Thaimaan liikenne – muista nämä asiat liikenteessä!

Thaimaan liikenne on vaarallista, mutta sitä ei kuitenkaan kannata pelätä. Koska matkustaminen Thaimaahan on jälleen ajankohtaista, on hyvä tiedostaa riskit.

Tämän postauksen ideana on herättää ja neuvoa Thaimaahan matkustavia, sillä Thaimaan liikenne on erittäin vaarallinen. Postaus ei sisällä mitään liian rajua kuvamateriaalia, koska se ei ensinnäkään sovi tähän palveluun, eikä kaikkea tarvitsekaan nähdä. Jos kuitenkin olet hyvin herkkä kaikelle kolarimateriaalille, kannattaa lukeminen lopettaa tähän ja olla matkustamatta Thaimaahan.

PS: Tämä postaus on repostattu 14.1.2023, koska Thaimaahan matkustaminen on jälleen ajankohtaista. Postaus on alunperin julkaistu 8.3.2020 kun vielä asuimme Thaimaan Koh Samuilla.

Jokainen voi kuvitella millaista matskua löytyy esimerkiksi Facebookin Roads Of Koh Samui-ryhmästä (jossa paikalliset ilmoittavat kolaritilanteista, tierikoista ja onnettomuuksista), koska tämän blogipostauksen kuvat on ne ns. kesyimmät, joissa ei henkilövahinkoja näy. Thaimaalaiset tuppaavat olemaan hyvinkin uteliaita, mitä onnettomuuksien kuvaamiseen tulee, sillä jos kolaripaikalle tullaan, niin sieltä kyllä otetaan kuvia ja videoita, joita jaetaan eteenpäin. Tämä on ehkä kuitenkin myös hyväkin asia, sillä ne toimivat varoittavana esimerkkinä muille millainen liikenne Thaimaassa voi olla. Allaolevat kuvat ovat kaikki Koh Samuilla tapahtuneista onnettomuustilanteista, viimeisen vuoden ajalta.

1438a kohsamui accident7
7 Eleven “drivethrough”. Miten…?

Thaimaan vaarallinen liikenne ja kypärä

Thaimaan liikennekulttuuri ei ole turvallista, sen varmaan tietävät jollakin tavalla kaikki. Suuret tilannenopeudet, villit ohitukset, mitä ihmeellisimmät ajoneuvot ja kuskit ilman ajokortteja. Sekä alkoholi, varsinkin turistien keskuudessa. Kun nämä kaikki yhdistetään, on sanomattakin selvää, ettei siitä seuraa mitään hyvää.

Paikallisethan ajavat usein skootterilla niin, että nelihenkinen perhe mahtuu kyytiin, eikä lemmikkejäkään ole jätetty kotiin. Jos jollain on kypärä, niin kuljettajalla, mutta harvoin hänelläkään. Poikkeuksia onneksi löytyy ja paljon, sillä yllättävän monella on kuitenkin jonkinlainen suojakypärä päässään, jos vain ajetaan yksin. Syynä tähän ovat kuitenkin enemmänkin poliisin teettämät kypäräratsiat, ei välttämättä kypärän tuoma turva. Thaimaassa kuitenkin on laissa säädetty kypäräpakko ja kypärän käyttämättä jättämisestä saa jopa 2000 bahtin sakon. Miten tätä sitten valvotaan, on aivan eri asia, mutta kyllä tuollainen lakipykälä on kuitenkin olemassa.

Paikalliset myös ilmeisesti uskovat, että jos pienelle lapselle laittaa kypärän päähän, tulee hänen päästään epämuodostunut, eikä hän kelpaa yhteiskunnassa kenellekään. Siispä parempi sitoa pieni amuletti skootterin kahvaan, joka suojaa koko perheen matkaa. Harmi vain, ettei se amuletti anna kovin suurta turvaa kun kahdeksaakymppiä ajetaan vastaantulevan rekan keulaan.

663b8 kohsamui accident2
Välillä tiessä saattaa olla pieniä yllätyksiä, kuten skootterin mentävä kuoppa

Turisti Thaimaassa on kuolematon

Mutta se thaimaalaisista. Arvaas vaan kuinka turisti ajaa skootteria? Kypärä oikeaoppisesti kiinnitettynä päässä, moottoripyöräkortti lompakossa, nopeusmittari 5km alle suosituksen ja nolla promillea alkoholia veressä? No ei aja, vaan juuri päinvastoin. On jotenkin käsittämätöntä, että turistina Thaimaahan tulevat tuntevat olevansa täysin vapaalla kaikista maailman murheista, eikä tehdyllä tai tekemättä jättämisellä ole lainkaan seurauksia. Ollaanhan kuitenkin lomalla, joten mitäs sitä nyt voisi lomalla sattua? Varsinkaan kun “ei olla edes paikallisia, kyllähän meidän oma suurlähetystö auttaa!”. Vaikka skootteria vuokratessa kypärä tarjottaisiin ilmaiseksi mukaan, eivät monet turistit sitä kuitenkaan huoli, ties vaikka olisi joku ötökkä siellä sisällä. Tai sitten he ottavat sen kevyimmän kypärän, joka tässä tapauksessa on styroksinen pyöräilykypärä ja jättävät siitäkin leukaremmin auki. Miksi?

