Viikko Zagrebissa – millainen on Kroatian pääkaupunki?

Home / Eurooppa / Viikko Zagrebissa – millainen on Kroatian pääkaupunki?
Näkymät parvekkeeltamme ovat aika huikeat, jos sää vain sallii.

Puolet ajastamme Kroatian pääkaupungissa alkaa olla taputeltu kasaan, sillä kuun vaihteessa mennään taas. Kieltämättä pakko sanoa, että viikko Zagrebissa tähän aikaan vuodesta olisi riittänyt aivan hyvin. Aurinkoisia päiviä on ollut jopa kaksi, sillä muuten kaupunkia on koristanut paksu sumuverho joka on peittänyt koko kaupungin ja saanut sen näyttämään lähinnä Kouvolalta. Olikin aika mielenkiintoista mennä parvekkeelle ensimmäisenä aurinkoisena päivänä, kun tajusi että asunnostahan näkee Zagrebin katedraalin ja kauemmaskin, aina Medvednica-vuorille asti. Siinä taitaakin olla ainoat nähtävyydet joita olemme päässeet ihastelemaan edes jossain muodossa.

Sumu on Zagrebissa niin sankka, ettei kerrostalojakaan näe kunnolla.
Sumu on Zagrebissa niin sankka, ettei kerrostalojakaan näe kunnolla.

Toivottavasti viikon päästä sää on hyvä, sillä silloin alkavat ne kuuluisat Zagrebin joulumarkkinat. Alkuun vähän jännitti onko kyseinen tapahtuma peruttu kokonaan, mutta mainostaulujen ja uutisten mukaan näin ei kuitenkaan ole, vaan markkinat starttaavat 28.11. aivan kuten ennenkin. Niitä odotellessa, sillä kieltämättä on jo ihan kiva päästä jonkinlaiseen joulutunnelmaan Thaimaan kuuman ja aurinkoisen joulun jälkeen. Toivottavasti siellä ei kuitenkaan laula “varpunen jouluaamuna”.

Alkuviikosta keskustaan kävellessämme ihmettelimme erään suuren risteyksen ympäristöön aseteltuja kynttilöitä ja mietimmekin onko kyseessä ehkä joku aiemmin tapahtunut onnettomuus, jonka seurauksena ihmiset tuovat nyt muistokynttilöitä tapahtumapaikalle. Keskiviikkona saimme eräältä Kroatiassa asuvalta suomalaiselta viestin, että tänään on sitten “uusi pyhä päivä”, joten kaupoissa on sunnuntai-aikataulut tai ne ovat kiinni kokonaan. Samalla myös näitä edellämainittuja kynttilöitä näkyi lähes kaikkialla, myös asuntojen parvekkeilla, joten oli pakko selvittää mistä asiassa oikein on kyse. Kroatian uutissivusto kertoikin kyseessä olevan “Vukovarin taistelun” muistopäivä. Wikipediaan tutustumalla kävikin selväksi mistä oikein on kyse.

Vukovarin muistopäivä on Kroatiassa pyhäpäivä.
Vukovarin muistopäivä on Kroatiassa pyhäpäivä.

Kroatian (tai ainakin Zagrebin) koronatilanne

Moni saattaa tällä hetkellä miettiä voiko Kroatiaan matkustaa koronasta johtuen. Kroatiassa koronatilanne on vähän siinä ja siinä että mitä mieltä siitä pitäisi olla. Tapauksia on kirjoitushetkellä reilu 10 000 kappaletta yhteensä ja päivittäistartuntoja noin kolmisen tuhatta. Koronarajoituksia täällä ei kyllä pahemmin näy, ei ainakaan meille. Toki kasvomaskit pitää olla naamalla julkisessa liikenteessä, kaupoissa ja ravintolassa, sekä käsidesipisteitä löytyy sisääntuloauloista. Myös ihmisten määrää julkisissa tiloissa on rajoitettu, mutta muuten koronan olemassaoloa ei juurikaan huomaa. Ihmiset näyttävät elävän aivan normaalia elämää, mutta jokaisella on nyt vain kasvosuojaimet kasvoillaan, ainakin sisätiloissa. Ulkona liikkuvilla hyvin vaihtelevasti. Sinänsä ihan kiva, että täällä pystyy elämään normaalia elämää koronasta huolimatta. Väkisinkin tulee mieleen onko niistä rajoituksista kuinka paljon oikeasti hyötyä, ellei maata vedetä useaksi kuukaudeksi täysin kiinni (kuten monessa Aasian maassa on tehty). Itävallassahan koronatilanne räjähti täysin käsiin vaikka rajoituksia kuitenkin on huomattavasti enemmän kuin Kroatiassa. Nyt ihmisiä vain vituttaa enemmän kun eivät voi liikkua vapaasti minne tahtovat.

