Koh Samuin ja koko Thaimaan koronavirustilanne

#maskipakko

Hyvää päivää ja tervetuloa Hop Into My Bootsiin. Meidän nimemme ovat Hanne ja Markus, tervetuloa ajankohtaisten aiheiden pariin. Sinua varmastikin kiinnostaa Thaimaan koronavirustilanne, eikös vain? Samalla kerrotaan myös tilanne Koh Samuin suunnalta.

Ajankohtaista tänäpäivänä on koronaviruksen leviäminen, sekä siihen liittyvät hengityssuojaimen käyttö ja sosiaalinen eristäytyminen. Sekä huonekalujen ja irtaimiston myyminen, taas. Aiemmassa postauksessa kerroimme, millainen on Koh Samuin koronavirustilanne ja kuinka se näkyy. Silloin kasvomaskeja piti noin viitisen prosenttia paikallisväestöstä ja muutama hassu ”länkkäri”. Nykyään tilanne onkin jo ”hieman” toisenlainen.

Koh Samuilla COVID-19-tartuntoja on vahvistettu kaksi, jotka molemmat ovat saarella asuvia ranskalaisia ja miehiä. Toinen kaveri tuli Ranskasta Bangkokin kautta Samuille, toinen tuli Filippiineiltä. Todennäköisesti vahvistettuja tartuntoja tulee viikon sisään lisää, itämisaika viruksella kun on se parisen viikkoa ennen kuin oireet alkavat useimmiten näkyä.

COVID-19, tuo pahamaineinen suunnitelmien (ja monen muunkin) pilaaja.

Koh Samuin koronavirustilanne – kuinka se näkyy?

Koska Thaimaa, monen muun valtion kanssa, on rajoittanut liikkumista hyvin vahvasti (maahan pääsy on äärimmäisen vaikeaa ja turistina tulemisen voi käytännössä unohtaa) myös maan sisällä. Esimerkiksi Phuket on kokonaan suljettu postauksen kirjoituspäivästä lähtien. Kukaan ei tule, kukaan ei mene. Myös Koh Samuin lauttaliikenne on keskeytetty, joten saarelta ei tällä hetkellä pääse pois ihan noin vain. Lentoja menee jonkinverran, mutta niitäkin hyvin rajoitetusti.

Tämähän tietysti vaikuttaa ulkonakulkevien ihmisten määrään. Tällä viikolla täällä on ulkonaliikkumiskehoitus, jolla pyritään estämään totaalinen ulkonaliikkumiskielto. Ihmiset siis voivat käydä kyllä kaupassa ja torilla, mutta sen jälkeen on suositeltavaa palata kotiin ja olemaan tapaamatta muita ihmisiä. Toisin kuin Suomessa, täällä tämä toimii. Poikkeuksia toki on aina, mutta ainakaan kukaan ei näytä ryntäävän lauttaterminaalille Nathon Pierille päästäkseen saarelta pois. Kuinkas Suomessa?

Ovet säppiin ja kasvomaskit naamalle

Hierontakeskukset, kuntosalit, leffateatterit, kauppakeskukset ja valtaosa ravintoloista on suljettu. Lemmikkieläinkaupat ja ruokakaupat ovat auki, kuten myös apteekit ja pankit, sekä sähköyhtiöiden ja valtion konttorit. Ravintoloista voi myydä annoksia ulos, mutta suuri osa on laittanut ovet säppiin. Syynä tähän ehkä sekin, että osa ei vain yksinkertaisesti pysty pitämään yritystään auki. Kuten kaikkialla muuallakin, myös täällä talousahdinko on tulossa.

Thaimaan valtio kuitenkin harkitsee 40 miljardin bahtin tukipaketin rakentamista, jolla turvataan thaimaalaisten yrittäjien elämä. Ja jos se ei riitä, tarjotaan mahdollista lainapakettia varsin hyvällä maksuajalla ja lähes nollakorolla. Paikallisten kanssa ei olla asiasta juteltu, mutta ei tällaiseen sanoja tarvita. Tilanteen näkee kuka tahansa, kun ajaa aiemmin täynnä turisteja olleita katuja pitkin ja huomaa joka toisen firman ovessa ”Closed”-kyltin ja ikkuinoiden eteen vedetyt terässermit. Taloustilanne on heikko ja huonommaksi menee.

Hengityssuojainten pitäminen on nykyään käytännössä pakollista ja kauppoihin on tullut lämmönmittauspisteet sekä käsidesitarjoilu. Hygieniaan on muutenkin panostettu enemmän, sillä esimerkiksi ostoskorit ja -kärryt desinfioidaan pari kertaa päivässä.

