päivittäistapauksia on noin nelisen tuhatta. Tämä kuitenkin johtuu pitkälti siitä, että ainakin Zagrebissa valtio pystytti useita koronatestauspisteitä, jonne paikalliset voivat mennä testauttamaan itsensä ilmaiseksi. Ja hupsista keikkaa; joka neljäs testatuista olikin koronavirus-positiivinen. Ei siis ihme että numerot nousivat, mutta näin ainakin saadaan kartoitettua tilannetta sen sijaan, että odotellaan kuinka sairastuneet yksi kerrallaan ilmoittavat oireistaan ja levittävät tautia eteenpäin. Tällainen olisi hyvä saada Suomeenkin, mutta kaipa se Uudenmaan sulkeminen jonkinlaisen kuplan sisään on järkevämpää. Kuinka järkevää ja kannattavaa se muuten viimeksi oli? Kuka maksoi, kuka hyötyi?

Zagrebin joulumarkkinat ovat tuoneet esille erilaisia jouluaiheisia esittelyjä ja näyttelyitä. Tässä esimerkki joulupöydästä.
Zagrebin joulumarkkinat ovat tuoneet esille erilaisia jouluaiheisia esittelyjä ja näyttelyitä. Tässä esimerkki joulupöydästä.

Zagrebin joulumarkkinat vuonna 2020

Kävimme tänään pyörähtämässä keskustassa, jossa käynnistettiin kuuluisat Zagrebin joulumarkkinat. Täytyy sanoa, että kyseessä oli ehkä pieni pettymys. Ymmärrettäväähän tämä tietysti on että tilanne nyt on mikä on, sillä kaupungilla ei ollut juuri mitään. Menimme keskustaan kahden maissa päivällä, jolloin ne muutamat torimyyjät laittelivat jo myyntipisteitään kasaan ja olivat lähdössä kotiin. Joulukuusi sentään oli jo pystyssä ja jouluvalotkin oli jo viritetty, mutta harmiksemme ne eivät olleet vielä päällä. Ehkä ne olisivat olleet illalla, mutta vielä eivät ainakaan. Kaikenlisäksi oli vähän mälsää, kun kaikki kahvilat ja ravintolat olivat joko kiinni tai roikuttivat “Vain kotiinkuljetus”-lappua ikkunassa ja kelikin oli yhtä harmaa kuin viimeiset kaksi viikkoa. Koita siitä nyt sitten joulufiilistä saada. Kylmä oli ainakin kuin Helvetissä, joten ero viime vuoden marraskuuhun Thaimaassa oli huomattava.

Mutta, tulipahan ainakin kierreltyä ja käveltyä kaupungilla ja näimmepä samalla muutamat Zagrebin nähtävyydet; Maailman lyhyimmän funikulaarin (matka on hurjat 66 metriä) sekä St. Markin kirkon. Ensimmäisellä emme kylläkään kulkeneet ja jälkimmäisellä Hanne sai toimia valokuvaajana eräälle maailmanmatkaaja-herrasmiehelle, joka oli tullut yksinään ihastelemaan kirkkoa ja halusi kuvan itsestään poseeraamassa. Some-etsivinä tietysti löysimme äijän Insta-tilin, mutta kyseistä kuvaa ei vielä ollut näkyvillä.

St.Markin keskiaikatyylinen katolinen kirkko rakennettiin 1200-luvulla.
St.Markin keskiaikatyylinen katolinen kirkko rakennettiin 1200-luvulla.

Splitin aurinko odottaa

Muuten tässä ei ihan hirveästi kerrottavaa ole, sillä Zagreb on nyt aikalailla nähty. Ainakin niiltä osin, mitä nyt tässä maailmantilanteessa voi nähdä. Pian meitä kuitenkin odottaa Splitin kirkkaat merivedet ja aurinkoiset rannat! Siellä on jopa +12 astetta lämmintä! Sehän tuntuu jo melkein kesältä tämän yhden plus-asteen jälkeen! Nytpä siis taas rinkat täyteen tavaraa, kissat laatikkoon ja menoksi! Palataan sitten Splitistä.

Mitähän Splitissä on tekemistä? Oletko käynyt, osaatko vinkata jotakin?

Seuraathan meitä muuten jo Instagramissa? Siellä pääsee vaikka tuijottamaan Hannen mököttävää naamaa.

Kommentoi