Jos sen kypärän nyt päähän laittaa, niin miksi ei voi laittaa kunnollista ja käyttää sitä oikeaoppisesti? Tätä olemme ihmetelleet useasti, varsinkin kun Facebook-keskusteluissa ja netin palstoilla naureskellaan kuinka “tyhmät thaikut eivät suojaa päätään ja kaahaavat prätkillään miten sattuu”, mutta tekevät sitten itse kuitenkin täysin samoin. Ja usein ajavat vielä täysin holtittomasti, koska eivät osaa myöskään käsitellä vuokraamaansa ajoneuvoa. Monet ottavat ensikosketuksensa moottoripyörään nimenomaan Thaimaassa ja tällöinkin he vuokraavat sen 200-kuutioisen mallin, ihan vaan koska “täällä voi”.

21a67 kohsamui accident1
Awesome Thailand, eipä näissä aina voi muutakaan todeta.

Thaimaan liikenne – Meidän kokemuksemme

Olemmeko me kokeneet vaaratilanteita liikenteessä? Melko vähän, mutta kyllä. Ei täällä asuessa voi niiltä välttyäkään. Mitään vahinkoa ei ole (onneksi) käynyt emmekä ole kertaakaan kaatuneet, mutta lähin kolaritilanne on tainnut olla kahdesta sentistä kiinni. Olimme menossa töihin ja pihatiemme varrella olevasta resortista oli tulossa turistipariskunta skootterilla, eivätkä katsoneet ollenkaan oikealle, josta me olimme tulossa, vaan päättivät ajaa suoraan tielle. Onneksi oikealta tulimme me, eikä iso sorarekka, joka ei olisi ehtinyt väistää mitenkään. Markus ehti juuri tehdä pikaisen väistöliikkeen, jolloin yhteentörmäys vältettiin. Oli kuitenkin sentistä tai kahdesta kiinni, ettei Hannen jalka ja skootterin jalkatuki osunut tähän kaksikkoon, jolloin olisimme olleet nurin koko porukka. Varmaan hengissä silti, mutta vähintäänkin kolhuilla ja vittuuntuneena.

Toinen tapaus oli, kun Hanne ajoi skootteria yksin, Markuksen ollessa Saksassa. Töihin mennessä joku Fishersman’s Villagen kohdalta lähtenyt turistipariskunta päätti sitten lähteä skootterillaan parkista ja kääntyä ihan suoraan Hannen eteen, katsomatta yhtään sivuilleen. Onneksi vahingoilta tälläkin kertaa vältyttiin, mutta kaukana ei tämäkään onnettomuus ollut.

Thaimaan liikenne: Joka päivä sattuu ja tapahtuu, aina kaikki ei pääty niin hyvin.
Thaimaan liikenne: Joka päivä sattuu ja tapahtuu, aina kaikki ei pääty niin hyvin.

Kolmas mieleenjäänyt tapaus oli kun olimme palaamassa kaupasta kotiin ja joku innokas kulkukoira päätti rynnätä tiensivusta suoraan meidän eteemme, ilmeisesti tervehtimään. Onneksi Clickissä oli jarruhuolto kohdallaan, sillä muuten olisimme ajaneet ihan suoraan tätä isoa koiraa päin ja siitä nurin. Kulkukoirat yleensä osaavat kyllä toimia liikenteessä ja seisoskelevat tien vierellä katsellen ohiajavaa liikennettä ja odottaen sopivaa kohtaa tien ylittämiselle, mutta välillä innokkuus vie voiton. Sinänsä kuitenkin kumma, että kulkukoirat tuntuvat ymmärtävän liikenteen vaarat turisteja paremmin. Yleensäkin turistit ovat ne, jotka aiheuttavat vaaratilanteita muille. Thaikut sen sijaan aiheuttavat vaaroja itselleen, ajamalla satanen lasissa 25km/h nopeusalueella. Ja kuten tämän postauksen kuvista käy ilmi, näinhän siinä sitten käy.

Tätä näkee Koh Samuilla liiankin usein.
Tätä näkee Koh Samuilla liiankin usein.

Muista turvallisuus, myös lomalla

Kaikki postauksen kuvat eivät tietenkään johdu kypärättäajosta tai turisteista, mutta sillä kypärällä voitaisiin siltikin pelastaa monta henkeä, sekä välttää useat asfaltti-ihottumat, eli “Thaimaa-tatuoinnit”. Kuten aiemmin sanottu, tämän postauksen aihe on nimenomaan kertoa se tosiasia, millainen Thaimaan liikenne oikeasti on ja jos yksikin turisti laittaa tämän lukeneena kypärän päähän ja ajaa varovasti, ymmärtäen ja tiedostaen tiellä liikkuvat vaarat, on postaus ollut aiheellinen. Muista siis kypärä ja järjenkäyttö. Ja se, että Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne.

97718 thaimaa skootteri
Ohjeet skootterilla ajamiseen ja sen ominaisuuksiin

 

Seuraa blogia Bloglovinissa! Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Kommentoi