Täytyy muuten maskeihin liittyen vielä vähän kommentoida että se on kumma kun länsimaissa ei pidetä hengityssuojaimia käytännössä ollenkaan, koska WHO (ja sen myötä myös THL) on kertonut, ettei sellaisen pitäminen auta mitään jylläävää pandemiavirusta vastaan. Aasiassa suojaimia sen sijaan pidetään jo pienemmistäkin tapauksista, pelkästä nuhastakin, etteivät muut saa samaa tautia. Mutta kun tässä katsoo WorldOMeterin sivua ja tuota Top10-listaa, niin itse ehkä suosittelisimme kuuntelemaan muitakin lähteitä kun WHO:ta. Kuinka moni Aasian maa (jossa suojaimia pidetään) näkyy kärjessä? Joten ostakaa se hengityssuojain ja käyttäkää sitä, ihan sama mitä lähipiiri tai sairaanhoitajat (jotka muuten itsekin sellaisia pitävät) sanovat. Jopa tsekkiläiset ymmärtävät tämän ja kehottavat muita tekemään samoin. Voittepahan ainakin kävellä Alepaan vähän rauhallisemmin mielin ostamaan kaljaa, ennen kuin Päivi Räsänen kieltää senkin.

Thaimaan koronavirustilanteen takia katuja puhdistetaan ja desinfioidaan katuja.
Thaimaan koronavirustilanteen takia katuja puhdistetaan ja desinfioidaan katuja.

Liikenteessä Thaimaan koronavirustilanne näkyy vähentyneenä ihmismääränä. Koska turistit ovat poissa ja ulkonaliikkumiseen rajoittaminen on käytössä, ihmiset pysyvät poissa teiltä. Tosin tässä on myös se huonokin puoli. Nyt on nimittäin tyhjää baanaa mitä ajaa ja prätkän saa kulkemaan vieläkin kovempaa, kun tietää ettei vastaantulevia tule. Ainakin näin siis teoriassa, mutta kyllä noita ambulansseja edelleen ajaa pillit päällä pitkin ja poikin.

Jos jotain hyvää korona-pandemiasta on ollut, niin ainakin maapallo on puhdistunut ihmisten aiheuttamista tuhoista, Venetsian joet ovat puhtaampia kuin aiemmin ja Kiinassa ilmanlaatu on huomattavasti parempi.

Emme löytäneet kuvan alkuperäistä tekijää sitten millään.

Maastamuutto, taas

Alkukappaleissa mainitsimme ”huonekalujen ja irtaimiston myymisen”. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Ei, emme ole vieläkään tulossa ”kotiin” vaikka suomalaisia pyydetäänkin palaamaan Suomeen ja Ilta-Sanomien kommenttiosio täyttyikin kommenteista kuinka ”routa ajaa possut kotiin kun joku tauti iskee, sitten kyllä kelpaa maailman paras sairaanhoito!!!”. No kyllä sitä kunnollista ja ammattimaista sairaanhoitoa löytyy muualtakin kuin Suomesta ja toiseksi emme ole palaamassa sinne. Enemmän muutenkin luottaisimme aasialaiseen sairaanhoitoon oikeastaan missä tahansa ongelmassa enemmän kuin suomalaiseen. Täytyy vain pitää vakuutukset kunnossa.

Myymme, jälleen kerran Facebookissa, vähäistä irtaimistoamme pois, sillä olemme muuttamassa toukokuussa pois nykyisestä asunnostamme. Puhuimme tästä jo aiemmin ja kerroimme että olisimme muuttamassa takaisin Eurooppaan jossakin vaiheesta. Nyt tämä muuttovaihe on alkanut, mutta koronan takia emme ole vielä suuntaamassa Eurooppaan. Emmekä edes pääsisi sinne minne haluaisimme, joten annamme tilanteen nyt rauhoittua sielläpäin. Sen sijaan vaihdamme ensin asuntoa nykyisestä, pienempään ja halvempaan, jossa tarkoitus olisi pysyä pari-kolme kuukautta, rahaa keräten ja menoissa säästellen.

Sen jälkeen suuntaamme, tai ainakin yritämme, kohti Malesian pääkaupunkia, Kuala Lumpuria. Se olkoon meidän väliaikainen kotimme muutaman kuukauden. Jos Malesian koronavirustilanne sen siis sallii. Tällä hetkellä Malesia kun on täysin suljettu.

Mutta ei meillä mitään hätää ole. Leimaa riittää passissa pitkälle vuoden loppuun, immigrationin kanssa asiat ehdittiin hoitaa juuri ennen tilanteen leviämistä käsiin ja töitäkin on niin paljon kun jaksaa tehdä.

Joten äideille ja isille terveisiä; hengissä ja turvassa ollaan!

Muista myös seurata meitä Facebookissa, sekä Instagramissa!

Täällä ihmisen on hyvä olla. Paskapaperia on hyllyt täynnä, Finlandiaa saa kaupasta, eikä kukaan tule tahallisesti yskimään naamalle.