Zagreb maanjäristyksen jälkeen

Ehkä luitkin uutisista, että maaliskuun lopulla Zagrebissa oli suuri maanjäristys, joka teki suuria vahinkoja vanhaan keskustaan ja useisiin nähtävyyksiin. Esimerkiksi Zagrebin katedraali koki kovan kolauksen, kun sen toisen tornin yläosa irtosi rytäkässä. Myös monet talot ympäri kaupungin ovat nyt remontissa ja kokeneet isoja vaurioita. Kroatian talous kun nyt ei muutenkaan ole Euroopan vahvimpia, joten remontoinnissa kestää oman aikansa. Toki kaikista taloista on vaikea sanoa johtuuko ulkonäkö pelkästään maanjäristyksestä, vai onko kyseessä jokin muu syy.

Maanjäristys teki Zagrebissa suuria tuhoja, jotka ovat nähtävillä edelleenkin.
Maanjäristys teki Zagrebissa suuria tuhoja, jotka ovat nähtävillä edelleenkin.

Zagrebin vegaaniravintolat

Emme ole hirveästi tutustuneet Zagrebin ravintolamaailmaan, sillä olemme suurimmaksi osaksi kokkailleet ruokaa kotona. Sinänsä harmi, ettei täällä näytä olevan kroatialaista ravintolaa, joka tarjoaisi vegaaneille sopivan annoksen. Tai ei ole tullut ainakaan vielä vastaan kuin yksi ja sekin tarjosi vain kasviskeittoa. Tuskin löydämmekään sopivaa, ennen kuin tulee aika jatkaa taas matkaa.

Kerran olemme käyneet Sri Lankan Curry Bowlissa, joka on nimensä mukaisesti sri lankalainen ravintola ja tänään kävimme syömässä Falafel Etc:ssä. Jälkimmäinen tarjoaa nimensä mukaisesti falafel-annoksia, mutta myös erilaisia hummusannoksia, salaatteja sekä wrappeja (jotka tosin ovat nimetty muotoon “Sandwich”). Molemmille erittäin vahva suositus, mutta jos aiot käydä vain toisessa niin valitse jälkimmäinen. Kahden hengen annokset juomineen maksoivat noin 17 euroa, sisältäen kaiken allaolevassa kuvassa näkyvän.

Paikassa on vain kaksi miinuspuolta; siellä on (tai oli ainakin nyt) vain yksi työntekijä pienessä avokeittiössä pöytien ollessa aivan täynnä asiakkaita. Toinen miinuspuoli on ranskalaisten koko, ne ovat niin pieniä että niitä joutuu kauhomaan ääntä kohti useamman kerralla. Maullisesti erinomaisia, mutta tulitikkuja vähän paksummat ranskalaiset vähän ihmetyttivät. Tämä tosin ei näy kuvasta kovin hyvin. Kuvassa näkyvä vegaaninen punajuurimajoneesi sen sijaan oli niin hyvää, että olisi tehnyt mieli ostaa sitä kotiin kokonainen ämpärillinen.

Falafel Etc tarjoilee täysin vegaanista lähi-idän ruokaan.
Falafel Etc tarjoilee täysin vegaanista lähi-idän ruokaan.

Viikko Zagrebissa, viikko jäljellä

Ensimmäinen viikko on mennyt varsin nopeasti, vaikka keli onkin ollut mitä on. Ensivaikutelma kaupungista ei ollut kaikista mairittelevin, johtuen varmastikin säästä ja harmaudesta. Pikkuhiljaa tälle on kuitenkin alkanut lämpenemään ja täytyykin sanoa että tämä on mukavan kompakti paketti. Vähän tulee mieleen kuin olisi Tampereella, mutta toisaalta ei kuitenkaan. Asiat jotka täällä ovat jollakin tavalla yllättäneet, on kaupungin siisteys ja ihmisten englanninkielentaito, vähän kuten aiemmin kerroimmekin. On myös mukava huomata, että autot pysähtyvät AINA suojatien viereen, mikäli joku on ylittämässä tietä. Kuulimme, että Kroatiassa olisi aika villit liikennesäännöt, mutta ilmeisesti ne liittyvät Zagrebin ulkopuolella autoiluun. Täällä on kuitenkin mukava, helppo ja turvallista liikkua. Täytyy kuitenkin vielä loppuun mainita, että turistimielessä kolme päivää Zagrebissa riittää aivan hyvin.

Katsotaan mitä ensi viikolla keksitään. Ehkä boulderoimaan? Viime kerrasta kun on jo aikaa.

Muistahan seurata meitä muuten myös Facebookissa ja Instagramissa! Niihin kun postailemme myös varsin tasaiseen tahtiin sisältöä ja esimerkiksi IG-storeja julkaisemme päivittäin!

Onko sinulle Kroatia tuttu paikka? Onko sinulla ehdotuksia mitä meidän kannattaisi kokeilla tai kokea? Kerro asiasta kommenteissa!

Kommentoi