12 thoughts on “Koh Samuin ja koko Thaimaan koronavirustilanne

 1. Kiitos tästä päivityksestä. Meillä on viereiselle Phangan saarelle varattuna pari majapaikkaa loppukesästä varausmaksulla, ja koska matka muuttuu aina vain epävarmemmaksi, ajattelimme ne peruuttaa, mutta ehkä siltikin liian myöhään, koska varausmaksun takaisin saaminen näyttää aika epävarmalta: Osa ei nimittäin vastaa kyselyihin ollenkaan. Eikä kukaan vielä tiedä voiko sinne saarille tänä kesänä matkustaa. Terveydellinen ja taloudellinen selviytyminen on nyt varmasti kaikkien tärkeyslistalla. Terveisiä Ranskasta, neljä viikkoa eristyksissä ja vielä jatkuu. Tilanne kaupankäynnin ja turismin osalta tottakai huono täälläkin. Kasvosuojaimia täällä ei ole myytävänä eikä jaossa, mutta joillakin on käytössä omatekoiset kangassuojaimet.

  Liked by 1 henkilö

  1. Täällä Samuilla, tai lähes koko Thaimaassa, on ainakin tällä hetkellä hotellien suhteen vähän kinkkinen tilanne. Hotellit eivät nimittäin saa ottaa uusia asiakkaita ollenkaan sisään. Ne jotka tällä hetkellä hotelleissa majoittuvat, saavat vielä niissä olla, mutta toistaiseksi lisää ei saa ottaa. Myöskin Thaimaahan tulo on aikamoinen kysymysmerkki, sillä esimerkiksi Finnair ei lennä (tämän hetkisten tietojen mukaan) tänne ennen heinäkuuta lainkaan.

   Emme ole myöskään varma miten Phanganille pääsee, sillä esimerkiksi Samui (Phanganin viereinen saari) on tällä hetkellä lukittu eikä tänne pääse, ainakaan lentäen. Eli vaihtoehto on tulla lentäen Bangkokiin, siitä lentäen tai bussilla Suratthaniin, siitä bussilla Donsakiin, Donsakista lautalla Samuille ja Samuilta sitten maksat jollekin kalastajalle, joka vie sinut Phanganille. Helppoa? Ei.

   Itse siis suosittelisimme vähintäänkin matkan siirtoa.

   PS: Hieman päivitystä postaukseen sen verran, että nykyään kasvomaskit ovat täysin pakollisia. Jos et pidä, sakkoa, vankeutta tai molempia rapsahtaa. Kaupat eivät myöskään ota sinua asiakkaaksi, jos kasvoillasi ei ole jonkinlaista hengityssuojainta. Ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa kello 22:00 – 05:00.

   Tykkää

 2. Tervehdys,
  Haluasin tiedustella mikä on koronavirustilanne Samuilla tällä hetkellä?…ja onko tietoa sisäisen lentoliikenteen avautumisesta…vai joko lennot toimii normaalisti?
  Suunnitteilla olisi matka ensi keväänä Krabille ja sieltä olisi ajatus poiketa Samuilla vko tai pari.
  Tällainen matka meillä oli varattuna tälle keväälle mutta jouduimme sen perumaan.
  Nyt yritetään uudestaan heti kun vain onnistuu ja lennot toimii.
  Vielä ei tunnut löytyvän lentoja Krabi – Samui välillä minkään lentovaraussivuston kautta.

  Terveisin, Make..(suomi-finland)

  Tykkää

  1. Moikka, kiitos kommentistasi!

   Tällä hetkellähän Samuilla ja koko Surat Thanin alueella ei ole ollut ainuttakaan koronatapausta varmaan 3 kuukauteen, ja tilanne koko maassa yleisesti on melkoisen hyvä. Muutama uusi tapaus koko maassa ilmennyt. Käytännössä maskipakko on edelleen ainakin kaupoissa yms, poikkeustilaa oli jatkettu elokuun loppuun asti, mutta käytännössä kaikki ravintolat, baarit yms saa olla auki puolille öin asti.

   Thaimaan hallitus pidensi lupaa pysyä Thaimaassa jo maassaoleville turisteille tuonne syyskuun loppuun asti, eli siinä mielessä ihan hyvä että niitä vähäisiäkin turisteja ei potkita maasta ulos.

   Käytännössä tällä hetkellä maahan ei edes turistina pääse, ainoastaan työluvan haltijat, Thaimaan kansalaiset, tai jos henkilöllä on ”pätevä syy” saapua maahan. Maan sisäiset lennot kulkee kyllä ilmeisesti myös Phuket-Samui väliä, samoin Bangkokista. Mutta hintaahan noista Bangkok Airways kiskoo ihan kunnolla. Ensi keväänä todennäkösesti tilanne on aika erilainen, mutta tällä hetkellä tuo tilanne elää aika lailla ja noita muutoksia tehdään koko ajan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s